Vuosi 2014

19.1.2014 Merijärvi Jumalanpalvelus seurakuntatalolla. Merijärven kappeliseurakunnan jumalanpalvelukset pidetään talven ajan kirkon sijasta seurakuntatalon kauniisti ikkunasta ulos avautuvassa salissa. Sain olla palvelemassa tässä tilaisuudessa omalta osaltani soittamalle kolme klassista kappaletta Loilletilta. Holcambilta ja Corellilta sekä osaltani osallistumalla virsien säestykseen. Oli mukavaa saada näin olla seurakuntayhteydessä merijärvisten ja paikallaolleiden kanssa. Pidin todella.

1.2.2014 Savelan Ns. Hääsoitto hyvin erikoisissa "pimeissä" häissä eli kokoontunut vierasjoukko ei tiennyt kyseessä olleen häät vaan olettivat tulleensa aivan muuhun juhlaan kuin Sinin ja Villen häihin. Vihkipappina Tuomo Kälviä ja minä täysin soolona viululla soitin heidän toivomansa musiikin eli "Akselin ja Elinan häävalssin". Musiikista pidettiin ja laskin häävieraaet eli heitä oli tasan 50 ihmistä.

9.2.2014 Jumalanpalvelus Ylivieskan kirkossa radioitiin Ylen Ykkös kanavalla. Jumalanpalveluksessa saarnasi Timo Määttä, liturgina toimi Tuomo Kälviä, kanttorina ja kirkkokuoron johtajana Martti Murtoperä sekä urkurina Eeva Korhonen ja minä viuluineni soitin vastausmusiikkina Henry Holcomben "Air in E" ja lopuksi Herran Siunauksen alle sopivasti ajoittuneen Loilletin Sonatin osan. Olen saanut näistä mukavaa palautetta - kiitos siitä. Luojan työssä Hänen antamin "eväin".

21.3.2014 Paastonajan konsertti Ylivieskan kirkossa. Illan pääteoksina kalajokilaakson seurakuntien kirkkomuusikkojen muodostaman kamarikuoron ja orkesterin (kuva harjoituksista Ylivieskan kirkossa) esittämänä Heinrich Schutzin kantaatti "Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä" ja Tuomo Nikkolan koraalikantaatti "Jeesukseen, ristiinnaulittuun ken tahtoo toivon panna". 
Konsertissa Tapion kanssa soitimme tämän lisäksi Händelin Triosonaatin hitaan ensimmäisen osan yhdessä Eeva Korhosen kanssa. Lisäksi toimimme lohtolaisen kanttori Teija Orjalan laulamassa Beckerin "Kärsimyslaulussa" jousisoittimin ensemblena samalla kokoonpanolla. 
Koin illan paljon merkittävämpänä avauksena rovastikunnallisesti kuin vain iltamusiikkina - se oli mielestäni avaus sille todellisuudelle, jossa kirkkomusiikki raivaa seurakunnan todellisuuteen tilaa Jeesuksen Armotyölle. Schutzin perusajatus oli musiikin kautta julistaa ja ylistää, seurakuntaa vahvistaen, Jumalaa. Toivottavasti tämän saman saivat kokea ne noin 200 kuulijaa, jotka kovan keväisen räntä- ja lumisateen saattelemana olivat vaivautuneet kirkkoon. Kiitos!

23.3.2014 Alavieskan kirkko, Messu aamujumalanpalveluksena. Sain olla kutsuttuna toimittamassa messun musiikin ja palvelemassa Alavieskan seurakuntaa näin omalta pieneltä paikaltani. Eila Kotiaho kanttorina, kirkkoherra Eija Nivala alttaripalvelijana ja pastori Matti Vuolanne saarnaajana sain olla läsnä mukavassa sunnuntain messussa. Jukka Harvala lauloi ja minä soitin häntä avustaen mukana viululla obligaaton sekä muutamiin virsiin samoin ja ominani Ole Bullin, "Kun hiljaisin hetkin" sekä Caccinin "Ave Marian". Kirkossa oli yllättävän paljon kuulijoita ja Alavieskan kirkon kauneutta ihailin sieltä parvelta asiaa katsellessa. On niin levollinen ja rauhallinen värimaailma, että ihastuin - oikein siunaava hetki elämässäni.

30.3.2014 Kalajoen kirkko, kirkkokonsertti. Kirkossa todella mukavasti kuulijoita noin 250 henkeä monista musiikillisista yhteensattumista huolimatta. Kantaattikuoro esitti miltei saman ohjelman kuin Ylivieskassa viikkoa aiemmin eli Schutzin ja Nikkolan kantaatit pääosissa. Lisäksi muuta tuttua pääsiäisajan musiikkia. Iloinen ja todella ammattitaitoinen esiintyjäkaarti oli koolla. Tunnemme toisemme monista eri yhteyksistä ja siitä tämä kaikki sai alkunsa. Musiikki ja kirkkomusiikki etenkin on jokaisen sydämenasiana. Taidamme tavata samoissa merkeissä tämän vuoden lopulla. Kiitos ystävät!

15.4.2014 Raution kirkko, Ahti-ilta mukana Ilpo Parviainen laulu ja saarna, laulajana Heidin Niemelä sekä kanttorina Annukka Palola sekä minä viuluineni. Soitin obligaatot molempien laulajien lauluihin, joista Heidi lauloi Beckerin Kärsimyslauluna ja Ilpo Bachin On aika muistojen. Sooloina esitin Ole Bullin Hilaisin hetkin ja Törnwallin Berceusen. Väkeä oli paikalla ilahduttavan paljon eli 100 kuulijaa Raution nätissä puukirkossa.

22.4.2014 Revontulikappeli, Pelkosenniemi. Konsertti kappelissa jossa oli väkeä todella runsjaasti noin 200 istumapaikan kappeliin oli saapunut reilusti toistasaataa kuulijaa, jotka konsertin jälkeen jonoksi asti kävivät kiittämässä meitä esiintyjiä eli kanttori-laulaja Sari Vähäkangasta ja allekirjoittanutta viulistia. Todella lämmin vastaanotto ylimääräisen toivotuksin. Ohjelmamme oli varsin kotoinen eli hengellistä virttä ja laulua sekä perinteistä klassista viulumusiikkia. Soitin kappaleet, "On riemu kun saan tulla", Ole Bull: "Kun hiljaisin hetkin", Loillet: "Largo", Andersson: "Oi katsohan lintua oksalla puun", Törnwall: "Berceuse", "Mun kotini taivaassa ihana on" ja Lindberg: "Vanha virsi Taalainmaalta". Sarvi Vähäkangas lauloi Webbe: "On Jeesus nimi ihanin", "Kristallivirta", Turpela: "Taivaassa minulla on sinut" ja Becker: "Kärsimyslaulu" - näihin kaikkin olin tehnyt viululle obligaaton. Tästä konsertista jäi todella kiitollinen mieli ja saimme paljon uusia tämän tapaisten konserttien ("Kanttorit ja pojat -konsepti) ystäviä.

27.4.2014 Suvannon kappeli, Ylivieska. 60 vuotta tuli täyteen ja iltamusiikkia vanhoja kappaleita fiilistellen. Bach, Händel, Loillet, Sibelius, Turpela ja suomalaisia hengellisiä kansansävelmiä. Eeva Korhonen urut ja piano. Annukka Palola laulu sekä veljeni Tapio sellistinä. Siitäpä se syntyi kauniisti Luojan lahjoilla meidän kaikkien kasvuksi ja Iloksi sekä Valoksi mukava syntymäpäivän iltamusiikki. Kiitos kaikille mukana olleille. Lahjaksi olette saaneet siis lahjaksi antakaa.

4.52014 Ylivieskan kirkko, 75 vuotta täyttäneiden seurakuntalaisten kirkkopyhä ja messu. Sain olla palvelemassa seurakuntaa omalta pieneltä paikaltani soittamalla Griegiä, Tärnwallia ja Vanhan virren Taalainmaalta. Vainajan kiitoksena soitin hyvinkin perinteisen Suojelusenkelin. Kirkossa oli todella paljon seurakuntalaisia eli täällä meilläpäin seurakunta on vielä mukana monenlaisessa arjessa ja juhlassa.

14.5.2014 Suvannon kappeli Ylivieska. Viulistin arkea on palvella myös silloin kun matkamme pää on tullut tässä maallisessa vaelluksessa ja saamme saattaa rakkaamme Taivaan kotiin. Vesa Hautamäki oli pelimanni, joka ilahdutti soitollaan. Sain kutsun olla saattamassa Konstan Vaienneen viulun sävelin Vesaa matkalla Taivaan Kotiin. Soitin aluksi Ole Bullin Kun hiljaisin hetkin ja saattomusiikkina Vanhan virren Taalainmaalta.

16.5.2014 Alavieskan kirkko, sain olla saattamassa Nelly Alataloa hänen viimeisellä matkallaan kutsuttuna palvelijana. Soitin pyynnöstä kolme kappaletta eli Franckin Panis Angelikus, Järnefeldtin Kehtolaulun sekä saattomusiikkina Vanhan virren Taalainmaalta. Saattoväkeä oli runsaasti Alavieskan kirkossa ja muistotilaisuudessa seurkauntakodilla.

11.6.2014 Kalajoen kirkko. Tehtiin taas erinomaista yhteistyötä Kalajoen ja Ylivieskan seurakuntien kesken ja keskiviikkoillaan konsertti sai Kalajoen kirkkoon 250 henkeä kuulemaan Johannes Nikulan, Ilpo Parviaisen, Annukka Palolan ja Teija Orjalan laulua sekä Heidi Huhtalan urku sekä piano tulkintoja ja allekirjoittaneen viulusovituksia viiteen lauluun ja lisäksi kaksi soolonumeroa eli Ole Bullin Sätejärtentes Söndag ja Robert Schumannin Träumerai. Muutoin kaikki olivat tuttuakin tutmpia hengellisiä lauluja taikka kesä- ja kevätlauluja. Lauloin soittamisen lisäksi bassot kolmeen vahvistetun kvartetin lauluun eli Ken on luonut sinitaivaan, Pikkulintu riemuissaan ja Oi katsohan lintua oksalla puun. Klassinen kirkkomusiikki vetää väkeä tällä seudulla kiitettävästi. Miten olikaan ilo laulaa lopuksi yhteisvirsi 564 Aurinko mailleen vaipuu. Kiitos.

14.6.2014 Töysän kirkko. "Kanttorit ja pojat" sarjan konsertti Töysän kirkossa. Paikallisena kanttorina ja pianon sekä urkujen soittajan Risto Lehtinen sekä laulajat Seppo Tastula ja Hannu Niemelä. Sellistinä Tapio Hirvi ja viulistina Tuomo Hirvi. Kirkkoon oli koontunut noin 200 kuulijaa, jotka kuulivat hyvin perinteisen mutta myös hieman keväisemmän kirkkokonsertin. Olimme kiitollisia saamastamme vastaanotosta. Kiitos!

6.8.2014 Ylivieskan kirkko, iltamusiikkia kotikirkossani sarjan päätöskonsertti. Kiitos Jonna Ypyä, laulu - Anna Kuusniemi, viulu - Eeva Korhonen, urut - Tapio Hirvi, sello ja allekirjoittanut viuluineen sekä ne vajaat sata helteisessä 30 asteen lämmössä kirkoon tulleet. Saitte kuulla perinteisen hengellisen musiikin klassisen kirkkomusiikin helmiä - saimme kiittäviä palautesanoja ihan liikaakin. Ollaan kiitollisia Isällemme, sillä sieltä nämä lahajamme meille on annettu jaettavaksi. Teemme tätä mielellämme. Kitos!

27.9.2014 Lohtajan siunauskappeli ja seurakuntatalo. Kaisu Hirven siunaustilaisuus ja muistotilaisuus. Kutsuttuna soitin siunauskappelissa Hannikaisen "Suojelusenkeli" nimisen kappaleen ja muistotilaisuudessa Törnwallin "Berceusen". Kaisun ja Teuvo-setäni punaisen tuvan mustan Lohtajan Marinkaisissa oikein lämpinä tupana, jossa oli tunnelma kohdillaan. Jotenkin tulivat mieleeni. Toinen mikä tässä päivässä oli erityistä ovat nämä kaksi tilaa. Siunauskappeli on erityisen kiitollinen soittajalle akustisesti kun taas seurakuntatalo painajaismaisen soinniton. Jopa virsilaulu on lähes mahdoton tässä tilassa. Kun näitä tiloja rakennetaan niin olisi vähintäänkin kohtuullista ajatella myös musiikillisia ratkaisuja rakennettaessa. No - seurakunnan kokoontumiseen ovat erinomaisia kumpainenkin.

1.11.2014 Kannuksen Mikaelin kappeli. Pyhäinpäivän musiikillinen messu keskellä kynttilöin valaistua kaunista hautausmaata. Suomalainen tapa muistella edesmenneitään on kaunis ja koskettava keskellä pimeintä syksyä ja talven sekä joulun valon juhlan odotusta. Kanttorina Riikka Haapamäki ja laulajan Seppo Tastula ja sellistinä Tapio Hirvi sekä allekirjoittanut viulistina parissa tutussa laulussa eli "Kuka ehjänä säilyä voisi" ja "Ilta on tullut Luojani", jonka on sovittanut Hannu Niemelä. Kappelissä väkeä lähes "tupaten" täynnä.

28.11.2014 Haapajärven Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko. "Kanttorit ja pojat" konsertti Haapajärven urkuviikkojen konsertteihin liittyen. Mukana Annukka Palola, Heidi Huhtala, Hannu Niemelä, Seppo Tastula, Tapio Hirvi ja allekirjoittanut. Kuulijoita perjaintai-illan konsertissa satakunta. Monien vaikeuksien, laulajien sairastumiset, konsertti saatiin kuitenkin vietyä läpi kohtuullisin "arvosanoin". Omana kappaleena soitin J S Bachi "Kristus valo valkeuden" kantaatista Lynne Lathamin Viululle ja basso continuolle sovituksen ja toisene Emmy Köhlerin "Nyt syttyy valot tuhannet" laulun sovituksen, jonka on tehnyt viululle ja sellolle Anders Öhrwall. Kiitollisena taivaan Isälle jälleen tästäkin illasta saimme olla osana Jumalan Hyvän tuojina.

29.11.2014 Kannuksen kirkko. "Kanttorit ja pojat" ja "Adventin aikaa" konsertti tällä kertaa laulajina Riikka Haapamäki, joka myös toimi urkurina ja pianistina sekä Seppo Tastuja ja Hannu Niemelä sekä Tapio Hirvi selloineen ja allekirjoittanut viulistina. Väkeä lauantai-iltana keskellä pikkujouluviikonlopua reilusti yli 300 henkeä ja kirkossa todella mukava tunnelma. Talvisodan alkamisesta on tullut 75 vuotta ja adventti kolkuttaa ovelle. Niinpä aloitimme urku, viulu sello triolla Finlandia sovituksella ja lisäksi esitimme tällä kokoonpanolla J S Bachin Lynne Lathamin sovituksen kantaatista "Kristus valo valkeuden" sekä Emmy Köhlerin säveltämän "Nyt syttyy valot tuhannet" Anders Öhrnwallin sovituksena. Tämä erinomaisesti, näin esittäjän kannalta, onnistunut konsertti päätti "Kanttorit ja pojat" vuoden 2014. Kiitollisena muistelen jokaista hetkeä, joissa olen saanut olla mukana.

30.11.2014 Ylivieskan kirkko. Aivan loistava kalajokilaisylivieskalainen kamarikuoro Artos ja soitinensemble joulukonsertti oli musiikkia parhaimmillaan. Kuulijoita oli noin 150 sunnuntai-iltaan. Meitä soittajia mukana viulussa Alisa Nauha, Eeva Korhonen urkurina, Tapio sellistinä ja minä viulistina. Alisa uutena viulistituttavuutena osoittautui erinomaiseksi jäseneksi kokoonpanoon. Tervetuloa joukkoon! Soittajien osuus oli Corellin joulukonsertosta osa Pastorale ja Buxtehuden kantaatin säestävän ensemblen osuus. Onnistuimme mielestäni vähintäänkin kohtuullisesti lähes ilman yhteisharjoituksia, joka toki ei ole mikään meriitti sinänsä mutta osoittaa ammattitaitoa. Kiitos tästäkin elämäyksestä ja 5.12. olemme Kalajoen kirkossa samalla ohjelmalla ja kokoonpanolla.

5.12.2014 Kalajoen kirkko. kamarikuoro Artos ja jousiensemble Alisa Naula, Tuomo Hirvi viulu, Tapio Hirvi sello ja Eeva Korhonen urut. Erinomainen konsertti! Kuulijoita itsenäisyyspäivän aattoillassa 150 henkeä. Pääteoksena Ylivieskassakin esitetty Buxtehuden kantaatti "Das neugeborene Kindelein" ja Corellin joulusonaatista osa "Pastorale". Kiitos kaikille mukana olleille - tämän vuotisten kirkkokonserttien aatelia nämä kaksi viimeistä konserttia!

12.12.2014 Himanka, Himanka-sali Raumankarin koulu. Ensimmäinen oppilaskonsertti Kalajoen kansalaisopiston oppilaiden kanssa. Mielenkiintoinen ja uudenlainen kokemus olla opettajana mukana soittamassa oppilaiden kanssa eikä vain ohjaamassa. Ronja Ojalan kanssa soitimme Shostakovitshin Preluden. Ronja jatkanee kevään jälkeen taiteen perusopintojen parissa lukioon. Oikein mukava tapahtuma!

14.12.2014 Ylivieskan kirkko, Kauneimmat joululaulut. Sain pikakomennuksen esittää tilaisuuden aluksi täpätäydelle kirkolle toivotun joululaulun "Taas kaikki kauniit muistot". Minuahan tämä erityisesti lämmitti koskapa lienee yksi niitä joulun tunnetuimpia lauluja Sulo Saaritsin esittämän. Täytyy sekin vielä tunnustaa, että pienen lisämausteen aina tämän musiikin osalta tuo isäni ja Sulo Saaritsin ystävyys. Siihen tulee erityinen arvokas lisä mukaan. Kanttori Jonna Ypyän kanssa tämän esitimme ja ainakin minulle jäi mukava kokemus. Toivottavasti myös kirkkokansalle jota oli kirkko ääriään myöten täynnä.

Vuosi 2014 on taas takanapäin. "Viuluviikarin" vuoteen mahtui paljon. Opetustehtävä Ylivieskan seudun kansalaisopistossa jatkuivat entiseen malliin ja uutena lisänä tuli syksyllä Kalajoen kansalaisopiston viulutunnit Himangalla.
Sain olla mukana monessa ja ennen kaikkea kirkkomusiikkia ja klassista viulumusiikkia sain kokea niin levytyksinä, radioon soittaen kuin pienempimuotoisina yksittäisinä annoksina. Erityisen kiitollinen olen useista vuoden aikana saamistani konserttitilaisuuksista. "Kanttorit ja pojat" on jatkanut Taivaan Isän siunaamaa tietään ja saanut olla osaltaan jakamassa evankeliumin ilosanomaa Suomen kirkoissa ja konserttipaikoilla. Veljelleni Tapiolle olen monet kerrat kiitoksen velkaa ja koko perhekunnalle samoin, Astalle, Helvi-äitille, Hilleville, Helinälle, Anna-Maijalle ja Kaisalle sekä kymmenille läheisilleni ja muille minua erityisesti kannustaneille. Vähäkankaan Alpolle lausun erityiskiitokset huolenpidosta, taivaan Isän suojeluksessa ja siunauksessa saamme turvata Häneen. Kanttorit Eeva Korhonen, Annukka Palola, Jonna Ypyä, Heidi Huhtala, Riikka Haapamäki jne - olette erinomaisia kirkkomuusikkoja omalla paikallanne. Hannu Niemelä tietenkin ja Seppo Tastula on tarjonnut minulle monia ilon hetkiä monessakin mielessä, ja Ylivieskan kirkkokuoro sosiaalisena yhteisönä ja seurakunnan yhtenä musiikillisena selkärankana niin ikään.

Erityisen nöyrin mielin polvistun Kristuksen Ristin juurelle kiitollisenä elmän lahjasta monine mausteineen. Olen saanut jakaa siitä musiikin lahjasta joka minulle ja ystävilleni on Hänen antamansa. Siunauksen ja kiitoksen mielin jatketaan seuraavaan vuoteen. Palvelutehtävää on vielä täyttämättä. 

Jumala teitä lukijoitani siunatkoon - Armon evankeliumiin turvaten - tuomo.