Vuosi 2011

Vuonna 2011 viuluvalikoimani kasvoi Alpo Vähäkankaan rakentamalla viululla, josta kerron tarkemmin tuonnempana ja joka nyt on minun ykkössoittimena. En ole vastaavaa koskaan päässyt soittamaan vaikka monenlaisilla viuluilla on tullut kokeiltua. Alpon viuluissa on sielu mukana. Kun hän vielä rakensi aivan toiveitteni mukaisen jousen niin olen ikionnellinen. Minulla on aavistus, että tälläkin on tarkoituksensa ja ystävyytemme Vähäkankaan perheeseen on syventynyt Luojan antamaksi lähimmäisen lahjaksi. Kiitos!

Vuosi 2011 alkaa uusin askelin. Kiitän Kappeliorkesteria hyvästä yhteistyöstä ja erittäin mieleenpainuvista iltahetkistä harjoituksissa ja esiintymismatkoilla. Nyt kutsuvat uudet tehtävät kamarimusiikin ja Vieska Sinfoniettan viulistina. Tavataan isommissa ja pienemmissä tapahtumissa näissä merkeissä. Viulistin elinikäinen matka jatkukoon.

06.02.2011 Kannuksen kirkossa "Kanttorit ja pojat" saivat jatkoa "Talvipäivän konsertista". Ohjelma taattua ja turvallista hengellistä musiikkia. Mukana Johanna Hernesmaa, Hannu Niemelä, Seppo Tastula ja Esko, Tapio ja Tuomo Hirvi. Väkeä paikalla erittäin runsaasti eli noin 550 kuulijaa. Kiitos kaikille ilta oli taas ikimuistoinen. Olemme päässeet hyvään alkuun ja tällä tiellä ajattelimme jatkaa. Itse soitin omana solistisena osuutena Erkki Melartinin "Canto religioso", joka otettiin hyvin vastaan. Kiitos kaikille mukana olleille!

13.02.2011 Ylivieskan kirkko. Messussa avustamassa erään vainajan omaisten pyynnöstä. Vainajalle tehtiin "kiitos" tässä messussa ja he olivat halunneet kuulla Armas Järnefeldtin "Berceuse" ja Rachmaninovin "Vocalise" -nimiset kappaleet. Ne toteutin Eeva Korhosen säestyksellä ja lisäksi soitin J.S. Bachin "Adagion" ja Ecclesin "Sonata in g". Kiitoksen sanoja kävivät urkuparvella kertomassa useammatkin kuulijat ja kotiinkin soitettiin. Koen näissä tilanteissa olevani vain välikappaleena Jumalan työssä. Olin itse myös tyytyväinen lopputulokseen eli arvioni onnistumisesta tyydyttää.

25.3.2011 Ylivieskan kirkko. Paastonajan iltamusiikkia -nimellä konsertti pääsiäisen ajan lauluista koottuna. Laulajana Annukka Palola, urkurina Eeva Korhonen, sellistinä Tapio Hirvi ja viulussa Tuomo Hirvi. Perjantai-iltana Ylivieskan kirkkoon oli saapunut väkeä kaiken kaikkiaan yli 150 henkeä, joka oli melkoinen yllätys. Itse odottelimme näin arkipäivän konserttiin korkeintaan 100 kuulijaa. Erittäin onnistunut kokonaisuus, jossa soitin pari solistista kappaletta ja muutoin mukana lähes jokaisessa säestävässä yhtyeessä. Ilta koostui todella kauniista pääsiäisen ajan lauluista. Annukka Palola laulajana ylitti kaikki odotukset. Illan papillisen osuuden hoiti mainiosta hyvä ystävämme Veli-Matti Linnanmäki. Tämä ilta ylitti itsensä, enpä muuta voi sanoa! Kiitos

10.4.2011 Merijärven kirkko. Kutsuttuna jumalanpalvelukseen vainajan kiitoksen musiikin esittäjäksi osallistuin muutoinkin soittamalla tutun Rachmaninovin "Vocalisen" sekä Händelin "Largon" ja kiitoksena vainajan omaisten pyynnöstä sovituksen viululle kappaleesta "Oi Herra luoksein jää" sekä lopuksi "Se täytetty on", jonka soittamisen aikana urut vaikenivat kun kirkosta meni sähköt yllättäen. Kappaleesta tuli puhtaasti soolo loppuosaltaan mutta oikein pitivät kuulijat kuulemastaan. Eivätpä tainneet tietää mitä tapahtui. Kokemuksena uusi ja tapahtumana valitettava. Erään tuttavani sanoja lainatakseni "tätä se elävä musiikki on".

14.4.2011 Vantaa ja Hämeenkylän kirkko. Koko päivä tehtiin mukavalla "tatsilla" F G Hedbergin hengellisistä lauluista ja virsistä levyä. Mukana oli kaksi viulua, sello, kannel ja urut sekä laulajana Hannu Niemelä. Sellossa oli Hannu Lehtikangas ja viulussa Juha-Pekka Niemelä sekä allekirjoittanut sekä kantelisti, jonka nimeä en nyt saa päähäni mutta löytyy ilmestyvältä levyltä. Urkurina toimi Vesa Erkkilä, joka oli myös sovittanut kappaleet tälle porukalle. Kullervo Puumala toimi tuottajana ja hänen valvovan silmän alla mentiin. Äänittäjä Klaus Hilden teki oivallista työtä äänipöytänsä takana. Levy ilmestyy kesäkuussa ja julkistetaan Raahen evankeliumijuhlien yhteydessä pidettävässä kosertissa.

22.4.2011 Ylivieskan kirkko. Jeesuksen kuolinheteken sanajumalanpalvelus, jossa soitimme Eeva Korhosen kanssa viululla "Oi katso Golgataa" ja "Se on täytetty". Kirkossa kuulijoita 150 seurakuntalaista. Oikein vaikuttavaa musiikkia kuultavaksi myös viululla soitettuna.

20.5.2011 Ylivieskan kirkko ja taiteiden yö. Kirkossa pari kappaletta häämusiikkia otsikon alla. Olipa niin vaikea odottaa monta tuntia ja suoraan soittamaan ja eihän siitä mitään musiikin riemukulkua tullut. Opinpa sen, että tällaiseen ei kannata suostua. Soitin Caccinin Ave Marian ja Schumanin Träumerain. Läpi ilman mitään suurempaa tunnetta onnistumisesta. Taas opin jotakin.

12.6.2011 Kannuksen kirkko. Helluntain messu kirkossa, jossa soitin useita eri hengellisiä lauluja sekä Rachmaninovin "vocalisen" sekä Händelin "largon". Pienimuotoista messumusiikkia ja väkeä paikalla ihan kivasti toista sataa kuulijaa ja messuvierasta.

29.6.2011 Kalajoen kirkossa kesäillan konsertti laulusolisteina Annukka Palola ja Hannu Niemelä, urkurina Heidi Huhtala ja sellistinä Tapio Hirvi ja viulun kanssa hääri allekirjoittanut. Kyllä kelpasi tällä joukolla. Kivikirkon akustiikka oli todella haastava mutta kaikesta selvittiin ja laulut olivat tuttuja ja perinteisiä kauniita hengellisiä lauluja. Pianotriona soitimme Heidi, Tapio ja allekirjoittanut Melartinia ja Vivaldia. Säestyksissä olimme mukana miltei jokaisessa kappaleessa. Kiitollista kuulijakuntaa oli kauniissa ja helteisessä säässä vajaat kaksisataa henkeä. Väkeä oli tullut taas kauempaakin eli olemme tällä joukolla onnistuneet aina keräämään kiitettävästi väkeä kasaan. Luoja on lahjaksi antanut niin sitä me jaamme.

1.7.2011 Raahe sali, Raahe. Evankeliumijuhlien konsertti ja Hannu Niemelän "Elämän lauluja sinulle" -levyn julkistamiskonsertti. Olimme säestävässä jousitriossa Tapio Hirvi, sello - Juha-Pekka Niemelä, viulu - Vesa Erkkilä, kosketinsoittimet ja Tuomo Hirvi, viulu sekä Hannu Niemelä laulajana. IKTYS -kvartetti Kalajoelta oli mukana myös ja olimme heillekin yhdessä laulussa taustalla soittamassa. Väkeä lähes tupa täynnä ja erinomainen paikka soittaa - konsertti onnistui erittäin hyvin ja saimme tekemisistämme paljon kiitosta.

17.7.2011 Justus Galleria Kannus. Heikki Sydänmetsän kirkoista ja hengellisestä elämästä kertova "puu elää" näyttelyn avajaismusiikki taiteilijan itse valitsemista virsista ja hengellisistä lauluista. Soitin Esko Hirven säestyksellä omia tekemiäni muunnelmia kolmesta eri virsiaiheesta. Lähtökohta oli virrestä 195 "On riemu kun saan tulla, sun Herra temppeliis...", sopii oikein sekä näyttelyn henkeen että tähän aikaan.

20.8.2011 Kalajoen kirkossa hääpari oli kutsunut soittajaksi allekirjoittaneen. Pekka Simojoen sävelin olin mukana "häähumussa"...


Olen etsinyt jonkin aikaa viulua nykyisen todella pehmeä-äänisen viuluni rinnalle. Vähän luonnikkaampaa ja solistisempaa soitinta. Vuoden ajan olen tavannut erinomaista viulunrakentajaa Ylivieskan Vähäkankaalta eli Alpo Vähäkangas on rakennellut viuluja ja todella erinomaisia soittimia soitettavaksi. Hän rakensi viime vuonna myös sellon ja menimme veljeni kanssa soittamaan selloa ja viulua, joka minua kiinnosti. Sello on erinomainen mutta minun käteeni tarttui Opus III, tumma ja erittäin hyväsointinen soitin. Sen uusi koti löytyy nykyisin meiltä - sointi ja äänenväri iski suoraan soittajan sydämeen. En ole kuullut lähimainkaan yhtä kaunisäänistä viulua pitkiin aikoihin.

Kuvassa oikealla soitinrakentaja Alpo,. konserttiharjoituksessa Suvannon kappelilla Ylivieskassa jossa kaikki soittimet olivat Alpon rakentamia. Kuvasta puuttuu kontrabasso. Vasemmalta kanttori Eeva Korhonen, alttoviulisti Anna Kuusniemi, sellisti Tapio Hirvi ja viulistina allekirjoittanut.

Niinpä viuluni Alpo Vähäkangas Opus III sai uuden kodin. Se on seuralaiseni tulevat vuodet. Kiitos Alpo - olet erinomainen viulunrakentaja - paras näillä kulmin.

11.9.2011 Ylivieskan kirkko. Veljeni Tapio ja minä sekä kanttori Eeva Korhonen olimme palvelemassa radiojumalanpalveluksessa Ylivieskan kirkossa. Olimme liikkeellä puhtaasti koraalisävelin. Säveltäjänimet Grieg ja Bach saivat meidän tulkintamme. Kiitollisia kuulijoita oli suhteellisen paljon. Oikein mukava tilaisuus.

14.10.2011 Sievin kirkko. Pidimme Eeva Korhonen urkurina, Tapio veljeni sellistinä ja minä Sievin kirkossa konsertin. Ohjelmisto koostui kotimaisista säveltäjänimistä, kuten Melartin, Kuusisto, Sonninen ja taatusta eurooppalaisten säveltäjien tuotannosta, niminä Bacc, Grieg, Händel, Matthesson jne. Voinpa sen sanoa tämä konsertti onnistui kaikilta osin erinomaisesti ja oli kokonaisuus joka rakentui kauniille musiikille ja sille, että kuulijakunta tuntee kappaleet ja illasta jää hyvä mieli. Saimmekin lausuntoja, että "eipä tämä ilta olisi loppunut koskaan, oli se niin kaunista". Onnistuimme siis pyrkimyksissämme, koskapa se oli tarkoituksemmekin eli soittaa kauniisti ja niin, että kuulijalle jää liian aikaisin loppuneen konsertin maku. Sieviläinen konserttimusiikin suurkuluttaja totesi tämän Sievin Kirkkomusiikkiviikon viimeisestä konsertista, että "tämä oli parasta antia tällä viikolla". Se on paljon sanottu, kun joukko johon hän vertasi oli urkuri Kalevi Kiviniemi, laulaja Jari Parviainen ja Iktys-kvartetti mm. Emme me tästä ylpisty vaan otamme sen kiitoksena. Sisällöllinen panostaminen lienee se mihin kirkkokonserttien järjestäjien kannattaisi enemmän kiinnittää huomiota, meille se on a ja o. Kiitos - tämä ilta rohkaisee jatkamaan.

16.10.2011Ylivieskan kirkko. Hannu Niemelä, Seppo Tastula laulu, Eeva Korhonen urut ja piano, Tapio Hirvi sello ja Tuomo Hirvi viulu. Todella taas mieleenpainuva konsertti Ylivieskan kirkossa väkeä kirkossa se tutuksi tullut noin 350 kuulijaa ja tunnelma erinomainen. Musiikki oli koottu taas tuttuihin virsiin ja hengellisiin lauluihin nojaten. Tästä ei tunnelma enää tällaiseen konserttiin parane. Emme pyrikään mihinkään suuriin taiteellisiin virtuoosiesityksiin vaan olemaan kirkkokonserteissamme osa siinä tehtävässä jota "Ylistyksen ja Julistuksen" työksi seurakunnissamme sanotaan. Olemme löytäneet jotakin tästä hyvin arvokkaasta työstä ja sitä jatkamme. Tämäkin konsertti siihen rohkaisee - meitä ja laisiamme kansankirkko tarvitsee. Rohkeita Sanan julistajia vaikkapa musiikillisin keinoin. Kiitos taas kerran kuulijoille, ilman teitä ei olisi meitä.

13.11.2011 Ylivieskan kirkko. Ylivieskan kirkkokuoro ja Martti Murtoperä urkurina sekä allekirjoittanut viulistina Jumalanpalveluksessa esittäen neljä pienimuotoista viuluobligaattoa kuoron laulamiin lauluihin sekä niistä soolot. Uudenlainen kokemus ja miellyttävä sellainen. Suostun vastakin, sillä tästä jäi hyvä maku "suuhun".

6.12.2011 Ylivieska. Pitkään aikaan soittamassa ristiäisissä, jossa Aapo Nyman sai nimensä ja minä soitin ilman säestystä lasten virsiä pari kappaletta. Mukava kokemus.

8.12.2011 Alavieska. Alavieska salissa opiston opettajien Sbelius päivän konsertti. Soitin Melartinin sarjasta Canto Relifioso osan säestäjänä Adrien Fodor. Erittäin mukava ja miellyttävä kokemus. Tapasin myös Tamas Dobain, huilistin Haapavedeltä. Oikein mukava ja muusikko. Hän piti kuulemastaan ja pyysi nuottia itselleen - oli hänen mielestään todella kaunis kappale, olen samaa mieltä.

15.12.2011 Suvannon kappeli. Omaishoitajien ja vertaustukihenkilöiden joulujuhla. Perinteisiä joululauluja viulusovituksina Eeva Korhosen säestämänä. Kiitollisia kuulijoita sali täynnä ja paljon kiittäviä lausuntoja. Keskimäärin kiitokset ovat mukavampia kuin moitteet. Nyt oli erityisen paljon kiitollista väkeä.

18.12. Ylivieskan kirkko, Kauneimmat Joululaulut. Kirkko täynnä väkeä ja sain kutsun soittaa viululla Edvard Elgarin säveltämän "Ave verum corpus" -nimisen joululaulun. Sovitin vähän viululle uuteen uskoon ja kanttorimme Martti Murtoperä uruilla hoiti säestysosuuden. Noin 1000 henkeä kuulemassa oli tämän uuden viulistiurani ennätysyleisö tähän saakka. Joskus aikanaan kirkkomusiikkijuhlilla olen saanut esiintyä tuhansiin nousevalle kuulijakunnalle.


Vuosi 2011 alkaa olla tällä saralla soitettu pakettiin. Merkittävämpiä konsertteja vuoden aikana kertyi 20 ja kaikista on pelkästään hyviä muistoja. "Kanttorit ja pojat" teemalla olemme saaneet luoneeksi ihan konserttisarjan ja jatkoa seuraa tulevanakin vuotena. Pienempiä esiintymisiä näiden mainittujen lisäksi on lukuisia ja nekin ovat minulle mieluisina mielessä.

Muuten vuosi on myös sikäli ollut merkittävä, että olen kansalaisopiston viulunsoitonopettajana saanut tutustua noin 20 uuteen viulistin alkuun ja pianon sekä musiikin alkeisopetuksessa olen tavannut viikottain 15 - 20 uutta musiikin aktiivista harrastajaa. Voinpa sanoa, että musiikki on näillä leveysasteilla erittäin hyvässä hoidossa, ei tule tilaisuuksissa esiintyjistä puutetta. Nuoria ja innokkaita viulisteja ja pianisteja on tarjolla erinomaisen paljon.

Omassa viulistin arjessani harjoittelu on jatkunut entiseen tahtiin. Vuoden aikana olen saanut olla mukana levytyspuuhissa hyvän ystäväni Hannu Niemelän levyllä. Kuva ohessa tästä lapsuudesta saakka läheisimmästä kaverista, kanttori-oopperalaulaja ja vielä luokanopettajankin ammatin itselleen lukemasta sukulaismiehestä.

Sellisti veljeni Tapion kanssa olemme viettäneet useita mukavia hetkiä, joista erityisenä ilonaiheena oma konserttimme Sievin kirkossa kanttori Eeva Korhosen kanssa. Tämä trio on mudostunut erityisen hyväksi kokonaisuudeksi ja siitä olen kiitollinen.

Lisäksi suuri ilonaihe oli löytää Alpo Vähäkangas tekemään minulle viulu aivan mittojeni ja mielihalujeni mukaan. Hän on viulunrakentajana vielä tuntematon mutta kuulette hänestä varmasti, sillä näin laadukkaita viuluja en ole tavannut näiltä nurkilta kenenkään muun tekemänä. Kauneus on sekä äänellinen että ulkonäöllinen.

Ylivieskan kirkkokuoron riveissä olen saanut sekä viuluineni että bassostemman laulajana olla myös siinä työssä jota eniten halajan eli Julistuksen ja Ylistyksen Sanaa viemässä kuulijoille monissa eri tilaisuuksissa. Kiitos myös laulajakavereille - olemme hyvällä asialla.

Kuvassa pönäkät, Hannu ja minä, Ylivieskan Terveystiellä.

Lausun runsaat kiitokset kaikille myötäeläjilleni tällä viulistin taipaleellani ja teitä on runsaasti - Luojalleni kiitos ja siunattua tulevaa vuotta kaikille. Tavataan ensi vuonna samoissa merkeissä, jotain tavoiteltavaa vieläkin on ja se liittyy kirkkomusiikkiin ja seurakuntien tekemiseen. Palataan siihen vuoden mittaan ja tavataan konserteissa ja muissa tapahtumissa - kiitos.

Rusaat kiitokset kotijoukoille, hänen osansa on kuunnella sitä mitä yleisö ei kuule - ei viulistin harjoitteet aina niin kovin häävejä ole ja varsinkin, kun tulevat aika monta kertaa samanlaisina toistumaan.

Ainut onnistunut (Astan luonnehdinta) kuva meistä - no ainakin malliensa näköinen.

Kiitos tästä vuodesta - pysykää "kanavalla" v. 2012!

Uusimmat kommentit

21.05 | 14:24

nimi oikein, seppo salo !

21.05 | 08:24

Tämä virsi on tosi ajankohtainen, kun Henki loppuu, niin konstit alkaa. Tämän on Vapahtajamme ilmoittanut, että ennen Hänen palutaan, "viisasten viisaus mätänee ja syntiä pelkääväiset häviää".

11.04 | 12:29

Kaikkein parasta on kun saa tuntea itsensä ihmiseksi ja tarpeelliseksi...Kiitos Tuomo ja Asta.

11.04 | 12:26

Suurkiitokset "kun mitään ei enää ole" kautta saamastani tuesta. On ihanaa että olette olemassa.

Jaa tämä sivu