Ajatuksia ja mielipiteitä omasta päästä

29. touko, 2020

Kun luin tänään Aamulehden jo toista kuukautta vanhan uutisen synnyttävästä isästä, niin mieleeni tuli ajatus valheesta.

Kun luin tänään uutisen Iltalehdestä, SDP ja Keskusta myötätuulessa, niin mieleeni juolahti ajatus mielipidevaikuttamisesta.

Kun luin ministeri Lintilän ihmettelyn koulujen avaamisesta, terassijuopottelusta ja mökkeilystä, niin ajattelin hänen politikoivan, koskapa hallituksessa se koettiin ristiriitaisena mielipiteenä. Ministeri Lintilä istuu hallituksessa ja edustaa yhden ministeriön mielipiteitä.

Mielipidevaikuttaminen on toki propagandaa mutta sanana kuulostaa enemmän hyväksyttävältä. Se jopa voidaan liittää mielipiteen- ja sananvapauteen. Propagandan olemus hyökkää enemmän päälle ja vaatii sinua uskomaan se totuudeksi.

Faktan osuus näissä kaikissa, mielipiteissä, propagandassa ja politiikassa on ei ole kovin suuri. Propagandan yksi tarkoitus on pitää tietty aate ja aatos vallassa. Maailmanhistorian kuuluisin ”aatu” onnistui Saksassa niin hyvin propagandassaan, että vielä tänäänkin löytyy ihmisiä jotka pitävät sitä aatetta tietopohjaisena faktana.

Katolinen kirkko kyllästyi aikanaan falskiin teologiaan ja muihin propagandistisiin väitteisiin. Paavi Gregorius XV perusti järjestön levittämään ainoaa oikeaa uskoa. Hän siis määritti uskoksi vain oman propagandansa, jos sellaiseksi tarinaa Jeesuksesta maailman ja ihmisten pelastajana voidaan nimetä. Tässä kohtaa pakko sanoa, älkää sekottako uskoa ja uskontoa keskenään.

Mihin tämä kaikki johtaa ja mihin tällä pyritään. Tietenkin siihen että käsitys totuudesta hämärtyy ja saadaan tilaa omalle propagandistiselle aatteelle. Kommunistinen maailma voisi olla ihanneyhteiskunta, jos ei olisi politiikkaa. Kristillinen kirkko voisi olla pelastaja ihmiselle, jos ei olisi uskonnon ja opin saastuttama.

Tänä päivänä nimittäisin aatteita, poliittisia liikkeitä, propagandaa ja mielipidevaikuttamista pahantahtoiseksi harhaanjohtamiseksi.

Politiikassa se tarkoittaa virheen löytämistä toisen puolueen aatteista ja mielipiteistä. On luotava vielä enemmän harhainen ajatus vaikkapa valkoposkihanhien ikiomista pelloista. Ei se ollut lipsahdusta vaan tapa johtaa ihmisiä harhaan. Perussuomalaiset on paha, koskapa heidän puheensa on ymmärrettävää ja sisältää liikaa faktaa.

Kristinuskon suurin ongelma on pahantahtoinen harhaanjohtaminen. Siksi voidaan väittää melkein mitä tahansa, kunhan sillä kumotaan usko hengellisestä ja henkisestä voimasta, joka on suurempi kuin mikään fyysinen mahti taikka valta. Kun heikko henki kumoaa vahvan ja voimakkaan niin sen täytyy olla virhe. Siksi väite kuolemasta elämänä ja toivona on toivoton kerrottavaksi.

Miten meitä harhaanjohdetaan, niin ensimmäinen väite on tehdä instituutioista ja olemassaolevista käsitteistä vääriä taikka ainakin osoittaa niiden olevan tiedollisesti vanhoja, vaikka ovatkin silkkaa faktaa. Miten tätä propagandaa perustellaan niin valheilla tietenkin, ja pahantahtoisilla vielä sittenkin. Sekasorto synnyttää aina tilan valheelliselle faktalle.

Kun väitetään isän synnyttäneen niin se sisältää valheen. Puhtaan valheen. Jotta mitenkään perustellen isä synnyttäisi niin tarvitaan naisen silpomista ja muokkaamista mieheksi sekä poliittisin päätöksin syntynyt mahdollisuus naisena väittää olevansa mies. Se siunataan lainmuutoksella joka aikaansaadaan valheellisella propagandalla ja papereilla. Naisesta ei tule miestä sillä, että hän näyttää mieheltä ja pissii seisaaltaan. Se on käsitteellinen muokattu totuus eli harhainen kuvitelma.

Mihin mielipidevaikuttaminen, propaganda ja politiikka pyrkii niin siihen, että se muuttaisi ihmisten ajattelutapaa ja valheiden saattelemana väittää päätyvänsä johonkin sellaiseen mihin kuvittelevat propagandansa päätyvän. He kuvittelevat siis luovansa uutta vaikka totuus on kirjoitettu jo tuhansia vuosia sitten siihen mitä ihminen on syntymässään kokenut. Ei kirurgin veitsi mitään muuta oikeasti, muutoin kuin antamalla paremman olotilan olla ja elää.

Siksi koronan kaltaisen iljetyksen ilmestyminen keskuutemme on tervetullut. Se tekee maailmasta arvaamattoman ja palauttaa meidät perimmäisten kysymysten äärelle.

Fakta onkin iljettävä pahanlaatuinen valhe ihmisen aikaansaannoksena.

tuomo

21. touko, 2020

Sosiaalisen median merkitystä vähätellään usein varsinkin intellektuelleissa ja ”paremmissa” piireissä, joissa sensurointiin ja valikoituun tietoon suhtaudutaan jotenkin parempana tapana tiedottaa. Oikeasti se on osa totalitarismin ja diktatuurin tavasta hallita. Sillä tiedotuksella tuetaan järjestelmää ja pönkitetään korruptiota.

Kirjailijat ja toimittajat ovat vähitellen hakeutuneet keskeiseksi osaksi suomalaista huumoria, ja dissaavat someväkeä vaikka itse ovat keskeinen osa sosiaalista mediaa. Intellektualismin muoto on muuttumassa vähitellen mitätöimiseksi ja vähättelemiseksi. 

Sosiaalisen median voima on siinä, että se panee ajattelemaan ja haastaa omaa näkökulmaa.

Niinpä maan keskeisin media Yle onkin huomannut aikansa olleen ja menneen. Siitä on tehty propagandatoimisto luomaan uutta uljasta cityvihreän radikaalivasemmiston ihanneyhteiskuntaa. Ihminen pakotetaan ottamaan kantaa toisen ihmisen ihmisyyteen seksuaalisuuden ja joidenkin muka sosiaalieettisten hyveiden mukaan, vaikka oikeasti ajetaan suuren pääoman etuja tietämättömyyttään ja ymmärtämättömyyttään. Sorokset ja google kiittää.

Donald Trump ja perussuomalaiset ovat taso jolle Yle ja sen toimittajat kykenevät. Suomen suurimman yksityisen mediatalon lippulaiva Helsingin Sanomat alkaa muistuttaa tiedonvälityksessään Yleä. Uutisista on tehty mielipiteitä ja sensuuri on poistanut kritiikin.

Ylen tapaisten jäykkien organisaatioiden ohjelmatuotannon heikkous ja sensurointi on merkki tappion myöntämisestä. Somea yritetään laittaa aisoihin siirtämällä sensuurin ja ihmisten silmistäpoistamisen kulttuuri someen. Vapaa tiedonvälitys ja julkisen sanan vapaa keskustelu tukahdutetaan vaientamalla mielipiteen ilmaisija olemattomaksi. Se synnyttää alakulttuureja, joilla on tapana tulla esiin väkivaltaisena aatteena.

Tämäkin Iltalehden uutisesta poimittu poliisin kahden pojan katoamisen ”twitteröinti” nopeasti hoiti sen tehtävän jota sillä tavoiteltiinkin.

Sosiaalisen median dissaaminen ja väheksyminen on lähinnä merkki siitä, että oma maailmankuva on jälkijättöinen eikä ansaitse erityistä kunnioitusta.

Jokainen nimellään ja naamallaan julkisuuteen tuleva, mielipiteensä kirjoittava pitää olla arvokas osa päätöksentekoa ja vallankäyttöä. Se ei ole uhka vaan mahdollisuus.

Yhteiskunnan rakenteet sortuvat näin vähitellen tukeutuessaan hyväveli-järjestelmään, ennakkosensuuriin ja korruptioon.

Gallupien tekijät ovat jäänne aikansa sisäpiiriläisestä, sosiaalisesta mielipidejohtamisesta. Se kertoo enemmän tiedustelun laatijasta, maksajasta ja tilaajasta kuin niihin vastaajasta.

Some ”gallup” on ajantasainen eikä ohjailtavissa. Siksi vastaajalähtöisenä vallanpitäjille pelottava ”mörkö” jota on syytä dissata vaikkapa vihapuheena.

Tiedon lähteenä some on parempi ja merkittävämpi kuin perinteinen lehdistö. Siksi lehdistö ja yhteiskunta huutaa sosiaalista mediaa apuun ja ymmärtämättömyyttään tukee sitä, minkä kokee hankalaksi.

tuomo

Sisä-Suomen poliisi pyysi yleisön apua Twitterissä.

ILTALEHTI.FITampereella kateissa olleet pikkupojat on löydettySisä-Suomen poliisi pyysi yleisön apua Twitterissä.

12. touko, 2020

Olen todella ihmetellyt tätä talouskeskustelua tämän koronapandemian hoidossa. Saahan sitä olla huolissaan Suomen taloudesta mutta kuka olisi huolissaan suomalaisen taloudesta.

Väitetään, että verojen korotus olisi ratkaisu asiaan. Voihan se niinkin olla mutta mitä veroja ollaan valmiit korottamaan. Ei tietenkään palkkaveroja eikä ökyrikkaan eliitin itselleen luomia palkanomaisen tulon pääomaveroja.

Virsi tuntuu olevan entisenlainen. Meillä korotetaan polttoaine-, energia- ja kiinteistöveroja eli kulutusveroja ja ns haittaveroja.

Mitä tämä tarkoittaa niin kiltisisti kotimaahan ja omaan elämäänsä sijoittavat ihmiset joutuvat maksamaan tämän touhun taas kerran. Kaupunkilaisen kerrostaloasukkaan elämään veronkorotuksilla ei liene kummosempaa vaikutusta, kun yhteisvastuu jakautuu useammalle.

Maaseutua tapetaan ja sen elinkeinoja ajetaan alas kiihtyvällä tahdilla. Töllin, mökin eli oman kodin omistaminen maaseudulla kiinteistönä on lähes pakollista, eikä mitään julkista liikennettäkään ole. On oltava autot ja yksityistiet joiden maksuista huolehditaan.

Tämäkin lasku lankeaa maaseudulle kaikkein kipeimpänä. Navetan pihapiiriin ei kamalasti kerrostaloja voi rakennella eli yhteisvastuuta ei ole, vaan maksumies ja -nainen löytyy kotina olevasta kiinteistön omistajasta.

Mitähän pahaa me maaseudulla asuvat suomalaiset olemme tehneet, kun meille lankeaa aina suurin maksuvastuu.

Sen sijaan nämä vihervasemmistolaiset matkailijat suunnittelevat jo lentelevänsä lomillaan milloin minnekin. Sieltä tullessaan aloittavat suu vaahdossa puhua ilmastonmuutoksen torjumisesta.  Käydään maaseudun isänmaallisen ja suomalaisen elämänmuodon kimppuun. Ilmasto pilaantuu lehmien röyhtäillessä ja isäntien sekä emäntien piereskellessä. Lentomatkustajan lomailun ja ulkomaanmatkailun jalanjälkeä me kotona viihtyvät suomalaiset emme voi paikata koskaan eikä milloinkaan.

Mitäkö minä tekisin niin lomamatkailun veroja voi korottaa vaikka 200%. Nyt lomamatkojen hinnat ovat niin alhaiset että ne pitäisi hyvinkin kymmenkertaistaa. Työmatkojen osalta verovähennyksin pakolliset lentelyt hoituvat helposti.

Mitä tällä kaikella haluan sanoa niin sen, että nälkä ja ruokaraaka-ainepula koronan kaltaisissa tapauksissa ei poistu sillä että maaseutu autioitetaan. Ulkomaanmatkailu ei tuo elämään juuri mitään lisäarvoa kun se suuntautuu turistikohteisiin lipittämään viiniä ja kaljaa. Maailma ei avarru sen enempää kuin matkailu internetin ihmeellisessä maailmassa. Eilen illalla tutustuin Dominikaaniset tasavallan elämään ja nähtävyyksiin kivasti kotisohvallani loikoillen. Lopuksi katsoin maan naislentopallomaajoukkueen otteluita. Joukkue lukeutuu maailman parhaisiin.

Suomen talous ei tästäkään taudista mihinkään kaadu mutta monen yksittäisen ihmisen talous on jo nyt kaatunut eikä sellaista kehitystä tulee millään tavalla edistää kuten ei turhaa lentelyä maailman lomakohteisiin. Suositaan kotimaanmatkailua ja tutustumista toinen toisiimme.

tuomo

29. huhti, 2020

Olen huvittuneena seurannut uutisointia Venäjän aloittamasta tutkimuksesta suomalaisten tekemistä vääryyksistä ja kansanmurhasta Karjalan perukoilla.

Venäjä ja muinainen Neuvostoliitto harhautti eniten omia kansalaisiaan monessa asiassa. Diktatuurit ja siihen verrattavat näennäiskansalaisyhteiskunnat luovat maailman jota ei ole mutta joka on hallitsijalleen paras mahdollinen.

Minusta tuntuu, että kyse ei ole siitä mitä tehtiin vaan siitä mitä voidaan peitellä ja yritetään unohtaa. Venäjän ongelma on nimittäin sen oma historia ja tämä nykypäivä. Kun oikein mitään ei kerrota oikeasti rehellisesti vaan sillä tavalla, että voidaan pönkittää totalitarismia ja yhden miehen showta nimeltään putinismi. Vastustajaa ei silloin ole kun hänet vaiennetaan mutta se ei poista ongelmaa vaan tekee siitä aikapommin.

Siinä mielessä olen kekkoslainen, että kannatan ehdottomasti hyviä suhteita Venäjään ja ollaan hiljaa siitä mikä nyt ei varsinaisesti meitä koske, mutta jos tällaisia syytöksiä esitetään niin oletan Putinin kirjahyllystä löytyvän historiapohjaisia totuuksia joihin hän voi vedota ainakin edes tähteeksi totuutena.

Se toki on myönnettävä että sodassa tapahtuu kaikenlaisia vääryyksiä. Itse en hyväksy mitään väkivaltaa ja kaikkein vähiten sotaa valtapoliittisena ratkaisuna mihinkään.

Mikä minusta tässä näkyy niin nyt juuri on aloitettava tämänkaltaisia kansallismielisiä populistisia manöövereitä, kun maassa on sisäisesti ongelmia omasta takaa. Putinin valta on ylitsevuotavainen eikä sille näy loppua. Inhorealistinen totuus lienee, että narsistinen taipumus poliittisella johtajalla on aina jossakin määrin sairaus, johon ei ole lääkettä. Käy kuin miljonäärille eli kaikkein ongelmallisimpia ovat ne miljoonat, joita pitää vartioida öin ja päivin.

Valtapoliittinen narsismi johtaa valehteluun ja peittelyyn. Politiikan ydin on olla joka asiassa onnistunut ja ylivoimainen. Niinpä vaikkapa koronaepidemian luvut Venäjällä ovat suuri vitsi. On päivän selvää, että oikeaa tietoa ei ole kenelläkään jos silläkään.

Ja mikä on tämä venäläinen kansanmurha maan oman historian kontekstissa. Se on tapa unohtaa omat ongelmat luomalla ne jollekin toiselle. Stalin olkoon suuri ja Berija petturi.

tuomo

17. maalis, 2020

Nyt tarvitaan poikkeusolojen yhteen hiileen puhaltamista. Meidän on löydettävä toisemme ja tarjottava olkapää kanssakulkijan nojata, on otettava kädestä ja talutettava horjuvaa.

On näytön paikka.

Sekin on selviö, että köyhyys maassamme on lisääntynyt ja yhteiskunnasta syrjään heitettyjä on paljon enemmän kuin aikoihin. Inhimillisyys ja lähimmäisen kantaminen karikkoisella polulla on muuttunut euroilla ongelmien ratkomiseksi.

Nyt elämme poikkeusoloja. Monelle lapselle koulu ja sen kouluruokailu on tarjonnut ainoan lämpimän aterian päivässä. Nyt etä- ym opiskelun myötä tämä ruoka ja sen puuttuminen päivästä muuttuu monessa perheessä tuskalliseksi painajaiseksi. Millä me elämme kun ei ole ruokaa.

Näillä ajatuksilla mietin seurkuntien ja muiden nyt "toimettomiksi" jäävien yhteisöjen resursseja. Ruoan ja vessapaperien hamstraamisen sijaan toivoisin syntyvän yhteisöllistä huolehtimista, että kaikilla on mahdollisuus selvitä arjen haasteista.

Olisko mahdollista että nämä resurssit laitettaisiin eräänlaisten ruokarinkien käyttöön ja näin jokaisella lapselle ja vähävaraiselle perheelle olisi se koulusta saatu lämmin ateria korvattavissa. Ei mitään kansankokouksia taikka baarityyppisiä ratkaisuja vaan ruokaa lapselle ja perheelle, joka pyytää apua taikka jonka tiedämme tarvitsevan apua.

Jospa lopetettaisiin se hamstrailu. Sivistyneessä maassa huolehditaan siitä, että kaupoissa on tarjota ainakin välttämättömin jokaiselle jolla on varaa tuotteita ostaa.

Jolla ei ole niin hän on saanut nämä "armopalat" ylijäämä ruokina tavalla taikka toisella jaettuna. Hamsterilta ei jää "armopaloja" jaettavaksi.

"Nyt silmäin alla Jeesuksen olemme tulleet yhtehen. Sä Herra kaikki ravitset, siis siunaa pöydän antimet" - virsi 472 ensimmäinen säkeistö.

tuomo