Vuosi 2009

22.4.2009. Astelin Suvannon kappelille sininen viulukotelo kainalossa ja vastassa oli Ilpo Nurmenniemi orkesterin johtajana. Olin aloittamassa uuden taipaleen tämän mainion "huru-ukkojen" orkesterin yhtenä "huru-ukkona". Enkä ole katunut - taival jatkuu.

27.4.2009. Ilpo on taikuri ja sai puhuttua minut viuluineni konserttiin soittajaksi Vihantiin. Eikä kaduta yhtään - soitto onnistui yli odotusten. "Huru-ukko" oli lunastanut paikkansa.

Toukokuun alkuun sain tilattua myös Thomann DB50 sähköpianon kotiini. Tyttärelleni Oonalle tämä soitin oli "mieluisa" kotiinpaluu. Kotini oli taas muuttunut tältä osin "omakseni". Jostain kirpputorin kätköistä löytyi harmooni ja sille paikka mökillämme Reisjärvellä. 

17.5.2009. Kanttori Martti Murtoperä oli kutsunut Jumalanpalvelukseen soittamaan - ja minä lupasin. Ei ollut helppoa ei - polveni tutisivat mutta selvisin. Taas taivalta oli taittunut yksi etappi ja aimo annos itseluottamusta palannut takaisin. "Elämä on" ja Luoja kantaa ja antaa liekin palaa niille asioille, jotka oikeasti ovat tärkeitä.

Tämä soitto avasi uuden ystävyyden - urkuparvella istui todellinen sielukas viulunsoittaja Erkki Maarala. Meistä tuli välittömästi ystävät ja kiitollinen viuluduo toinen toisillemme. Erilaisia keskusteluja on käyty ja "youtube" on ollut käytössä ahkerasti. Meillä ei ole isoja pyyteitä eikä unelmia mutta musiikista ja viulusta me emme tingi - silti vain taivas on kattona. 

Eikä se ystävyys tähän jäänyt olemme saaneet samaan joukkoon sellistiksi lupautuneen Tapio-veljeni ja kanttori Eeva Korhosen kanssa on jo vietetty mukavia soitto- ja juttelutuokioita. Meillä riittää puhumista ja intohimoisia unelmia musiikin parissa. Lahjaksi olette saaneet siis lahjaksi antakaa.

31.5.2009. Erkki ja Martti sekä minä olimme mukana Merijärvellä konsertissa jossa tapailimme Corellin triosonaatin säveliä ja säestimme lauluduoa sekä esitimme soolonumeron kumpainenkin. Mieluisa tilaisuus ja taas uusia kokemuksia sävelten siivin.

7.6.2009. Minua oli pyydetty soittamaan - minua jonka piti olla entinen viulunsoittaja. Kun pyydetään niin silloin soitetaan - ajattelin. Kirkko oli tupaten täynnä. Tuli mieleen voimakkaana Kamariorkesterin ajat ja Juha Kangas - se antoi pontta soittamiseen ja minä onnistuin - mielestäni. Kiitos kanttori Heidi Huhtalan erinomaisen säestyksen ja viuluduona kahdessa kappaleessa soitti Rebekka Kinnunen, tuleva kanttori. Olin tiellä takaisin viuluineni.

14.6.2009. Pelimannipäivät Pyhäjärvellä ja kauhea ukonilma. Olimme kappeliorkesterin kanssa "keikalla" joka oli unohtumaton. Hiki valui, valot sammui ja ukkonen jyrisi. Silti me olimme paikalla ja sävelin julistimme Luojamme suuruutta.

10.7.2009. Runsas viikko sitten minut ja monet muut tavoitti suru-uutinen Taisto Nyman oli nukkunut helteisenä kesäpäivänä kotonaan ikiuneen. Hautajaiset pidettiin tänä perjantaina ja soitin hänen muistolleen kirkossa. Soitto oli suruista tehty mutta silti hyvin läheisen ystäväni Taiston tuntien näin oli tarkoitettu tehtäväksi. Tällä oli erityinen merkitys minulle.

14.7.2009. Reisjärvi-päivien iltasoitossa oli mukana monia reisjärvisiä soittajia ja laulajia. Minä osa-aikaisena reisjärvisenä myös ja selkä oli enemmän kuin kipeänä ns. noidan nuolen ansiosta. Taas kerran koulutettiin eli soittaminen oli hankalaa kivusta johtuen - läpi kahlattiin kuitenkin ja taas olin yhtä kokemusta rikkaampi.

18.7.2009. Siskoni Hillevin aviomiehen isä Vietti Välikangas oli kutsuttu taivaan kotiin ja taas tarvittiin musiikkia ja isäni, Tapio-veljeni selloineen ja minä viuluineni astelin yleisön eteen. Soitimme kolme pientä kappaletta hautajaistilaisuudessa niin, että toivottavasti lohdutimme omalta vähäiseltä osaltamme surua. Matka viuluni kanssa jatkui!

25.8.2009. Puhelimeni soi ja minulle tarjottiin mahdollisuutta viulunsoiton opiskeluun viulutaiteilija Emil Dikanarovin johdolla - ja minähän otin tilaisuudesta vaarin. Astelin heti samana päivänä "eemelin" kutsusta opistolle ja pääsimme alkuun.

27.8.2009. Säännölliset soittotuntini alkoivat mestarin johdolla. Kreutzerin etydi poikineen on kahlattavana ja minullahan intoa riittää. Emil on saanut kiitollisen oppilaan. Viulutunnit on merkattu lujasti kalenteriin jokaiselle viikolle torstaiksi kello 16.45 -17.15. Siis jo varoitan - minulla ei tuolloin ole muulle aikaa eikä ajatuskaan juokse koko päivänä tavalliseen tapaan!

24.9.2009. Viulunsoittoa hyvin paljon. Aamupäivällä Erkin kanssa soitettiin Ignac Pleyelin duoja useita ihan prima vista- tyyliin. Ja viulutunnille mennessäni Emil Dikanarov ihan sattumalta antoi eteeni samaisen Pleyelin Rondon soitettavaksi. Samalla sain kuulla Emilin kertomana enemmän kyseisestä säveltäjästä, hän oli pianovirtuoosi ja Mozartin aikalainen eli syntynyt vuonna 1750 ja eli vuoteen 1819. "Tämä on musiikkia", sanoi opettajani ja näihin sanoihin voin yhtyä ja kuin varmemmaksi vakuudeksi Emil heläytti ilmoille "toit auringon - iihanaa". Illalla syvennyttiin kanttori Eeva Korhosen kanssa Corellin maailmaan tarkoituksena ensi sunnuntaina soittaa jumalanpalveluksessa. Voin vain sanoa että jo tämän päivän anti on ollut jotain sitä, mitä tältä viuluharrastukselta toivon ja odotan. Olen oppinut jotain uutta ja palauttanut mieliini jotain menneestä ajasta. Elämän pienet murheet hautautuvat näiden sävelten myötä ja paremmin voi ymmärtää kaikella olevan tarkoituksensa. Luojalla on suunnitelmansa joka toimii...


27.9.2009. "Pikkupääsiäisen" jumalanpalveluksessa soitimme Eevan ja Erkin kanssa triona Corellin triosonaatin kolme osaa ja Jouko Linjaman yhden uuden virren sovituksen sekä kuolleiden muistolle virren. Esiintymisessä alkoi olla jo hieman rutiinia niin että pienet virheet eivät pudottaneet nuotilta missään vaiheessa. Olimme kohtuullisen tyytyväisiä näin ensimmäiseen yhteiseen julkiseen soittoon. Kohtuullista sanoisin...

9.10.2009. Oltiin kappeliorkesterin kanssa Oulaisten vanhusten viikon pääjuhlassa soittamassa. Tämä "huru-ukkojen" porukka on mukavaa pelimannityylin soittamista (nimitys ukkojen eli meidän oma). Tuttuja hengellisiä pienimuotoisia kappaleita. Tilaisuus oli juhlava ja tämän kokoonpanon tapana on aina saada kahvit soittonsa palkaksi ja niin nytkin. Lisäksi saimme paljon uusia ystäviä ja tulipa kirkkoherra Martti Hirvilammi ihan hekilökohtaisesti kehumaan viuluni kaunista sointia ja puhtautta - kiitokset hänelle. Soitin nimittäin pienen soolon muutamissa kappaleissa. Tässä porukassa on "fiilinkiä" ilman kauhean suuria taiteellisia tavoitteita, henki on tärkein ja iloinen mieli. Meillä on lupsakas meininki ja se näkyy ja kuuluu.

11.10.2009. Sunnuntai meni soitellen. Oltiin aamulla Eeva -kanttorin johdolla Erkin (viulu). Tapio -veljen (sello) ja allekirjoittaneen kamariyhtyeen voimin Merijärven kirkossa jumalanpalveluksessa. Palute oli hyvä ja sikäläisittäin kuulijoitakin kohtuullisesti. Erittäin mukava reissu. Saman sunnuntain iltana oli Ylivieskassa Suvanto-messu. Soitin Eevan säestämänä soolonumeroina hiljentymismusiikkia, alkusoiton ja mietintömusiikin. Kokemus oli myönteinen ottaen huomioon vähintäänkin lyhyen varoitusajan esiintymiselle, saimme kokonaisen kaksi tuntia aikaa valmistautua ja siitähän syntyi Unkarilainen kansansävelmä viululle ja pianolle, tunneti nimellä "hiljainen tienoo hämyinen maa". Ranskalaisen Daguinin säveltämä "Rigodoun" ja irlantilainen koraali sovitus "Mistress" tekijänään Thomas Linley senior. Sain kiitollisia kuulijoita ja kiitokset kauniista esityksestä. Rutiinia on jonkin verran tullut esityksiin sillä pienet nuotilta tippumiset eivät kaadan koko palettia. Hyvä niin.

31.10.2009. Lokakuun viimeinen päivä ja pyhäinpäivä, jolloin Suomessa vainajia muistetaan haudalla käynnein ja monin konsertein ja tilaisuuksin. Minulla oli ilo olla mukana viuluni kanssa kahdessa konsertissa. Ylivieskassa päivällä esiinnyin Suvannon kappelissa kolmen kappaleen verran. Soitin unkarilaisen kansanlaulun "Hiljainen tienoo" ja ranskalaisen säveltäjän Daquinin kappaleen "Rigoudon" sekä Baklanovan "Wiegenlied" -nimisen sävellyksen. Ilpo Nurmenniemi säesti ja toimi kapallimestarina Kappeliorkesterin edessä, jossa olin viulistina mukana.

Illalla esiinnyin soitinyhtyeessä Reisjärvellä, jossa pääesiintyjänä toimi diplomilaulaja Jari Parviainen. Ohjelmisto koostui erilaisista sovituksista tuttuja hengellisiä lauluja.

Päivän antiin olin tyytyväinen ja sain todeta taas yhden etapin ohitetun viulunsoiton mielenkiintoisella saralla - työtä soittimen kanssa riittää.

8.11.2009. Sunnuntai Kannuksen seurakuntatalon auditoriossa oli runsaan musiikin täyttämä. Olimme "Hirven perheyhtyeen" -nimellä (Isä, Erkki, Tapio ja allekirjoittanut) soittamassa SLEY:n Kannuksen osaston 80-vuotisjuhlassa. Säestimme Siionin Kanteleen laulut, jotka sleyläiseen tapaan laulettiin kokonaan yhtäkään säkeistöä pois jättämättä. Näitä tehtäviä oli kahdeksan. Varsinaisina esityskappappaleina soitimme: Kreeta Haapasalon "Kanteleeni" -kappaleesta tehdyn sovituksen, Ilpo Nurmenniemen sovituksen Sionin Kanteleen laulusta "Jeesus luona ristisi" sekä kaksi A. Corellin sonaattia niin että sonaatista no 12 soittimme kaksi grave osaa ja Sonata di Camerasta soitimme osat Adagio ja Allemanda. Kuuntelijat olivat erittäin kiitollisia kuulemastaan. Omasta mielestänikin onnistuimme kohtuullisesti selviytymään lähes 2,5 tuntia kestäneestä rupeamasta.

6.12.2009. Sunnuntai ja itsenäisyyspäivän aamupäivä sujui Kannuksen kirkossa juhlajumalanpalveluksessa. Hirven perhetrio isä-Esko, Tapio selloineen ja minä viuluni kanssa esiinnyimme useaan otteeseen juhlamessun aikana. Ohjelmamme oli päivään hyvin sopivaa eli hengellisten laulujen ja sävelten eri sovituksia. Linley junioirin irlantilainen aaria viululle, sellolle ja uruille sovitettuna muunnelmineen, suomalainen itsenäisyyden ajan merkittävä sävelmä "siunaa ja varjele meitä", Viljami Niittykosken hengellinen sävelmä sovitettuna viululle ja sellolle sekä uruille sekä Kreeta Haapasalon "kanteleeni" sovitettuna viululle, sellolle ja uruille sekä ukrainalainen kehtolaulu "hiljainen tienoo" soviettuna pianotriolle. Kiitollista yleisöä oli kirkko täynnä.

8.12.2009. Tiistainen Kappeliorkesterin joulukonsertti Oulaisten kirkossa. Kuulijoita satakunta henkeä. Ohjelma koostui tutuista jouluisista lauluista ja sovituksista pelimmanni tyyliselle orkesterille. Pääosin sovituksista vastasi Ilpo Nurmenniemi. Pelimannimeiningillä mentiin ja ihmiset pitivät kuulemastaan.

27.12.2009. Ylivieskan kirkossa soolona Cesar Franckin kaksi kappaletta "Panis Angelikus" ja "Ave Maria" sekä kolme pientä joululaulua. Tilaisuus radioitiin. Säestäjänä Eeva Korhonen tutun turvallisesti. Ihan kohtuullinen avaus näin radiossa.

Tämä vuosi 2009 on viulistin osalta paketissa ja ihan hyvillä mielin odotan uutta vuotta. Kaikki se mihin olen pyrkinyt tällä mutkaisella tiellä on toteutunut yli odotusten. Silti sitä janoaa enemmän eli haastetta ensi vuodelle on runsaasti ja siihten haasteeseen tartun välittömästi. Viulistina en ole valmis koskaan.