Vuodesta 2009 olen kirjannut kotisivuilleni lähinnä itseäni varten mutta myös halukkaille luettavaksi, konsertteja ja tapahtumia musiikilliseksi kronologiseksi viuluviikarin tarinaksi.

Viuluviikari jälleen...Luojan armosta

Y o u T u b e
Tuomo Hirvi
 
 
minkä teetkin, tee takapuoli savuten,
yöksy siihen suorin vartaloin, kahdella kierteellä,
koska vain siten lunastat itsekunnioituksesi.
ja jos kaadut, nouse ylös,
pane heftaa polveen ja etene taas.
jos kaadut aina vain,
ajattele, että kukaan ei kaadu niin komeasti kuin minä,
niin suoraan mahalleen ja näköalapaikalle.
sillä autuaita ovat ne, jotka saavat nauraa itselleen,
koska heiltä ei tule hupia puuttumaan.

 

Aino Suhola

 

Paluu Isän syliin

Vuosi 2006 muodostui elämässäni käänteen tekeväksi. Kävelin monena päivänä ylivieskalaisen kirpputorin hyllyjä mittaillen. Pysähdyin viuluja sisältävän hyllyn ääreen. Minulla on sielussa suuri ja ammottava aukko noin 23 vuotta sitten tapahtuneen tapaturman ja sitä seuranneen hölmöilyn jälkeen. Olin tuolloin myynyt kaiken musiikkiin viittaavan eli Yamaha pianon ja siinä meni myös rakas Hoff-viuluni, jolle olin uhrannut monta hikipisaraa. Myös nuotit lähtivät jakoon - vain Schuster-jouseni säästyi tältä hölmöilyltä ja niinpä kiikutin sen tuona murheen päivänä vuonna 1984 isäni ja äitini hoteisiin ullakkokomeroon säilöttäväksi. Sen verran kuitenkin asia mieltäni kaikessaan harmitti, että jouhet saivat lähteä, "kun minä en voi sillä soittaa, ei sillä soita kukaan muukaan" - ajattelin.

Tämä kesäinen ja lämmin, kaunis päivä oli muuttava kaiken armon vuonna 2006. Laitoin viulun kaulalleni ja soitin ensimmäisen kerran 23 vuoteen viulua ja se tuntui luistavan joten kuten mutta olo oli kotoinen. Tästä se alkaa ajattelin ja intohimoinen suhteeni omaan kiinalaiseeni sai alkunsa.

Ensimmäiset kerrat viuluni kanssa olivat piinalliset - ei se soinut tavalla, jolla minä toivoin mutta kiinalainen oli hyvin oikukas ja tiesin, että siitä oli saatavissa juuri se sointi irti jota tavoittelin.

Vuosi siihen meni ja tarvittiin Kilu Hietalaa, Pekka Suihkosta ja Kimmo Anttilaa viulun ja jousen trimmaamisen apureiksi. Pääosin selvisin itse eli lämmintin uunia taivutin ja hioin, vaihdoin kieliä siirtelin tallaa, kaula ja otelauta vaihdettiin ja muutettiin mieleisekseni, kansi ja pohja avattiin ja hiottiin ja lakattiin uudelleen, ja sitten se tapahtui noin vuoden puurtamisen jälkeen - mökillämme Reisjärvellä viulu soi kauniisti ja ennen kaikkea haluamallani tavalla...olin tullut kotiin. Viuluni oikukas luonne teki siitä kiinnostavan ja monien viulunvalmistajien kanssa "juteltuani" he totesivat soittimessa olevan jotain selittämätöntä ja siksi ponnisteluni sen eteen olivat mielekkäitä ja palkaitsevia. Viulussani on syvä, laaja ja pehmeäsointinen ääni, joka on ihastuttanut monia alan ammattilaisia ja viuluista kiinnostuneita. Se on uniikki kappale design by T. Hirvi. Schuster-jouseni trimmasin ja sai omistuskirjoituksen "t. hirvi" erikoisuutenaan kultainen ruuvin nuppi. Uudet laadukkaat luonnon jouhet paikalleen sovitti Kimmo Anttila Kaustiselta ja minä olen hankkinut vimmatusti uusia nuotteja. Viuluni sai pohjaansa omistuskirjoituksen "t. hirvi -06" ja lisänimekseen "golden eyes" kannessa olevasta kahdesta "otelaudan" molemmin puolin symmetrisesti olevasta oksakuviosta. Jousivalikoimani on lisääntynyt uudella jousella, joka on myös uniikki kappale allekirjoittaneen trimmaama yksilö "t. hirvi". Jousi on "ideal qualität" suunnittelijanaan Alfred Stingl. Jousen valmistaja on Gewa.

Tästä kaikki alkoi harjoitteluni ja totutteluni arvaamattomaan kaveriini ja vaimoni Asta sai kokea korvia hivelevää viulun vingutusta siinä määrin, että päätimme niin että kun minä harjoittelen hänellä ja kissallamme Mörrillä on ulkoilu hetki. Kului tunteja ja viikkoja ja kaikki tuntui aina vain mukavammalta mutta niin vaikealta. En osannut mitään mutta intohimoa riitti ja sielun ammottava reikä alkoi täyttyä. Olin päässyt hyvään alkuun!

Kaksi vuotta meni omissa oloissa kitkutellen - kanttori isäni Esko sai kuulla ensimmäisenä miltä viulu kuulosti - ja äiti Helvikin kuuli taitoni tason. Olin ylpeä - ensimmäinen ja vaikea kynnys oli ylitetty. Soitin toisten kuullen.

Sittemin olen hankkinut soittimekseni Alpo Vähäkankaan rakentaman viulun ja jousen. Elän elämässäni armollisten tähtien. Sain Luojan minulle antamat lahjat takaisin nauttiakseni ennen kaikkea itse, mutta myös palvellakseni tällä mielenkiintoisella taipaleella omalta pieneltä paikaltani kiittäen Jumalaa. 

Armon polkuni kulkee Ristin juureen.

Isän haltuun

tuomo

Vesa Erkkilä, Adagio

Vuosi 2009

22.4.2009. Astelin Suvannon kappelille sininen viulukotelo kainalossa ja vastassa oli Ilpo Nurmenniemi orkesterin johtajana. Olin aloittamassa uuden taipaleen tämän mainion "huru-ukkojen" orkesterin yhtenä "huru-ukkona". Enkä ole katunut - taival jatkuu.

27.4.2009. Ilpo on taikuri ja sai puhuttua minut viuluineni konserttiin soittajaksi Vihantiin. Eikä kaduta yhtään - soitto onnistui yli odotusten. "Huru-ukko" oli lunastanut paikkansa.

Toukokuun alkuun sain tilattua myös Thomann DB50 sähköpianon kotiini. Tyttärelleni Oonalle tämä soitin oli "mieluisa" kotiinpaluu. Kotini oli taas muuttunut tältä osin "omakseni". Jostain kirpputorin kätköistä löytyi harmooni ja sille paikka mökillämme Reisjärvellä. 

17.5.2009. Kanttori Martti Murtoperä oli kutsunut Jumalanpalvelukseen soittamaan - ja minä lupasin. Ei ollut helppoa ei - polveni tutisivat mutta selvisin. Taas taivalta oli taittunut yksi etappi ja aimo annos itseluottamusta palannut takaisin. "Elämä on" ja Luoja kantaa ja antaa liekin palaa niille asioille, jotka oikeasti ovat tärkeitä.

Tämä soitto avasi uuden ystävyyden - urkuparvella istui todellinen sielukas viulunsoittaja Erkki Maarala. Meistä tuli välittömästi ystävät ja kiitollinen viuluduo toinen toisillemme. Erilaisia keskusteluja on käyty ja "youtube" on ollut käytössä ahkerasti. Meillä ei ole isoja pyyteitä eikä unelmia mutta musiikista ja viulusta me emme tingi - silti vain taivas on kattona. 

Eikä se ystävyys tähän jäänyt olemme saaneet samaan joukkoon sellistiksi lupautuneen Tapio-veljeni ja kanttori Eeva Korhosen kanssa on jo vietetty mukavia soitto- ja juttelutuokioita. Meillä riittää puhumista ja intohimoisia unelmia musiikin parissa. Lahjaksi olette saaneet siis lahjaksi antakaa.

31.5.2009. Erkki ja Martti sekä minä olimme mukana Merijärvellä konsertissa jossa tapailimme Corellin triosonaatin säveliä ja säestimme lauluduoa sekä esitimme soolonumeron kumpainenkin. Mieluisa tilaisuus ja taas uusia kokemuksia sävelten siivin.

7.6.2009. Minua oli pyydetty soittamaan - minua jonka piti olla entinen viulunsoittaja. Kun pyydetään niin silloin soitetaan - ajattelin. Kirkko oli tupaten täynnä. Tuli mieleen voimakkaana Kamariorkesterin ajat ja Juha Kangas - se antoi pontta soittamiseen ja minä onnistuin - mielestäni. Kiitos kanttori Heidi Huhtalan erinomaisen säestyksen ja viuluduona kahdessa kappaleessa soitti Rebekka Kinnunen, tuleva kanttori. Olin tiellä takaisin viuluineni.

14.6.2009. Pelimannipäivät Pyhäjärvellä ja kauhea ukonilma. Olimme kappeliorkesterin kanssa "keikalla" joka oli unohtumaton. Hiki valui, valot sammui ja ukkonen jyrisi. Silti me olimme paikalla ja sävelin julistimme Luojamme suuruutta.

10.7.2009. Runsas viikko sitten minut ja monet muut tavoitti suru-uutinen Taisto Nyman oli nukkunut helteisenä kesäpäivänä kotonaan ikiuneen. Hautajaiset pidettiin tänä perjantaina ja soitin hänen muistolleen kirkossa. Soitto oli suruista tehty mutta silti hyvin läheisen ystäväni Taiston tuntien näin oli tarkoitettu tehtäväksi. Tällä oli erityinen merkitys minulle.

14.7.2009. Reisjärvi-päivien iltasoitossa oli mukana monia reisjärvisiä soittajia ja laulajia. Minä osa-aikaisena reisjärvisenä myös ja selkä oli enemmän kuin kipeänä ns. noidan nuolen ansiosta. Taas kerran koulutettiin eli soittaminen oli hankalaa kivusta johtuen - läpi kahlattiin kuitenkin ja taas olin yhtä kokemusta rikkaampi.

18.7.2009. Siskoni Hillevin aviomiehen isä Vietti Välikangas oli kutsuttu taivaan kotiin ja taas tarvittiin musiikkia ja isäni, Tapio-veljeni selloineen ja minä viuluineni astelin yleisön eteen. Soitimme kolme pientä kappaletta hautajaistilaisuudessa niin, että toivottavasti lohdutimme omalta vähäiseltä osaltamme surua. Matka viuluni kanssa jatkui!

25.8.2009. Puhelimeni soi ja minulle tarjottiin mahdollisuutta viulunsoiton opiskeluun viulutaiteilija Emil Dikanarovin johdolla - ja minähän otin tilaisuudesta vaarin. Astelin heti samana päivänä "eemelin" kutsusta opistolle ja pääsimme alkuun.

27.8.2009. Säännölliset soittotuntini alkoivat mestarin johdolla. Kreutzerin etydi poikineen on kahlattavana ja minullahan intoa riittää. Emil on saanut kiitollisen oppilaan. Viulutunnit on merkattu lujasti kalenteriin jokaiselle viikolle torstaiksi kello 16.45 -17.15. Siis jo varoitan - minulla ei tuolloin ole muulle aikaa eikä ajatuskaan juokse koko päivänä tavalliseen tapaan!

24.9.2009. Viulunsoittoa hyvin paljon. Aamupäivällä Erkin kanssa soitettiin Ignac Pleyelin duoja useita ihan prima vista- tyyliin. Ja viulutunnille mennessäni Emil Dikanarov ihan sattumalta antoi eteeni samaisen Pleyelin Rondon soitettavaksi. Samalla sain kuulla Emilin kertomana enemmän kyseisestä säveltäjästä, hän oli pianovirtuoosi ja Mozartin aikalainen eli syntynyt vuonna 1750 ja eli vuoteen 1819. "Tämä on musiikkia", sanoi opettajani ja näihin sanoihin voin yhtyä ja kuin varmemmaksi vakuudeksi Emil heläytti ilmoille "toit auringon - iihanaa". Illalla syvennyttiin kanttori Eeva Korhosen kanssa Corellin maailmaan tarkoituksena ensi sunnuntaina soittaa jumalanpalveluksessa. Voin vain sanoa että jo tämän päivän anti on ollut jotain sitä, mitä tältä viuluharrastukselta toivon ja odotan. Olen oppinut jotain uutta ja palauttanut mieliini jotain menneestä ajasta. Elämän pienet murheet hautautuvat näiden sävelten myötä ja paremmin voi ymmärtää kaikella olevan tarkoituksensa. Luojalla on suunnitelmansa joka toimii...


27.9.2009. "Pikkupääsiäisen" jumalanpalveluksessa soitimme Eevan ja Erkin kanssa triona Corellin triosonaatin kolme osaa ja Jouko Linjaman yhden uuden virren sovituksen sekä kuolleiden muistolle virren. Esiintymisessä alkoi olla jo hieman rutiinia niin että pienet virheet eivät pudottaneet nuotilta missään vaiheessa. Olimme kohtuullisen tyytyväisiä näin ensimmäiseen yhteiseen julkiseen soittoon. Kohtuullista sanoisin...

9.10.2009. Oltiin kappeliorkesterin kanssa Oulaisten vanhusten viikon pääjuhlassa soittamassa. Tämä "huru-ukkojen" porukka on mukavaa pelimannityylin soittamista (nimitys ukkojen eli meidän oma). Tuttuja hengellisiä pienimuotoisia kappaleita. Tilaisuus oli juhlava ja tämän kokoonpanon tapana on aina saada kahvit soittonsa palkaksi ja niin nytkin. Lisäksi saimme paljon uusia ystäviä ja tulipa kirkkoherra Martti Hirvilammi ihan hekilökohtaisesti kehumaan viuluni kaunista sointia ja puhtautta - kiitokset hänelle. Soitin nimittäin pienen soolon muutamissa kappaleissa. Tässä porukassa on "fiilinkiä" ilman kauhean suuria taiteellisia tavoitteita, henki on tärkein ja iloinen mieli. Meillä on lupsakas meininki ja se näkyy ja kuuluu.

11.10.2009. Sunnuntai meni soitellen. Oltiin aamulla Eeva -kanttorin johdolla Erkin (viulu). Tapio -veljen (sello) ja allekirjoittaneen kamariyhtyeen voimin Merijärven kirkossa jumalanpalveluksessa. Palute oli hyvä ja sikäläisittäin kuulijoitakin kohtuullisesti. Erittäin mukava reissu. Saman sunnuntain iltana oli Ylivieskassa Suvanto-messu. Soitin Eevan säestämänä soolonumeroina hiljentymismusiikkia, alkusoiton ja mietintömusiikin. Kokemus oli myönteinen ottaen huomioon vähintäänkin lyhyen varoitusajan esiintymiselle, saimme kokonaisen kaksi tuntia aikaa valmistautua ja siitähän syntyi Unkarilainen kansansävelmä viululle ja pianolle, tunneti nimellä "hiljainen tienoo hämyinen maa". Ranskalaisen Daguinin säveltämä "Rigodoun" ja irlantilainen koraali sovitus "Mistress" tekijänään Thomas Linley senior. Sain kiitollisia kuulijoita ja kiitokset kauniista esityksestä. Rutiinia on jonkin verran tullut esityksiin sillä pienet nuotilta tippumiset eivät kaadan koko palettia. Hyvä niin.

31.10.2009. Lokakuun viimeinen päivä ja pyhäinpäivä, jolloin Suomessa vainajia muistetaan haudalla käynnein ja monin konsertein ja tilaisuuksin. Minulla oli ilo olla mukana viuluni kanssa kahdessa konsertissa. Ylivieskassa päivällä esiinnyin Suvannon kappelissa kolmen kappaleen verran. Soitin unkarilaisen kansanlaulun "Hiljainen tienoo" ja ranskalaisen säveltäjän Daquinin kappaleen "Rigoudon" sekä Baklanovan "Wiegenlied" -nimisen sävellyksen. Ilpo Nurmenniemi säesti ja toimi kapallimestarina Kappeliorkesterin edessä, jossa olin viulistina mukana.

Illalla esiinnyin soitinyhtyeessä Reisjärvellä, jossa pääesiintyjänä toimi diplomilaulaja Jari Parviainen. Ohjelmisto koostui erilaisista sovituksista tuttuja hengellisiä lauluja.

Päivän antiin olin tyytyväinen ja sain todeta taas yhden etapin ohitetun viulunsoiton mielenkiintoisella saralla - työtä soittimen kanssa riittää.

8.11.2009. Sunnuntai Kannuksen seurakuntatalon auditoriossa oli runsaan musiikin täyttämä. Olimme "Hirven perheyhtyeen" -nimellä (Isä, Erkki, Tapio ja allekirjoittanut) soittamassa SLEY:n Kannuksen osaston 80-vuotisjuhlassa. Säestimme Siionin Kanteleen laulut, jotka sleyläiseen tapaan laulettiin kokonaan yhtäkään säkeistöä pois jättämättä. Näitä tehtäviä oli kahdeksan. Varsinaisina esityskappappaleina soitimme: Kreeta Haapasalon "Kanteleeni" -kappaleesta tehdyn sovituksen, Ilpo Nurmenniemen sovituksen Sionin Kanteleen laulusta "Jeesus luona ristisi" sekä kaksi A. Corellin sonaattia niin että sonaatista no 12 soittimme kaksi grave osaa ja Sonata di Camerasta soitimme osat Adagio ja Allemanda. Kuuntelijat olivat erittäin kiitollisia kuulemastaan. Omasta mielestänikin onnistuimme kohtuullisesti selviytymään lähes 2,5 tuntia kestäneestä rupeamasta.

6.12.2009. Sunnuntai ja itsenäisyyspäivän aamupäivä sujui Kannuksen kirkossa juhlajumalanpalveluksessa. Hirven perhetrio isä-Esko, Tapio selloineen ja minä viuluni kanssa esiinnyimme useaan otteeseen juhlamessun aikana. Ohjelmamme oli päivään hyvin sopivaa eli hengellisten laulujen ja sävelten eri sovituksia. Linley junioirin irlantilainen aaria viululle, sellolle ja uruille sovitettuna muunnelmineen, suomalainen itsenäisyyden ajan merkittävä sävelmä "siunaa ja varjele meitä", Viljami Niittykosken hengellinen sävelmä sovitettuna viululle ja sellolle sekä uruille sekä Kreeta Haapasalon "kanteleeni" sovitettuna viululle, sellolle ja uruille sekä ukrainalainen kehtolaulu "hiljainen tienoo" soviettuna pianotriolle. Kiitollista yleisöä oli kirkko täynnä.

8.12.2009. Tiistainen Kappeliorkesterin joulukonsertti Oulaisten kirkossa. Kuulijoita satakunta henkeä. Ohjelma koostui tutuista jouluisista lauluista ja sovituksista pelimmanni tyyliselle orkesterille. Pääosin sovituksista vastasi Ilpo Nurmenniemi. Pelimannimeiningillä mentiin ja ihmiset pitivät kuulemastaan.

27.12.2009. Ylivieskan kirkossa soolona Cesar Franckin kaksi kappaletta "Panis Angelikus" ja "Ave Maria" sekä kolme pientä joululaulua. Tilaisuus radioitiin. Säestäjänä Eeva Korhonen tutun turvallisesti. Ihan kohtuullinen avaus näin radiossa.

Tämä vuosi 2009 on viulistin osalta paketissa ja ihan hyvillä mielin odotan uutta vuotta. Kaikki se mihin olen pyrkinyt tällä mutkaisella tiellä on toteutunut yli odotusten. Silti sitä janoaa enemmän eli haastetta ensi vuodelle on runsaasti ja siihten haasteeseen tartun välittömästi. Viulistina en ole valmis koskaan.

Vuosi 2010

17.1.2010. Kannuksen kirkko Kappeliorkesterin konsertti ja kolme pienimuotoista solistiesitystä isä-Eskon säestyksellä. Soitin Daquinin "Rigaudonin" ja Baklanovan tuotannosta "Kehtolaulun" sekä kolmantena ukrainalaisen kansanlaulusovituksen "hiljainen tienoo". Esitykseen olen erittäin tyytyväinen. Nyt nämä kappaleet jäävät hautumaan ja uutta ohjelmistoa alan "sahailla" niin, että pääsiäisenä olisi jotain mielenkiintoista aiheeseen sopivaa. Kappeliorkesterin osalta jatkuu samantapainen tekeminen taas uusissa harjoituksissa. Saas nähdä mitä Ilpo keksii.

6.2.2010. Tuli aikamoisella pikakomennuksella kutsu Harri Nymanin 50 vuotissyntymäpäiväseurojen solistiksi. Kun säestäjäkin löytyi Reisjärveltä, eli Kirsikka Kiviniemi, kanttori Heidi Huhtalan sisko, niin esitimme kolme hengellisen laulun sovitusta pieninä annoksina ihmisten kuultavaksi. Oikein mukava tilaisuus ja onnittelut vielä näin tätäkin kautta Harrille.

21.2.2010. Haapajärven kirkossa kappeliorkesterin kanssa esiintymässä. Esitin Bachin Arioson, Ecclesin Sonaatin a ja Loilletin Sonaatin e. Säestäjänä Ilpo Nurmenniemi. Pakkasta oli yli 25 astetta ja kirkossa väkeä sittenkin kohtuullisesti. Konserttimatka oli ikimuistettava, kun hinasin Raimon auton Nivalasta jonne se oli jäätynyt. Mukavaa seuraa oli vaikka matkasta ajallisesti tuli varsin pitkä. Kiitollinen tilaisuus!

19.3.2010. Ylivieskan kirkossa ensimmäinen täysimittainen konsertti. Ohjelma koostui Corellin, Bachin, Ecclesin, Kreislerin, Elgarin, Fauretin sekä Rachmaninoffin jousille säveltämästä ka Ahti Sonnisen pääsiäisajan musiikista. Kuulijoita oli kohtuullinen joukko ja esiintyjät Eeva Korhonen (urut), Erkki Maarala (viulu). Tapio Hirvi (sello) ja allekirjoittanut (viulu). Jatkamme samalla teemalla Merijärven kirkossa pitkäperjantaina.

28.3.2010. Kalajoen kirkko ja kappeliorkesterin pääsiäissoitto. Erilainen kivikirkko ja kaikkinensa aivan erilaiset puitteet kuin missään muualla tämä porukan kanssa. Onnistuimme sittenkin kohtuullisesti. Itse soitin muutamissa kappaleissa pieniä soolon pätkiä ja aivan omana numeronani James Hollongambin Air in G -nimisen kappaleen. Ilpo Nurmenniemi säesti ansiokkaasti. Jokseenkin onnistunut kokonaisuus ja kiitollista väkeä oli aika paljon.

2.4.2010. Merijärven kirkkossa pitkäperjantain sana ja sävel. Eriinnyimme samalla kokoonpanolla kuin Ylivieskassa 19.3. ja myös samalla ohjelmassa lisättynä Merijärven kanttori Markku Sakon lukemilla Raamatun teksteillä. Mukava ilta pienessä kappeliseurakunnassa ja kiitollisia kuulijoita mukavasti vähän kauempaakin.

10.4.2010. Ylivieskan Raudaskylän kappelissa Mauno Jylhä-Ollilan hautajaisissa olin kutsuttuna viulistina toiveen soittaa siunaustilaisuudessa J.S. Bachin Air ja kolme koraalia seppeleen laskun aikana. Toteutin omaisten toiveen yhdessä kanttori Eeva Korhosen kanssa. Kokemus oli ensimmäinen hautajaisista, joissa vainaja ei ollut sukulaiseni taikka tuttavani. Yhtä koskettava tilaisuus sittenkin. Väkeä oli erittäin runsaasti lähes 200, sillä sain kuulla vainajan olleen kylällään todella pidetty ihminen ja tarinan kertoja.

9.5.2010. Syntymäpäiväsoittajana Ylivieskassa. Määttälöillä olivat kaksoissyntymäpäivät ja sain pyynnön tulla esittämään musiikkia. Pyyntö tuli viime "tipassa" ja säestäjän saamisessa tuli "hoppu". No ei kun isälle soittamaan ja pikainen harjoitus. Kappaleita saatiin kasaan kahdeksan hyvin pikaisesti ja yksi soitettiin pyynnöstä ihan prima vista -tyylillä. Kuulijat olivat tyytyväisiä valinnoistani. Liikuttiin kansanmusiikkipohjalta kotimaassa, Unkarissa ja Venäjällä. Mukava tilaisuus!

10. - 11.5.2010. Urakka levytyksen parissa. Kappeliorkesteri tekee kolmannen cd:nsä ja siinä riittää soittamista kahdeksi päiväksi. Ei ole ihan ensimmäinen kertani näissä merkeissä mutta edellisestä on kyllä kulunut aikaa muutama kymmenen vuotta. Olemme hyvinkin perinteisen pelimannityylisen musiikin kanssa liikkeellä. Ei kun kyselemään julkaisua kunhan saadaan valmiiksi.

10.5.2010. Sievin Vääräjoki -salissa konsertti, jossa soitimme Emil Dikanarovin johdolla yhtyeenä Haydnin Serenadin. Tämä liittyy musikkiopiston päätöskonserttin sarjaan tältä keväältä. Ensi viikolla olemme Alavieskassa.

16.6.2010. Ylivieskan Teikon Tuvalla oli Kappeliorkesteri koko päivän leireilemässä ja illalla pidettiin konsertti ja saunottiin. Tupa oli kuulijoita tupaten täynnä. Soitin solistina useissa kappaleissa ja ensi esityksenä levyttämäni Ilpo Nurmenniemen säveltämän "Kutsuu lampaitansa" -teeman ympärille rakennetun viulusoolon. Kuulijat olivat erittäin tyytyväisiä. Olin itse myös tyytyväinen soittamaani ja kesälomani "reiskassa" sai hyvän alun.

21.7.2010. Kesälomani keskeytyi Ilpo Nurmenniemen puheluun edellisellä viikolla, hänen veljensä Jarmo on kuollut yllättäen ja Ilpo pyysi yllämainittuna päivänä hautajaisiin soittamaan solistina. Minun suoranainen velvollisuutteni oli vastata pyyntöön myöntävästi. Soitin siunaustilaisuudessa viisi kappaletta. Olin kiitollinen saamastani kutsusta ja kuulijat kiittelivät näin osallistumisesta suureen suruun.

4.8.2010. Ylivieskan kirkossa konsertti sarjassa kesän iltamusiikki Ylivieskan seurakunnassa. Tällä kertaa oli Kappeliorkesterin vuoro ja kuulijoita oli yllättävän runsaasti huolimatta ulkona riehuvasta Asta-myrskyksi nimetyn rajuilman jatkumosta eli ukkonen jyrisi ja oli todella kostea ilma kirkossa. Soitin konserttimestarina soolot sekä omana kappaleena Ilpo Nurmenniemen säveltämän "Hyvä Paimen" -teoksen viululle ja uruille. Tämä esittämäni on ihastuttanut ihmisiä pari kertaa aiemminkin. Herkkä ja koskettava viesti sävelin.

11.8.2010 Ylivieskan kirkossa iltamusiikkia kesän päätteeksi. Saimme kunnian olla vanhalla tutulla kokoonpanolla Eeva Korhonen urut, Erkki Maarala viulu, Tapio Hirvi sello ja allekirjoittanut viuluineen tämän kesän viimeisen keskiviikon iltamusiikin esiintyjät. Iltaan sisältyi myös sanallinen anti seurakuntapastori Anne Sumelan johdolla. Hän myös esitteli ohjelman ja kertoi saviruukku vertauksen pohjaksi illalle. Itse soitin Vivaldin g-molli sonaatista osan Preludio tempossa andante ja Ole Bullin "hiljaisin hetkin". Muilta osin ilta koostui sellosoolona Tapion soittamasta Oskar Lindbergin "vanha virsi Taalainmaalta" sekä Jaako Löytyn, Kari Tikan ja J. Salmisen kappaleista jousitriolle ja uruille sovitettuna. Kiitollisia kuulijoita oli kirkossa kohtuullisen runsaasti.

14.8.2010 Siikajoen kirkko. Uudenlainen kokemus vihkitoimituksesta, jossa avioparin toinen osapuoli on muslimi. Soitin tilaisuudessa häämärssit mennen ja tullen. Kirkkoon tullessa soi Erkki Melartin ja lähtiessä Toivo Kuulaa. Viulusovituksena aivan uudenlainen kokemus - minusta kohtuullinen, ainakin väki piti onnistuneena. Enpä panisi pahakseni vaikka kutsu vastaavanlaiseen tehtävään kävisi uudemman kerran!

27.9 - 1.10.2010 Viikko orkesterileirillä Haukiputaan Onnelassa. Opeteltiin kamarimusiikin saloja pienin askelin ja joka ilta pidettiin Onnelan asukkaille iltamusiikkitilaisuus ja torstaina virallinen konsertti, johon erityisen kutsun olivat saaneet Oulun seudun työttömät. Konsertti oli ilmainen ja tupa oli täynnä kuulijoita. Oikein antoisa viikko Haukiputaalla konserttimestarin tehtävissä.

3.10.2010 Ylivieskassa Suvannon kappelilla pidettiin enkelikirkko -tapahtuma, jossa toimin viulistina ja lapsikuoron tukena. Idea oli Eeva Korhosen ja allekirjoittaneen synnyttämä ja kun mukaan lähti kappalainen Anne Sumela pappina niin tilaisuus onnistui yli odotusten. Kuulijoita oli kappeli ihan täynnä. Päätimme jatkaa samalla linjalla ensi vuonna ja toisenlaisella teemalla jo aiemminkin.

17.10.2010 Lohtajan kirkossa aivan upea konsertti ja ennen kaikkea lohtajalainen tapaaminen. Kirkkoon oli tullut väkeä 550 henkeä kuuntelemaan "Kanttorit ja pojat" -konserttia josta muodostui hieno tapaaminen sekä esiintyjien Hannu Niemelä, Vesa Erkkilä, Esko Hirvi ja Tapio Hirvi sekä allekirjoittanut. Eikä liioin voi unohtaa kirkkoherra Tuomo Jukkolan eikä rehtori Kaija Aromaankaan osuutta illan onnistumiseen. Soitimme ja esitimme todella lohtajalaisia hengellisiä lauluja sekä itse soitin viululla Vivaldin sonaatista osan sekä Ole Bulllin kappaleen. Ilta sujui letkeästi ja ikimuistoisia lohtajalaisia aikoja muistellen. Enpä voi kuin sanoa että hieno ja monimerkityksellinen ilta.

29.10.2010 Haapavedellä yksityistiliasuus KD:n paikallisosaston 40 vuotisjuhlassa. Soitin Holcamben Arian ja Ilpo Nurmenniemen "Kutsuu lampaitansa" omana lahjanani juhlivalle yhdistykselle. Säestäjänä toimi Ilpo Nurmenniemi.

31.10.2010 Ylivieskan kirkossa Kappeliorkesteri oli sanajumalanpalveluksen yhtenä toimittajana ja siinä tilaisuudessa soitin muutamia sooloja orkesterin yhdeydessä. Muutoin toimimme jumalanpalvelusavustajan roolissa. Kuulin samassa tilaisuudessa myöskin saadusta erinomaisesta palautteesta "enkelikirkosta" Ylivieskan kappelissa, jonka aikanaan ideoin ja sen Eeva Korhoselle esitin. Oli kovasti toivottu vastaavanlaisia tapahtumia.

6.11.2010 Merijärven kirkossa väkeä mukavasti, kirkko vähintäänkin puolillaan pyhäinpäivän musiikkipainotteisessa hartaudessa. Esiinnyin tyytyväiselle kuulijakunnalle yhdessä kanttori Eeva Korhosen säestämämänä. Soitin Vivaldin sonaatin osan I Andante, Holcamben Arian e-molli, Ole Bullin "Hiljaisin hetkin" sekä Lindbergin "Vanha virsi taalainmaalta". Esiintymisestä voin ensi kertaa sanoa, että meni todella melkein nappiin. Näin sitä vähitellen alkaa tottua tähän tekemiseen ja tekniikkakin alkaa olla sillä tasolla, että selviää suhteellisen helposti - tekeminen alkaa siis olla helppoa.

17.11.2010 Ylivieska ja Suvannon kappeli. Kappeliorkesterin levyn julkistustilaisuus ja 30-vuotiskonsertti. Leppoisasti soitettiin hengellistä tuttua musiikki pelimannityyliin. Konserttimestarina muutama soolo eikä mutta ihmeellistä. Lämminhenkinen tilaisuus kaiken kaikkiaan. Lajissaan suhteellisen hyvää soittamista.

5.12.2010 Ylivieska ja seurakuntalon rippikoulusali oli evankelisten joulujuhlan pitopaikka. Olinhan minä siellä viuluineni soittamassa joululauluja ja isä-Esko lauloi kaksi kaunista joululaulua. Väkeä oli sali puolillaan ja kiitollisia kuulijoita jokainen.

6.12.2010 Itsenäisyyspäivn konsertti ja juhla Merijärvellä. Aloitettiin päivä itsenäisyyspäivä jumalanpalveluksella kirkossa. Jossa sellisti veli Tapion ja pianisti Eeva Korhosen kanssa soitimme virret ja Ossi Elokkaan "Isänmaan rukous" -laulun. Itsenäisyysjuhla pidettiin seurakuntatalolla ja siellä soitimme Erkki Melartinin pianotrio "canto religioso", Jean Sibeliuksen "Finlandia" , Armas Järnefeldtin "Berceuse" sekä Taneli Kuusiston "Suomalainen rukous". Finlandian hymni osan ja Kuusiston lauluosuuden lauloi sopraano Pirkko Ojala. Väkeä oli tupa täynnä.

9.12.2010 Konsertti Alavieskan seurakuntasalissa. Musiikkiopiston opettajat ja oppilaat. Pikakomennus sairastuneen soittajan tilalle, jonka esitti Emil Dikanarov tyyliin "pelastathan minut sankari". No eipä noin nätisti kahta tuntia ennen esitystä tehdystä pyynnöstä voi kieltäytyä varsinkin kun teos oli kohtuullinen soitettavaksi ja tuttu. Esitimme Emilin kanssa viulusovituksen kahdelle viululle kappaleesta J. S. Bach Aria ja Fuga. Kohtuullinen suoritus kaikkinensa ja taas uusi kokemus tässä uudessa viulistin elämässä.

24.12.2010 Joululauluja ja jouluaaton hartaus lapsille ja lapsenmielisille Suvannon kappelissa Ylivieskassa. Olin viulistina erittämässä jouluisia ja tuttuja säveliä sekä soittamassa obligaattoja yhteislauluihin. Uruissa oli tuttuun tapaan Eeva Korhonen ja pappina ja tilaisuuden juontajana pastori Anne Sumela. Väkeä oli kappeli "pullollaan" ja osallistuvia innokkaita lapsia Sumelan vetämässä kuvaelmassa paljon. Taas erilainen tilaisuus toteuttaa Ylistyksen ja Julistuksen tehtävää omassa seurakunnassa.

Vuosi 2010 on takanapäin. Olen saanut kokea ilon hetkiä ja esiintyä monenlaisissa tilaisuuksissa ja siinä ympäristössä johon olen tykästynyt eli evl-kirkkomme eri tilaisuuksissa ja omissa konserteissa palvellen. Vuoden aikana olen osallistunut Kappeliorkesterin levyn tekoon olemalla sekä solistina että yhden kappaleen verran soolosoittajana levyllä. Uusi kokemus mutta ei suinkaan ainutkertainen. Voin hyvillä mielin kulkea kohti tulevaa vuotta - olkaa mukana tämä matka on elämäni pituinen....

Ilpo Nurmenniemi, Hyvä Paimen

Vuosi 2011

Vuonna 2011 viuluvalikoimani kasvoi Alpo Vähäkankaan rakentamalla viululla, josta kerron tarkemmin tuonnempana ja joka nyt on minun ykkössoittimena. En ole vastaavaa koskaan päässyt soittamaan vaikka monenlaisilla viuluilla on tullut kokeiltua. Alpon viuluissa on sielu mukana. Kun hän vielä rakensi aivan toiveitteni mukaisen jousen niin olen ikionnellinen. Minulla on aavistus, että tälläkin on tarkoituksensa ja ystävyytemme Vähäkankaan perheeseen on syventynyt Luojan antamaksi lähimmäisen lahjaksi. Kiitos!

Vuosi 2011 alkaa uusin askelin. Kiitän Kappeliorkesteria hyvästä yhteistyöstä ja erittäin mieleenpainuvista iltahetkistä harjoituksissa ja esiintymismatkoilla. Nyt kutsuvat uudet tehtävät kamarimusiikin ja Vieska Sinfoniettan viulistina. Tavataan isommissa ja pienemmissä tapahtumissa näissä merkeissä. Viulistin elinikäinen matka jatkukoon.

06.02.2011 Kannuksen kirkossa "Kanttorit ja pojat" saivat jatkoa "Talvipäivän konsertista". Ohjelma taattua ja turvallista hengellistä musiikkia. Mukana Johanna Hernesmaa, Hannu Niemelä, Seppo Tastula ja Esko, Tapio ja Tuomo Hirvi. Väkeä paikalla erittäin runsaasti eli noin 550 kuulijaa. Kiitos kaikille ilta oli taas ikimuistoinen. Olemme päässeet hyvään alkuun ja tällä tiellä ajattelimme jatkaa. Itse soitin omana solistisena osuutena Erkki Melartinin "Canto religioso", joka otettiin hyvin vastaan. Kiitos kaikille mukana olleille!

13.02.2011 Ylivieskan kirkko. Messussa avustamassa erään vainajan omaisten pyynnöstä. Vainajalle tehtiin "kiitos" tässä messussa ja he olivat halunneet kuulla Armas Järnefeldtin "Berceuse" ja Rachmaninovin "Vocalise" -nimiset kappaleet. Ne toteutin Eeva Korhosen säestyksellä ja lisäksi soitin J.S. Bachin "Adagion" ja Ecclesin "Sonata in g". Kiitoksen sanoja kävivät urkuparvella kertomassa useammatkin kuulijat ja kotiinkin soitettiin. Koen näissä tilanteissa olevani vain välikappaleena Jumalan työssä. Olin itse myös tyytyväinen lopputulokseen eli arvioni onnistumisesta tyydyttää.

25.3.2011 Ylivieskan kirkko. Paastonajan iltamusiikkia -nimellä konsertti pääsiäisen ajan lauluista koottuna. Laulajana Annukka Palola, urkurina Eeva Korhonen, sellistinä Tapio Hirvi ja viulussa Tuomo Hirvi. Perjantai-iltana Ylivieskan kirkkoon oli saapunut väkeä kaiken kaikkiaan yli 150 henkeä, joka oli melkoinen yllätys. Itse odottelimme näin arkipäivän konserttiin korkeintaan 100 kuulijaa. Erittäin onnistunut kokonaisuus, jossa soitin pari solistista kappaletta ja muutoin mukana lähes jokaisessa säestävässä yhtyeessä. Ilta koostui todella kauniista pääsiäisen ajan lauluista. Annukka Palola laulajana ylitti kaikki odotukset. Illan papillisen osuuden hoiti mainiosta hyvä ystävämme Veli-Matti Linnanmäki. Tämä ilta ylitti itsensä, enpä muuta voi sanoa! Kiitos

10.4.2011 Merijärven kirkko. Kutsuttuna jumalanpalvelukseen vainajan kiitoksen musiikin esittäjäksi osallistuin muutoinkin soittamalla tutun Rachmaninovin "Vocalisen" sekä Händelin "Largon" ja kiitoksena vainajan omaisten pyynnöstä sovituksen viululle kappaleesta "Oi Herra luoksein jää" sekä lopuksi "Se täytetty on", jonka soittamisen aikana urut vaikenivat kun kirkosta meni sähköt yllättäen. Kappaleesta tuli puhtaasti soolo loppuosaltaan mutta oikein pitivät kuulijat kuulemastaan. Eivätpä tainneet tietää mitä tapahtui. Kokemuksena uusi ja tapahtumana valitettava. Erään tuttavani sanoja lainatakseni "tätä se elävä musiikki on".

14.4.2011 Vantaa ja Hämeenkylän kirkko. Koko päivä tehtiin mukavalla "tatsilla" F G Hedbergin hengellisistä lauluista ja virsistä levyä. Mukana oli kaksi viulua, sello, kannel ja urut sekä laulajana Hannu Niemelä. Sellossa oli Hannu Lehtikangas ja viulussa Juha-Pekka Niemelä sekä allekirjoittanut sekä kantelisti, jonka nimeä en nyt saa päähäni mutta löytyy ilmestyvältä levyltä. Urkurina toimi Vesa Erkkilä, joka oli myös sovittanut kappaleet tälle porukalle. Kullervo Puumala toimi tuottajana ja hänen valvovan silmän alla mentiin. Äänittäjä Klaus Hilden teki oivallista työtä äänipöytänsä takana. Levy ilmestyy kesäkuussa ja julkistetaan Raahen evankeliumijuhlien yhteydessä pidettävässä kosertissa.

22.4.2011 Ylivieskan kirkko. Jeesuksen kuolinheteken sanajumalanpalvelus, jossa soitimme Eeva Korhosen kanssa viululla "Oi katso Golgataa" ja "Se on täytetty". Kirkossa kuulijoita 150 seurakuntalaista. Oikein vaikuttavaa musiikkia kuultavaksi myös viululla soitettuna.

20.5.2011 Ylivieskan kirkko ja taiteiden yö. Kirkossa pari kappaletta häämusiikkia otsikon alla. Olipa niin vaikea odottaa monta tuntia ja suoraan soittamaan ja eihän siitä mitään musiikin riemukulkua tullut. Opinpa sen, että tällaiseen ei kannata suostua. Soitin Caccinin Ave Marian ja Schumanin Träumerain. Läpi ilman mitään suurempaa tunnetta onnistumisesta. Taas opin jotakin.

12.6.2011 Kannuksen kirkko. Helluntain messu kirkossa, jossa soitin useita eri hengellisiä lauluja sekä Rachmaninovin "vocalisen" sekä Händelin "largon". Pienimuotoista messumusiikkia ja väkeä paikalla ihan kivasti toista sataa kuulijaa ja messuvierasta.

29.6.2011 Kalajoen kirkossa kesäillan konsertti laulusolisteina Annukka Palola ja Hannu Niemelä, urkurina Heidi Huhtala ja sellistinä Tapio Hirvi ja viulun kanssa hääri allekirjoittanut. Kyllä kelpasi tällä joukolla. Kivikirkon akustiikka oli todella haastava mutta kaikesta selvittiin ja laulut olivat tuttuja ja perinteisiä kauniita hengellisiä lauluja. Pianotriona soitimme Heidi, Tapio ja allekirjoittanut Melartinia ja Vivaldia. Säestyksissä olimme mukana miltei jokaisessa kappaleessa. Kiitollista kuulijakuntaa oli kauniissa ja helteisessä säässä vajaat kaksisataa henkeä. Väkeä oli tullut taas kauempaakin eli olemme tällä joukolla onnistuneet aina keräämään kiitettävästi väkeä kasaan. Luoja on lahjaksi antanut niin sitä me jaamme.

1.7.2011 Raahe sali, Raahe. Evankeliumijuhlien konsertti ja Hannu Niemelän "Elämän lauluja sinulle" -levyn julkistamiskonsertti. Olimme säestävässä jousitriossa Tapio Hirvi, sello - Juha-Pekka Niemelä, viulu - Vesa Erkkilä, kosketinsoittimet ja Tuomo Hirvi, viulu sekä Hannu Niemelä laulajana. IKTYS -kvartetti Kalajoelta oli mukana myös ja olimme heillekin yhdessä laulussa taustalla soittamassa. Väkeä lähes tupa täynnä ja erinomainen paikka soittaa - konsertti onnistui erittäin hyvin ja saimme tekemisistämme paljon kiitosta.

17.7.2011 Justus Galleria Kannus. Heikki Sydänmetsän kirkoista ja hengellisestä elämästä kertova "puu elää" näyttelyn avajaismusiikki taiteilijan itse valitsemista virsista ja hengellisistä lauluista. Soitin Esko Hirven säestyksellä omia tekemiäni muunnelmia kolmesta eri virsiaiheesta. Lähtökohta oli virrestä 195 "On riemu kun saan tulla, sun Herra temppeliis...", sopii oikein sekä näyttelyn henkeen että tähän aikaan.

20.8.2011 Kalajoen kirkossa hääpari oli kutsunut soittajaksi allekirjoittaneen. Pekka Simojoen sävelin olin mukana "häähumussa"...


Olen etsinyt jonkin aikaa viulua nykyisen todella pehmeä-äänisen viuluni rinnalle. Vähän luonnikkaampaa ja solistisempaa soitinta. Vuoden ajan olen tavannut erinomaista viulunrakentajaa Ylivieskan Vähäkankaalta eli Alpo Vähäkangas on rakennellut viuluja ja todella erinomaisia soittimia soitettavaksi. Hän rakensi viime vuonna myös sellon ja menimme veljeni kanssa soittamaan selloa ja viulua, joka minua kiinnosti. Sello on erinomainen mutta minun käteeni tarttui Opus III, tumma ja erittäin hyväsointinen soitin. Sen uusi koti löytyy nykyisin meiltä - sointi ja äänenväri iski suoraan soittajan sydämeen. En ole kuullut lähimainkaan yhtä kaunisäänistä viulua pitkiin aikoihin.

Kuvassa oikealla soitinrakentaja Alpo,. konserttiharjoituksessa Suvannon kappelilla Ylivieskassa jossa kaikki soittimet olivat Alpon rakentamia. Kuvasta puuttuu kontrabasso. Vasemmalta kanttori Eeva Korhonen, alttoviulisti Anna Kuusniemi, sellisti Tapio Hirvi ja viulistina allekirjoittanut.

Niinpä viuluni Alpo Vähäkangas Opus III sai uuden kodin. Se on seuralaiseni tulevat vuodet. Kiitos Alpo - olet erinomainen viulunrakentaja - paras näillä kulmin.

11.9.2011 Ylivieskan kirkko. Veljeni Tapio ja minä sekä kanttori Eeva Korhonen olimme palvelemassa radiojumalanpalveluksessa Ylivieskan kirkossa. Olimme liikkeellä puhtaasti koraalisävelin. Säveltäjänimet Grieg ja Bach saivat meidän tulkintamme. Kiitollisia kuulijoita oli suhteellisen paljon. Oikein mukava tilaisuus.

14.10.2011 Sievin kirkko. Pidimme Eeva Korhonen urkurina, Tapio veljeni sellistinä ja minä Sievin kirkossa konsertin. Ohjelmisto koostui kotimaisista säveltäjänimistä, kuten Melartin, Kuusisto, Sonninen ja taatusta eurooppalaisten säveltäjien tuotannosta, niminä Bacc, Grieg, Händel, Matthesson jne. Voinpa sen sanoa tämä konsertti onnistui kaikilta osin erinomaisesti ja oli kokonaisuus joka rakentui kauniille musiikille ja sille, että kuulijakunta tuntee kappaleet ja illasta jää hyvä mieli. Saimmekin lausuntoja, että "eipä tämä ilta olisi loppunut koskaan, oli se niin kaunista". Onnistuimme siis pyrkimyksissämme, koskapa se oli tarkoituksemmekin eli soittaa kauniisti ja niin, että kuulijalle jää liian aikaisin loppuneen konsertin maku. Sieviläinen konserttimusiikin suurkuluttaja totesi tämän Sievin Kirkkomusiikkiviikon viimeisestä konsertista, että "tämä oli parasta antia tällä viikolla". Se on paljon sanottu, kun joukko johon hän vertasi oli urkuri Kalevi Kiviniemi, laulaja Jari Parviainen ja Iktys-kvartetti mm. Emme me tästä ylpisty vaan otamme sen kiitoksena. Sisällöllinen panostaminen lienee se mihin kirkkokonserttien järjestäjien kannattaisi enemmän kiinnittää huomiota, meille se on a ja o. Kiitos - tämä ilta rohkaisee jatkamaan.

16.10.2011Ylivieskan kirkko. Hannu Niemelä, Seppo Tastula laulu, Eeva Korhonen urut ja piano, Tapio Hirvi sello ja Tuomo Hirvi viulu. Todella taas mieleenpainuva konsertti Ylivieskan kirkossa väkeä kirkossa se tutuksi tullut noin 350 kuulijaa ja tunnelma erinomainen. Musiikki oli koottu taas tuttuihin virsiin ja hengellisiin lauluihin nojaten. Tästä ei tunnelma enää tällaiseen konserttiin parane. Emme pyrikään mihinkään suuriin taiteellisiin virtuoosiesityksiin vaan olemaan kirkkokonserteissamme osa siinä tehtävässä jota "Ylistyksen ja Julistuksen" työksi seurakunnissamme sanotaan. Olemme löytäneet jotakin tästä hyvin arvokkaasta työstä ja sitä jatkamme. Tämäkin konsertti siihen rohkaisee - meitä ja laisiamme kansankirkko tarvitsee. Rohkeita Sanan julistajia vaikkapa musiikillisin keinoin. Kiitos taas kerran kuulijoille, ilman teitä ei olisi meitä.

13.11.2011 Ylivieskan kirkko. Ylivieskan kirkkokuoro ja Martti Murtoperä urkurina sekä allekirjoittanut viulistina Jumalanpalveluksessa esittäen neljä pienimuotoista viuluobligaattoa kuoron laulamiin lauluihin sekä niistä soolot. Uudenlainen kokemus ja miellyttävä sellainen. Suostun vastakin, sillä tästä jäi hyvä maku "suuhun".

6.12.2011 Ylivieska. Pitkään aikaan soittamassa ristiäisissä, jossa Aapo Nyman sai nimensä ja minä soitin ilman säestystä lasten virsiä pari kappaletta. Mukava kokemus.

8.12.2011 Alavieska. Alavieska salissa opiston opettajien Sbelius päivän konsertti. Soitin Melartinin sarjasta Canto Relifioso osan säestäjänä Adrien Fodor. Erittäin mukava ja miellyttävä kokemus. Tapasin myös Tamas Dobain, huilistin Haapavedeltä. Oikein mukava ja muusikko. Hän piti kuulemastaan ja pyysi nuottia itselleen - oli hänen mielestään todella kaunis kappale, olen samaa mieltä.

15.12.2011 Suvannon kappeli. Omaishoitajien ja vertaustukihenkilöiden joulujuhla. Perinteisiä joululauluja viulusovituksina Eeva Korhosen säestämänä. Kiitollisia kuulijoita sali täynnä ja paljon kiittäviä lausuntoja. Keskimäärin kiitokset ovat mukavampia kuin moitteet. Nyt oli erityisen paljon kiitollista väkeä.

18.12. Ylivieskan kirkko, Kauneimmat Joululaulut. Kirkko täynnä väkeä ja sain kutsun soittaa viululla Edvard Elgarin säveltämän "Ave verum corpus" -nimisen joululaulun. Sovitin vähän viululle uuteen uskoon ja kanttorimme Martti Murtoperä uruilla hoiti säestysosuuden. Noin 1000 henkeä kuulemassa oli tämän uuden viulistiurani ennätysyleisö tähän saakka. Joskus aikanaan kirkkomusiikkijuhlilla olen saanut esiintyä tuhansiin nousevalle kuulijakunnalle.


Vuosi 2011 alkaa olla tällä saralla soitettu pakettiin. Merkittävämpiä konsertteja vuoden aikana kertyi 20 ja kaikista on pelkästään hyviä muistoja. "Kanttorit ja pojat" teemalla olemme saaneet luoneeksi ihan konserttisarjan ja jatkoa seuraa tulevanakin vuotena. Pienempiä esiintymisiä näiden mainittujen lisäksi on lukuisia ja nekin ovat minulle mieluisina mielessä.

Muuten vuosi on myös sikäli ollut merkittävä, että olen kansalaisopiston viulunsoitonopettajana saanut tutustua noin 20 uuteen viulistin alkuun ja pianon sekä musiikin alkeisopetuksessa olen tavannut viikottain 15 - 20 uutta musiikin aktiivista harrastajaa. Voinpa sanoa, että musiikki on näillä leveysasteilla erittäin hyvässä hoidossa, ei tule tilaisuuksissa esiintyjistä puutetta. Nuoria ja innokkaita viulisteja ja pianisteja on tarjolla erinomaisen paljon.

Omassa viulistin arjessani harjoittelu on jatkunut entiseen tahtiin. Vuoden aikana olen saanut olla mukana levytyspuuhissa hyvän ystäväni Hannu Niemelän levyllä. Kuva ohessa tästä lapsuudesta saakka läheisimmästä kaverista, kanttori-oopperalaulaja ja vielä luokanopettajankin ammatin itselleen lukemasta sukulaismiehestä.

Sellisti veljeni Tapion kanssa olemme viettäneet useita mukavia hetkiä, joista erityisenä ilonaiheena oma konserttimme Sievin kirkossa kanttori Eeva Korhosen kanssa. Tämä trio on mudostunut erityisen hyväksi kokonaisuudeksi ja siitä olen kiitollinen.

Lisäksi suuri ilonaihe oli löytää Alpo Vähäkangas tekemään minulle viulu aivan mittojeni ja mielihalujeni mukaan. Hän on viulunrakentajana vielä tuntematon mutta kuulette hänestä varmasti, sillä näin laadukkaita viuluja en ole tavannut näiltä nurkilta kenenkään muun tekemänä. Kauneus on sekä äänellinen että ulkonäöllinen.

Ylivieskan kirkkokuoron riveissä olen saanut sekä viuluineni että bassostemman laulajana olla myös siinä työssä jota eniten halajan eli Julistuksen ja Ylistyksen Sanaa viemässä kuulijoille monissa eri tilaisuuksissa. Kiitos myös laulajakavereille - olemme hyvällä asialla.

Kuvassa pönäkät, Hannu ja minä, Ylivieskan Terveystiellä.

Lausun runsaat kiitokset kaikille myötäeläjilleni tällä viulistin taipaleellani ja teitä on runsaasti - Luojalleni kiitos ja siunattua tulevaa vuotta kaikille. Tavataan ensi vuonna samoissa merkeissä, jotain tavoiteltavaa vieläkin on ja se liittyy kirkkomusiikkiin ja seurakuntien tekemiseen. Palataan siihen vuoden mittaan ja tavataan konserteissa ja muissa tapahtumissa - kiitos.

 

Rusaat kiitokset kotijoukoille, hänen osansa on kuunnella sitä mitä yleisö ei kuule - ei viulistin harjoitteet aina niin kovin häävejä ole ja varsinkin, kun tulevat aika monta kertaa samanlaisina toistumaan.

Ainut onnistunut (Astan luonnehdinta) kuva meistä - no ainakin malliensa näköinen.

 

Kiitos tästä vuodesta - pysykää "kanavalla" v. 2012!

Vuosi 2012

15.1.2012 Ylivieskan kirkko. Messu jumalanpalvelus, joka kuultiin myös radiossa paikallisasemien kautta ja nettijumalanpalveluksena. Väkeä oli kirkko puolillaan eli ylivieskan seurakuntalaiset ovat aktiivista väkeä heti näin vuoden alusta alkaen. Olin palvelemassa omalta osaltani soittamalla Vivaldin, J.S. Bacin, Ecclesin, Loilletin ja P:J: Hannikaisen musiikkia messun eri vaiheissa. Palautteena sain muutaman puhelinsoiton ja nettiinkin tuli muutamat kiitokset. Ilmeisesti valintani oli onnistunut kokonaisuus eli musiikista pidettiin. Näin saan omalta vähäiseltä osaltani olla kansankirkkomme palvelijana rinnallakulkijana - se on tärkeintä minulle.

29.1.2012 Reisjärven kirkko. "Kanttorit ja pojat" -konsertti, jossa tällä kertaa esiintyjina Annukka Palola, Heidi Huhtala, Seppo Tastula, Hannu Niemelä, Tapio Hirvi ja allekirjoittanut.

Kuvassa vasemmalta Seppo, Annukka, Hannu, Tapio, Tuomo ja pianon takana Heidi.

Jatkoimme keskellä paukkupakkasten sitä samaa tuttua ja turvallista hengellisen laulun ja klassisen kirkkomusiikin perinnettä mikä sai pari vuotta sitten alkunsa Lohtajalla. Konsertin sisältö oli aivan erinomainen ja sisälsi, Gesar Franckin, J.S. Bachin, Primus Leppäsen, Erkki Melartinin, Ilmari Krohnin, Kari Tikan, Sophie Litheniuksen, Olavi Pesosen, Giulio Caccinin, Dietrich Buxtehuden ja Juhani Haapasalon parhaat ja tunnetuimmat teokset. Lisäksi sovituksia oli suomalaisista ja pohjoismaisista sekä sakasalaisista sävelmistä ja sanoituksista. Kokonaisuus oli erittäin onnistunut ja sitä kiiteltiin kovasti. Voin täysin rinnoin yhtyä noihin kiitoksiin. Tämä joukko on tehnyt ihmeen ja kutsuja tulee jokaisen konsertin jälkeen jonnekin seurakuntaan, nyt Himangalle, jonne lupauduimme kesäkuun 17 pnä, jos vain seurakunnalle tämä sopii. Hannu Niemelä tuumasikin, että otetaanpa tavoitteeksi näin aluksi, että käydään jokaisessa seurakunnassa Keski-Pohjanmaalla. Ei kirkkokonsertti tästä parane - kiitos!

11.3.2012 Akustiikka. Ylivieskan kirkkokuoron toivekonsertti. Olin kutsuttuna viuluineni solistiksi mutta ensimmäisen kerran tämän uuden "tulemiseni" aikana jouduin sairauden takia peruuttamaan esiintymiseni. Neljä päivää kestänyt korkea kuume ja köhä sekä nuha veivät miehestä mehut ihan kokonaan. En millään olisi myöntänyt moista todeksi mutta nyt oli pakko. Tapaamme uudelleen uusissa merkeissä.

Alpo Vähäkangas on taitava viulunrakentaja ja kun kyselin mahdollista jousen huoltoa hän kertoi rakentavansa uuden. No hän oli jostakin haalinut bernambucco puuta melkoisen lankun ja siitä alkoi työstäminen. En epäillyt hetkeäkään tämän taitavan rakentajan mahdollisuuksia asiassa. Niinpä 17.3.2012 lauanataina soi puhelin, että nyt olisi toivomani 54-55 gr jousi valmis. Aivan upea tuote. Olin toki nähnyt jo kolme muutakin Alpon tekemää ja nekin noin 60 gr mutta minä pidän keveästä ja muutoinkin minulla on tietty toive jousen suhteen. Nyt ostamani on täydellinen omanlaiseni ja uniikki kappale. LOISTAVA JOUSI. Frossi on hirvensarviluuta ja kansi (liuska) frossissa taas on simpukasta. Kaikki muut ovat heloja ja nuppeja myöten Alpon omia mutta jouhet tulevat edelleen hevosen häntäjouhista. Nekin Alpo toki istuttaa itse jouseen. Nimesin uuden jousen Alpo Vähäkangas opus III. Tähän viulun ihmemieheen kannattaa tutustua mikäli haluatte keskustella mihin ihminen kykenee, kun oikein on taitoa ja halua oppia. Erinomaisia viuluja syntyy ja muita jousisoittimia, uutena siis jouset tulevat samasta "pajasta" - kiitos!

18.3.2012 Ylivieskan kirkko ja Salmiperän kirkkopyhä. Olin mukana auttamassa salmiperäsiä, jossa tuli itsekin muutama vuosi asuttua, nykyisin ihan keskustassa ollaan. Arja Pelkonen pyysi "tohiksi" viuluduettoa soittamaan ja minä lupauduin eli soitimme Konsta Jylhän "Kaikuvat kellot" ja Siionin virren "Suojaavat siipes". Oikein antoisia pieniä ja nättejä kappaleita ja tutustuin Markku Kärkiseen erittäin musikaalisena laulajana. Nättiä laulamista - kiitos tästä kokemuksesta.

4.4.2012 Hiljaisen viiko musiikki-ilta Ylivieskan kirkossa. Jonna Ypyä laulu, Eeva Korhonen urut ja poikkihuilu, Tapio Hirvi sello ja Tuomo Hirvi viulu sekä Raamatun tekstien lukijana vs. kappalainen Veli-Matti Linnanmäki. Väkeä kirkossa ilahduttavan runsaasti eli arviolta noin 250 henkeä. Kolehti meni yhteisvastuu keräyksen hyväksi. Ohjelma koostui todella perinteisestä pääsiäisien ajan musiikista ja oli rakennettu niin että Jeesuksen matkassa olimme koko pääsiäisen ajan. Musiikkinä tällä matkalla oli Bachia, Beckeriä, Webbeä, Loilletia, Couperinia, Kuusistoa ja Vivaldia sekä perinteisiä virsiä ja hengellisiä sävelmiä tälle kokoonpanolle sovitettuna. Saimme aikaan vaikuttavan illan ja samalla voimme todeta, että perinteisellä kirkkokonsertilla on pysyvä paikka ihmisten sydämissä. "Mä laulelen nyt verestä" päätti konsertin ja voimme turvallisin mielin kulkea kohden pääsiäistä.

Mainittakoon, että kahden viikon aikana tähän sarjaan kuuluivat muina konsertteina Jaakko Löytyn ja Mika Nuorvan konsertti veti noin 100 kuulijaa Ylivieskan kirkkoon sekä Esa Ruuttusen ja kolmen sellistin konsertti noin 150 henkeä.

15.4.2012 Messu Ylivieskan kirkossa. Erityisesti olivat kutsuttuina 75 vuotiaat seurakuntalaiset. Soitin Eeva Korhosen urkusäestyksellä Bachin kolme pientä kappaletta ja vainajan kiitoksen yhteydessä erityisesti toivotun Järnefeldtin Berceusen.

20.4.2012 Hautajaisten pyydettynä viulistina Ylivieskan kirkossa. Elsa Kallion siunaustilaisuus oli varsin vaikuttava ja musiikki koostui pyydetyistä kappaleista viulistina allekkirjoittanut ja säestäjänä Eeva Korhonen. Tilaisuus alkoit Schubertin "Ave Marialla" ja jatkui suomalaiskansallisesti Haapasalon kappaleella "Kanteleeni" ja päättyi amerikkalaiseen negrospirituaaliin "Nobody knows". Tyylille uskollisesti nämä esitimme asiaankuuluvalla tavalla. Kokemuksena erilainen ja innostava näin soittajan kannalta.

6.5.2012 Ylivieskan kirkko, sleyn kirkkopyhä. Eeva Korhonen uruissa säestämässä. Soitin Martti Syrjäniemen virsisovituksen virrestä "Mun kotini taivaassa ihana on", "matkamiehen virren" sekä Holcampin aarian. Vastaanotto oli poikkeuksellisen positiivinen. Lasse tuli oikein vartavasten lehtereille asian kertomaan. Olin asiasta kovasti "otettu" mutta en ylpistele asialla vaan nämä soitot ovat osa sitä palvelutehtävää, jonka olen saanut.

22.5.2012 Ylivieskan Törmälässä kansanmusiikkimessun viulistina. Tämä messu on rakennettu tunnetuille kansanlauluille ja Martti Murtoperä toimi "tämmärinä" ja minä viulistina sekä kirkkokuorolaiset hoitivat laulupuolen muiden mukanaolleiden kera. Mukava ilta iltapaloineen kaikkineen - kiitollinen mieli jäi minulle tästä illasta.

17.6.2012 Himangan kirkko. "Kanttorit ja pojat" konserttisarja sai jatkoa Himangan kirkossa. Jälleen kerran tuli todistettua perinteisen kirkkokonsertin voima. Väkeä oli tullut runsaasti vajaat 300 henkeä, josta me esiintyjät olemme erittäin kiitollisia, työmme ei ole mennyt hukkaan. Mukana tällä kertaa olivat Annukka Palola, Heidi Huhtala, Hannu Niemelä, Seppo Tastula, Tapio Hirvi ja allekirjoittanut. Ohjelma koostui hyvin monipuolisesti kirkkomusiikista sekä ajallisesti että tyylillisesti. Mukana oli niin perinteistä barokkia kuin modernimpaakin tuotantoa. Kiitossanoissa puhuja mainitsi tästä saadun matkaevästä kotiin vietäväksi. Samalla konsertissa halusimme muistaa edesmennyttä Himangan kanttoria Kauko Perkkiö, joka meidät Himangalle kutsui. Kiitokset kaikille, niin esiintyjille kuin kuulijoillekin.

20.6.2012 Ylivieskan kirkko. "Kanttorit ja pojat" kesän toisessa konsertissa Ylivieskan kirkossa ja väkeä kesäisessä illassa taas kiitettävästi. Tällä kertaa laulajina Annukka Palola, Seppo Tastula, Hannu Niemelä sekä sellistinä Tapio Hirvi, urkurina ja pianistina sekä huilistina Eeva Korhonen ja allekirjoittanut viuluineen. Pitäydyimme edelleen entisenlaisessa kirkkokonserttiohjelmistossa. Aina jotain uutta mutta myös tuttua ja turvallista. Kiitokset kuulijoille ja esiintyjille. Teitä on ilo palvella kotikirkossaan.

21.10.2012 Vetelin kirkko. "Kantorit ja pojat" lähti kesän jälkeen taas liikkeelle ja avasi tämän esiintymiskauden. Mukana tällä kertaa kanttoreina Annukka Palola ja Hannu Niemelä sekä kirkkomusiikin opiskelija, urkuri Matti Pohjoisaho sekä pojat Tapio ja Tuomo Hirvi. Ilta oli lämminhenkinen Vetelin kirkossa ja saimme erinomaisen vastaanoton. Onnistuimme hyvin tavoittamaan yleisömme ja saimme hyvää palautetta sisällöstä. Se on tarkoituksemmekin eli puhutella kuuljoita Luojan antamin lahjoin Jumalan Sanalla laulun ja sävelten avulla. Tällä kertaa mukana matkalla oli muutama uusikin teos joiden juuret ovat Lohtajalla Vesa Erkkilän ja Eero Erkkilän kirjoittamina. Lauluperinteestä herätysliikkeiden tuottamaa olivat lähinnä evankelise, vanhoillislestadiolaisen ja heränneiden laulut mutta pääosassa kirkon virsikirja eri sovituksin. Kiitos veteliläisille kuulijoille ja radion kautta konserttia kuunnelleille.

17.11.2012 Kannuksen kirkko. Kaksi päivää Vetelin konsertin jälkeen meidät kohtasi suuri suru. Isämme Esko Emil Hirvi nukkui ikiuneen 23.10. ja meille alkoi uudenlainen aika. "Kanttorit ja pojat" joukon aikanaan koonnut kehotuksen lausuja oli poissa. Tänään sunnuntaina sain olla soittamassa isäni kiitoksen Kannuksen kirkossa. Kiitokseksi soitin hyvin meidän suvulle sopivan "Maan korvessa kulkevi enkelin tie". Osallistuin muutoinkin messuun viuluineni. Muisto elää ja konserttimme jatkuvat, näin Hannu Niemelä hautajaisissa omassa puheenvuorossaan lausui. Hautajaiset olivat hyvin musiikkipitoiset, joissa mukana olivat isän oppilaat Hannu Niemelä ja Lasse Erkkilä ja tietenkin me Tapio ja allekirjoittanut ja isän silmäterä kuoro Arietta. Kumpainenkin erinnomaisia kanttoreita ja musiikin ammattilaisia. Kiitokset kaikille osallistuneille vielä tässäkin.

25.11.2012 Ylivieskan kirkko. Tuomiosunnuntain musiikkipalvelijana sanajumalanpalveluksessa ja kanttorina Eeva Korhonen sekä liturgina Zakarias Onditi sekä kappalainen Tuomo Kälviä puhujana. Soitin J. S: Bachin "Arioson" kantaatista 156, P.J. Hannikaisen "Suojelusenkelin" ja Ahti Sonnisen "Koska valaissee koin tähtönen" sovituksen viululle. Normaali sata juhlavierasta ja sain hoitaa osani hyvin levollisin mielin. Olin oikeassa paikassa ja jotenkin tuntuu, että tässä saa olla jatkamassa isän perintöä - kiitos siitä.

2.12.2012 Kalajoen kirkko. Sain olla mukana toteuttamassa Armas Maasalon adventtivesperiä Kalajoen kirkossa. Tilaisuudesta muodostui erityinen, koskapa sain kokea isäni muiston lukuisissa osanoton toivotuksissa ja lämpö sekä osallisuus olivat todellista hoitoa minulle.

2.12.2012 Ylivieskan kirkko. Adventtivesper kotikirkossani muodostui ikimuistoiseksi. Maarit Nikula Vetelistä ja isäni saivat osakseen Veli Ainalin kanttoritovereille antaman muistolahjan laulun muodossa. Kuorot lauloivat velin johdolla J. S. Bachin "Maan matkaltain kun lähden". Hieno päätös ikimuistoiselle päivälle.

9.12.2012 Kukonkylän kylätalo. Kylän puurojuhla vietettiin kylätalolla ja me viulu- ja piano piiriläisten kanssa esiinnyimme joululauluja soitellen ja laulellen. Lasten kanssa esiintyminen on hauskaa ja monivaiheista. Kiitokset jokaiselle panhuilistille, viulistille ja pianistille.

17.12.2012 Salon Maja, Ylivieska. Joulujuhla laulavalle seurakunnalle sekä heidän tukijoukoilleen. Ylivieskan kirkkokuoron joulujuhla kuuluu jo perinteiseen. Soittaja saa paitsi soppaa ja hyvän mielen osallistumisestaan niin myös hiljentyä kauniin joululauluperinteemme ääreen. Soitimme muutaman joululaulun Martti Murtoperän ja Alpo Vähäkankaan (viuluni sekä jouseni rakentaja) kanssa ja minä perinteiseen tapaan "Taas kaikki kauniit muistot"...siitä se joulu alkaa.

26.12.2012 Ylivieskan kirkko, tapaninpäivän jumalanpalvelus. Olin palvelemassa näin vuoden päätteeksi kotiseurakuntani jumalanpalveluksessa musiikillisena avustajana. Kanttorina toimi Eeva Korhonen ja osallistuin viuluineni virsiin eri tavalla inspiroiden ja esitin kaksi joululaulua viululle sovitettuna eli "Mä kanssa enkelten" ja "En etsi valtaa loistoa". Kiitos kuluneesta vuodesta kaikille kuulijoille ja lukijoilleni - teitä on ollut paljon. Sinattua tulevaa vuotta ja tämän vuoden, joka kohdaltani oli poikkeukksellinen monestakin syystä, loppua. Jatketaan ensi vuonna hedelmällistä yhteistyötä - kiitos.

Vuosi 2013

18.1.2013 Kankaan kappeli ja seurakuntakoti Maria. Sain palvella seurakunnan kutsumana hautajaisissa ja siunaustilaisuudessa. Kaikki kappaleet olivat vainajan omaisten toivomia eli Händelin Largo, Merikannon Suojelusenkeli, Bachin Arioso ja Albinonin Adagio.

14.4.2013 Suvannon kappelilla Ylivieskassa konsertti täydelle "tuvalle" eli esiinnyimme Alpo Vähäkankaan rakentamin soittimin esittämällä pitkälle hänen mielensä mukaista klassista kirkkomusiikkia ja hengellisiä lauluja sekä virsiä. Soittajina me olimme kokoonpanolla Anna Kuusniemi alttoviulu, Eeva Korhonen piano ja urut, Tapio Hirvi sello, Marko Sorvisto kontrabasso ja allekirjoittanut viuluineen. Lisäksi laulajana Vähäkankaan musiikaalisesta perheestä esiintyi kanttori Sari Vähäkangas. Olimme erittäin kiitollisia ja muistelemme tätä lämmöllä vielä kauan - mitä muuta saimme kokea niin Luojamme suurta mukanaoloa. Siitä Taivaan Isälle voimme nöyrästi olla kiitollisia - Hänen siunauksensa kantaa vastakin.

21.4.2013 Ylivieskan kirkko, messu - evankeelinen kirkkopyhä. Väkeä oli kirkossa suhteellisen paljon ja virsilaulu kaikui taas komeasti. Itse sain palvella musiikillani, joka tällä kertaa oli Griegia, Törnwallia ja pari virsimuunnosta viululle. Oli mukava soittaa ja "Ave maris Stella" sekä "Kevät" osuivat kohdilleen palautteesta päätellen. Törnwallin "Berceuse" on vähän tuntemattomampi mutta erinomaisen kaunis esitettäväksi melkein missä tahansa mihin kaunis viulumusiikki sopii. Olin kiitollinen tästä tehtävästä.

11.5.2013 Sylvi Mäki-Petäjän muistotilaisuudessa olimme Hirven perheenä esittämässä Väinö-enon ja Harrin toiveiden mukaisesti sekä viulu-sello-piano kokoonpanolla että lisättynä Hillevin, Helinän ja Kaisan lauluosuuksislla. Sellistinä siis edelleen Tapio ja pianoa soitti kahttori Johanna Hernesmaa, allekirjoittanut toimi viulistina. Esitimme useita virsiä ja hengellisiä lauluja erilaisin sovituksin.

12.5.2013 Vihannin kirkossa äitienpäiväkonsertti. Laulajina tilaisuudessa Pasi Kaunisto ja Erkki Vanhatalo sekä pianisti-urkurina Pekka Luukkonen ja viulistina allekirjoittanut. Omana soolonumeronani soitin Gunnar Törnwallin "Berceusen" ja muutoin olin taustalla laulajien hieman kevyemmän sorttisessa äitienpäiväohjelmistossa. Väkeä kirkossa oli noin 450 henkeä.

25.5.2013 Kuntokeskus Rokua musiiikkihetki lauantaina hartaitten sävelten merkeissä. Itse valitsemana Martti Murtoperän säestyksellä soitin Ole Bullin "Kun hiljaisiin hetkiin" ja loput kymmenkunta kappaletta toteutettiin toiveiden mukaan. Erittäin mukava ja lämmin tilaisuus. Kiitos Martille ja mukana olleille.

2.6.2013 Reisjärven Vattuniemessä Anu Nymanin lakkiaisissa sooloesiintyminen jossa soitin "Kun hiljaisiin hetkiin" ja "Solveigin laulun". Kappaleet jotka esitettiin vuoden 2012 Nobelin rauhanpalkinnon jakotilaisuudessa samalla tavalla soolona. Onnittelut Anulle.

6.6.2013 Kannuksn Veljeskodilla ja Kitinkannuksessa kaksi kertaa esiintyminen kahdessa eri hartaustilaisuudessa, jossa me Ylivieskan seurakunan palvelijoina olimme Veli-Matti Linnanmäki, Eeva Korhonen ja minä vastuullisina. Soitin kaksi toivottua kappaletta eli Siionin Kanteleen laulun "Oi katsohan lintua oksalla puun" ja tutun sekä tykätyn "Oi muistatko vielä sen virren".

8.6.2013 Reisjärven Pitokartanossa Hylkilän suvun sukukokous. Sooloesiintymiset jatkuvat eli soitin "Oi katsohan lintua oksalla puun" ja "Mun kaunis kotimaani". Kaksisataa kuulijaa ja lisääkin olisivat halunneet kuulla mutta lähes neljä tuntinen kokous alkoi venyä ja ajattelin jo vanhempaa väkeä ja väsymystä. Mukava tilaisuus muutoin.

12.6.2013 Ylivieskan kirkko, kesäillan konsertti, enemmän klassisen musiikin mestareita kuten Shostakovitsh, Tartini, Vivaldi, Telemann ja kotimaisista Merikanto ja Törnwall. Mukana tässä konsertissa, joka keräsi mukavasti yli 110 henkeä kuulijoita keskiviikkoiseen kirkkoon, olivat laulaja Annukka Palola, viulisti Anna Kuusniemi, urkurina ja pianistina Eeva Korhonen, sellistinä Tapio Hirvi ja viulistina allekirjoittanut Tuomo Hirvi. Ilta oli erittäin onnistunut kokonaisuus. Kiitos kaikille läsnäolleille.

4.8.2013 Ylivieskan jokikirkko Niemelänkylän kesäteatterilla. Erilainen kokemus soittamisesta. Kanttori Martti Murtoperän johdolla soitin säestäjänä viululla kansanmusiikkimessun virret ns. jokikirkossa. Virret perustuvat kansanmusiikkin ja tutut sävelmät ovat saaneet hengelliset sanat, jotka on tehnyt Anna-Mari Kaskinen. Väkeä oli teatterikatsomo täynnä ja tilaisuus oli osa kotiseutupäivää.

8.9.2013 Raution kirkko. Kirkkokonsertti sarjassa "Kanttorit ja pojat" ja illan konserti teema oli saatu Siionin Virsien vanhasta laulusta "Kiitämme Herraa laulaen...". Väkeä Raution kauniisen puukirkkoon oli koontunut sunnuntai-iltana ennätysyleisö mitä Rautiossa on ollut. Muutama penkkirivi jäi tyhjäksi. Ohjelma oli konserttisarjan ajatuksen mukaisesti puhtaasti virttä ja hengellistä laulua höystettynä muutamalla klassisemmalla kappaleella. Tapion kanssa soitimme viulu+sello+piano/urut kokoonpanolla tutun virren sovituksen "On riemu kun saan tulla" ja toisena Shostakovitsin "Preluden". Meidän lisäksi konsertissa esiintyivät laulaja Annukka Palola, urkuri ja pianisti Heidi Huhtala sekä laulaja Seppo Tastula.

2.11.2013 Reisjärven kirkko. Pyhäinpäivän iltamusiikki, Korvan perheen lapset, Antero ja minä viuluineni. Soitin kanttori Riitta Kaariniemen säestämän Loilletin Sonaatista hitaan osan, Vivaldin Adagion sekä Ole Bullin Hiljaisiin hetkiin, johon tein oman sovituksen. Erittäin mukava ilta ja onnistunut esiintyminen. Hautausmaa oli valaistu kynttilöin - näky oli todella kaunis.

10.11.2013 Ylivieska kirkko. Sunnuntain messussa avustajana lapsikuoron isänpäivän muutamassa kappaleessa obligaattoja soittaen sekä ehtoollisen aikana Loilletin Sonaatista hidas osa. Kirkossa väkeä 140 henkeä.

10.11.2013 Ylivisiekan kirkko. "Ilon kukkamaa" -levyn julkistamistilaisuus kirkossa. Levy tehtiin keväällä akustiikassa seruakunnan lapsi- ja varhaisnuorisokuoron toimesta kanttori Eeva Korhosen johdolla. Olimme avustamassa pianisti Outi Alanen ja allekirjoittanut viuluineni joissakin kappaleissa. Tässä tilaisuudessa esitimme kolme levyn kappaletta mm. nimikappaleen "Ilon kukkamaa". Erinomaista hengellistä nuoriso- ja varhaiskasvatustyötä seurakunta ja sen musiikkityö tekee. Siitä isot kiitokset.

17.11.2013 Lohtajan kirkko ja isä Esko Hirven muistokonsertti. Kirkossa väkeä todella paljon - yli 300 kuulijaa. Me esiintyjät, Arietta-kuoro, Lasse Erkkilä, Hannu Niemelä, Seppo Tastula, Tapio ja allekirjoittanut. Muistokonsertin sisältö oli kertomus yhden ihmisen musiikillisesta matkasta. Kirkkomusiikkia monelta kantilta. Kiitollisena ja muistorikasta iltaa rikkaampana - kiitos.

13.12.2013 Kalajoen kirkossa konsertti "Taas on Joulu". Kirkossa oli lähes 500 konserttivierasta. Esiintyjä kaartikin oli osin uusi eli Teija Orjala, Tiina Ylimäki, Annukka Palola, Heidi Huhtala (Kalajoen kanttoreita kaikki), Ilpo Parviainen ja Johannes Nikula laulajina sekä Annukan pojat Tomi ja Eeli ja me Tapio ja minä soittajina tuomassa väriä enempi lauluperinteeseen nojaavaan jouluiseen konserttiin. Erittäin miellyttävä ja tasokas konsertti jota oli ilo tehdä. Soitimme Händelin sonaatin ja "Nyt syttyy valot tuhannet" joululaulu sovituksen viululle, sellolle ja uruille. Erinomaisen mielenkiintoinen ja mukava konsertti ilta - kiitos!

16.12.2013 Ylivieska, Salon Maja. Ylivieskan kirkkokuoron joulujuhla ja tavanmukaisesti joululauluja sydämen kyllyydestä soittaen. Eräs mielenkiintoinen ilmiökin tuli koettua kun säilytin viulua majan yläkerrassa niin kosteus teki tepposet ja pidensi jousen jouhia niin paljon, ettei saanut kiristettyä riittävästi. No minulla on varalta aina hiilikuitujousi näitä tapauksia varten. Myös tapit nopeasti turposivat niin ettei meinanneet millään irrota. Minulla on puksipuutapit tällä kertaa ja ne näyttävät imevän suhteellisen helposti kosteutta itseensä. Kiitos toivojille ja kuulijoille. Vielä yksi "keikka" ja tämä vuosi on paketissa.

19.12.2013 Ylivieska, Suvannon kappeli. Seurakuntien eläkeläistyöntekijät olivat koolla Suvannolla ja kanttori Eeva Korhosen kanssa sain palvella soittamalla kolme joululaulua viulusovituksina. Oli ilo olla läsnä ja palkkioksi maittava seurakunnan emätien keittämä ja paistama jouluruoka. Tässä yhteydessä voinkin lausua erityiskiitokset Ylivieskan seurakunnalle - on ilo palvella kotiseurakuntaa ja viedä viestiä musiikin siivin Elävästä Jumalasta. Kiitos!

 

Vuosi 2014

19.1.2014 Merijärvi Jumalanpalvelus seurakuntatalolla. Merijärven kappeliseurakunnan jumalanpalvelukset pidetään talven ajan kirkon sijasta seurakuntatalon kauniisti ikkunasta ulos avautuvassa salissa. Sain olla palvelemassa tässä tilaisuudessa omalta osaltani soittamalle kolme klassista kappaletta Loilletilta. Holcambilta ja Corellilta sekä osaltani osallistumalla virsien säestykseen. Oli mukavaa saada näin olla seurakuntayhteydessä merijärvisten ja paikallaolleiden kanssa. Pidin todella.

1.2.2014 Savelan Ns. Hääsoitto hyvin erikoisissa "pimeissä" häissä eli kokoontunut vierasjoukko ei tiennyt kyseessä olleen häät vaan olettivat tulleensa aivan muuhun juhlaan kuin Sinin ja Villen häihin. Vihkipappina Tuomo Kälviä ja minä täysin soolona viululla soitin heidän toivomansa musiikin eli "Akselin ja Elinan häävalssin". Musiikista pidettiin ja laskin häävieraaet eli heitä oli tasan 50 ihmistä.

9.2.2014 Jumalanpalvelus Ylivieskan kirkossa radioitiin Ylen Ykkös kanavalla. Jumalanpalveluksessa saarnasi Timo Määttä, liturgina toimi Tuomo Kälviä, kanttorina ja kirkkokuoron johtajana Martti Murtoperä sekä urkurina Eeva Korhonen ja minä viuluineni soitin vastausmusiikkina Henry Holcomben "Air in E" ja lopuksi Herran Siunauksen alle sopivasti ajoittuneen Loilletin Sonatin osan. Olen saanut näistä mukavaa palautetta - kiitos siitä. Luojan työssä Hänen antamin "eväin".

21.3.2014 Paastonajan konsertti Ylivieskan kirkossa. Illan pääteoksina kalajokilaakson seurakuntien kirkkomuusikkojen muodostaman kamarikuoron ja orkesterin (kuva harjoituksista Ylivieskan kirkossa) esittämänä Heinrich Schutzin kantaatti "Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä" ja Tuomo Nikkolan koraalikantaatti "Jeesukseen, ristiinnaulittuun ken tahtoo toivon panna". 
Konsertissa Tapion kanssa soitimme tämän lisäksi Händelin Triosonaatin hitaan ensimmäisen osan yhdessä Eeva Korhosen kanssa. Lisäksi toimimme lohtolaisen kanttori Teija Orjalan laulamassa Beckerin "Kärsimyslaulussa" jousisoittimin ensemblena samalla kokoonpanolla. 
Koin illan paljon merkittävämpänä avauksena rovastikunnallisesti kuin vain iltamusiikkina - se oli mielestäni avaus sille todellisuudelle, jossa kirkkomusiikki raivaa seurakunnan todellisuuteen tilaa Jeesuksen Armotyölle. Schutzin perusajatus oli musiikin kautta julistaa ja ylistää, seurakuntaa vahvistaen, Jumalaa. Toivottavasti tämän saman saivat kokea ne noin 200 kuulijaa, jotka kovan keväisen räntä- ja lumisateen saattelemana olivat vaivautuneet kirkkoon. Kiitos!

23.3.2014 Alavieskan kirkko, Messu aamujumalanpalveluksena. Sain olla kutsuttuna toimittamassa messun musiikin ja palvelemassa Alavieskan seurakuntaa näin omalta pieneltä paikaltani. Eila Kotiaho kanttorina, kirkkoherra Eija Nivala alttaripalvelijana ja pastori Matti Vuolanne saarnaajana sain olla läsnä mukavassa sunnuntain messussa. Jukka Harvala lauloi ja minä soitin häntä avustaen mukana viululla obligaaton sekä muutamiin virsiin samoin ja ominani Ole Bullin, "Kun hiljaisin hetkin" sekä Caccinin "Ave Marian". Kirkossa oli yllättävän paljon kuulijoita ja Alavieskan kirkon kauneutta ihailin sieltä parvelta asiaa katsellessa. On niin levollinen ja rauhallinen värimaailma, että ihastuin - oikein siunaava hetki elämässäni.

30.3.2014 Kalajoen kirkko, kirkkokonsertti. Kirkossa todella mukavasti kuulijoita noin 250 henkeä monista musiikillisista yhteensattumista huolimatta. Kantaattikuoro esitti miltei saman ohjelman kuin Ylivieskassa viikkoa aiemmin eli Schutzin ja Nikkolan kantaatit pääosissa. Lisäksi muuta tuttua pääsiäisajan musiikkia. Iloinen ja todella ammattitaitoinen esiintyjäkaarti oli koolla. Tunnemme toisemme monista eri yhteyksistä ja siitä tämä kaikki sai alkunsa. Musiikki ja kirkkomusiikki etenkin on jokaisen sydämenasiana. Taidamme tavata samoissa merkeissä tämän vuoden lopulla. Kiitos ystävät!

15.4.2014 Raution kirkko, Ahti-ilta mukana Ilpo Parviainen laulu ja saarna, laulajana Heidin Niemelä sekä kanttorina Annukka Palola sekä minä viuluineni. Soitin obligaatot molempien laulajien lauluihin, joista Heidi lauloi Beckerin Kärsimyslauluna ja Ilpo Bachin On aika muistojen. Sooloina esitin Ole Bullin Hilaisin hetkin ja Törnwallin Berceusen. Väkeä oli paikalla ilahduttavan paljon eli 100 kuulijaa Raution nätissä puukirkossa.

22.4.2014 Revontulikappeli, Pelkosenniemi. Konsertti kappelissa jossa oli väkeä todella runsjaasti noin 200 istumapaikan kappeliin oli saapunut reilusti toistasaataa kuulijaa, jotka konsertin jälkeen jonoksi asti kävivät kiittämässä meitä esiintyjiä eli kanttori-laulaja Sari Vähäkangasta ja allekirjoittanutta viulistia. Todella lämmin vastaanotto ylimääräisen toivotuksin. Ohjelmamme oli varsin kotoinen eli hengellistä virttä ja laulua sekä perinteistä klassista viulumusiikkia. Soitin kappaleet, "On riemu kun saan tulla", Ole Bull: "Kun hiljaisin hetkin", Loillet: "Largo", Andersson: "Oi katsohan lintua oksalla puun", Törnwall: "Berceuse", "Mun kotini taivaassa ihana on" ja Lindberg: "Vanha virsi Taalainmaalta". Sarvi Vähäkangas lauloi Webbe: "On Jeesus nimi ihanin", "Kristallivirta", Turpela: "Taivaassa minulla on sinut" ja Becker: "Kärsimyslaulu" - näihin kaikkin olin tehnyt viululle obligaaton. Tästä konsertista jäi todella kiitollinen mieli ja saimme paljon uusia tämän tapaisten konserttien ("Kanttorit ja pojat -konsepti) ystäviä.

27.4.2014 Suvannon kappeli, Ylivieska. 60 vuotta tuli täyteen ja iltamusiikkia vanhoja kappaleita fiilistellen. Bach, Händel, Loillet, Sibelius, Turpela ja suomalaisia hengellisiä kansansävelmiä. Eeva Korhonen urut ja piano. Annukka Palola laulu sekä veljeni Tapio sellistinä. Siitäpä se syntyi kauniisti Luojan lahjoilla meidän kaikkien kasvuksi ja Iloksi sekä Valoksi mukava syntymäpäivän iltamusiikki. Kiitos kaikille mukana olleille. Lahjaksi olette saaneet siis lahjaksi antakaa.

4.52014 Ylivieskan kirkko, 75 vuotta täyttäneiden seurakuntalaisten kirkkopyhä ja messu. Sain olla palvelemassa seurakuntaa omalta pieneltä paikaltani soittamalla Griegiä, Tärnwallia ja Vanhan virren Taalainmaalta. Vainajan kiitoksena soitin hyvinkin perinteisen Suojelusenkelin. Kirkossa oli todella paljon seurakuntalaisia eli täällä meilläpäin seurakunta on vielä mukana monenlaisessa arjessa ja juhlassa.

14.5.2014 Suvannon kappeli Ylivieska. Viulistin arkea on palvella myös silloin kun matkamme pää on tullut tässä maallisessa vaelluksessa ja saamme saattaa rakkaamme Taivaan kotiin. Vesa Hautamäki oli pelimanni, joka ilahdutti soitollaan. Sain kutsun olla saattamassa Konstan Vaienneen viulun sävelin Vesaa matkalla Taivaan Kotiin. Soitin aluksi Ole Bullin Kun hiljaisin hetkin ja saattomusiikkina Vanhan virren Taalainmaalta.

16.5.2014 Alavieskan kirkko, sain olla saattamassa Nelly Alataloa hänen viimeisellä matkallaan kutsuttuna palvelijana. Soitin pyynnöstä kolme kappaletta eli Franckin Panis Angelikus, Järnefeldtin Kehtolaulun sekä saattomusiikkina Vanhan virren Taalainmaalta. Saattoväkeä oli runsaasti Alavieskan kirkossa ja muistotilaisuudessa seurkauntakodilla.

11.6.2014 Kalajoen kirkko. Tehtiin taas erinomaista yhteistyötä Kalajoen ja Ylivieskan seurakuntien kesken ja keskiviikkoillaan konsertti sai Kalajoen kirkkoon 250 henkeä kuulemaan Johannes Nikulan, Ilpo Parviaisen, Annukka Palolan ja Teija Orjalan laulua sekä Heidi Huhtalan urku sekä piano tulkintoja ja allekirjoittaneen viulusovituksia viiteen lauluun ja lisäksi kaksi soolonumeroa eli Ole Bullin Sätejärtentes Söndag ja Robert Schumannin Träumerai. Muutoin kaikki olivat tuttuakin tutmpia hengellisiä lauluja taikka kesä- ja kevätlauluja. Lauloin soittamisen lisäksi bassot kolmeen vahvistetun kvartetin lauluun eli Ken on luonut sinitaivaan, Pikkulintu riemuissaan ja Oi katsohan lintua oksalla puun. Klassinen kirkkomusiikki vetää väkeä tällä seudulla kiitettävästi. Miten olikaan ilo laulaa lopuksi yhteisvirsi 564 Aurinko mailleen vaipuu. Kiitos.

14.6.2014 Töysän kirkko. "Kanttorit ja pojat" sarjan konsertti Töysän kirkossa. Paikallisena kanttorina ja pianon sekä urkujen soittajan Risto Lehtinen sekä laulajat Seppo Tastula ja Hannu Niemelä. Sellistinä Tapio Hirvi ja viulistina Tuomo Hirvi. Kirkkoon oli koontunut noin 200 kuulijaa, jotka kuulivat hyvin perinteisen mutta myös hieman keväisemmän kirkkokonsertin. Olimme kiitollisia saamastamme vastaanotosta. Kiitos!

6.8.2014 Ylivieskan kirkko, iltamusiikkia kotikirkossani sarjan päätöskonsertti. Kiitos Jonna Ypyä, laulu - Anna Kuusniemi, viulu - Eeva Korhonen, urut - Tapio Hirvi, sello ja allekirjoittanut viuluineen sekä ne vajaat sata helteisessä 30 asteen lämmössä kirkoon tulleet. Saitte kuulla perinteisen hengellisen musiikin klassisen kirkkomusiikin helmiä - saimme kiittäviä palautesanoja ihan liikaakin. Ollaan kiitollisia Isällemme, sillä sieltä nämä lahajamme meille on annettu jaettavaksi. Teemme tätä mielellämme. Kitos!

27.9.2014 Lohtajan siunauskappeli ja seurakuntatalo. Kaisu Hirven siunaustilaisuus ja muistotilaisuus. Kutsuttuna soitin siunauskappelissa Hannikaisen "Suojelusenkeli" nimisen kappaleen ja muistotilaisuudessa Törnwallin "Berceusen". Kaisun ja Teuvo-setäni punaisen tuvan mustan Lohtajan Marinkaisissa oikein lämpinä tupana, jossa oli tunnelma kohdillaan. Jotenkin tulivat mieleeni. Toinen mikä tässä päivässä oli erityistä ovat nämä kaksi tilaa. Siunauskappeli on erityisen kiitollinen soittajalle akustisesti kun taas seurakuntatalo painajaismaisen soinniton. Jopa virsilaulu on lähes mahdoton tässä tilassa. Kun näitä tiloja rakennetaan niin olisi vähintäänkin kohtuullista ajatella myös musiikillisia ratkaisuja rakennettaessa. No - seurakunnan kokoontumiseen ovat erinomaisia kumpainenkin.

1.11.2014 Kannuksen Mikaelin kappeli. Pyhäinpäivän musiikillinen messu keskellä kynttilöin valaistua kaunista hautausmaata. Suomalainen tapa muistella edesmenneitään on kaunis ja koskettava keskellä pimeintä syksyä ja talven sekä joulun valon juhlan odotusta. Kanttorina Riikka Haapamäki ja laulajan Seppo Tastula ja sellistinä Tapio Hirvi sekä allekirjoittanut viulistina parissa tutussa laulussa eli "Kuka ehjänä säilyä voisi" ja "Ilta on tullut Luojani", jonka on sovittanut Hannu Niemelä. Kappelissä väkeä lähes "tupaten" täynnä.

28.11.2014 Haapajärven Kristuksen taivaaseenastumisen kirkko. "Kanttorit ja pojat" konsertti Haapajärven urkuviikkojen konsertteihin liittyen. Mukana Annukka Palola, Heidi Huhtala, Hannu Niemelä, Seppo Tastula, Tapio Hirvi ja allekirjoittanut. Kuulijoita perjaintai-illan konsertissa satakunta. Monien vaikeuksien, laulajien sairastumiset, konsertti saatiin kuitenkin vietyä läpi kohtuullisin "arvosanoin". Omana kappaleena soitin J S Bachi "Kristus valo valkeuden" kantaatista Lynne Lathamin Viululle ja basso continuolle sovituksen ja toisene Emmy Köhlerin "Nyt syttyy valot tuhannet" laulun sovituksen, jonka on tehnyt viululle ja sellolle Anders Öhrwall. Kiitollisena taivaan Isälle jälleen tästäkin illasta saimme olla osana Jumalan Hyvän tuojina.

29.11.2014 Kannuksen kirkko. "Kanttorit ja pojat" ja "Adventin aikaa" konsertti tällä kertaa laulajina Riikka Haapamäki, joka myös toimi urkurina ja pianistina sekä Seppo Tastuja ja Hannu Niemelä sekä Tapio Hirvi selloineen ja allekirjoittanut viulistina. Väkeä lauantai-iltana keskellä pikkujouluviikonlopua reilusti yli 300 henkeä ja kirkossa todella mukava tunnelma. Talvisodan alkamisesta on tullut 75 vuotta ja adventti kolkuttaa ovelle. Niinpä aloitimme urku, viulu sello triolla Finlandia sovituksella ja lisäksi esitimme tällä kokoonpanolla J S Bachin Lynne Lathamin sovituksen kantaatista "Kristus valo valkeuden" sekä Emmy Köhlerin säveltämän "Nyt syttyy valot tuhannet" Anders Öhrnwallin sovituksena. Tämä erinomaisesti, näin esittäjän kannalta, onnistunut konsertti päätti "Kanttorit ja pojat" vuoden 2014. Kiitollisena muistelen jokaista hetkeä, joissa olen saanut olla mukana.

30.11.2014 Ylivieskan kirkko. Aivan loistava kalajokilaisylivieskalainen kamarikuoro Artos ja soitinensemble joulukonsertti oli musiikkia parhaimmillaan. Kuulijoita oli noin 150 sunnuntai-iltaan. Meitä soittajia mukana viulussa Alisa Nauha, Eeva Korhonen urkurina, Tapio sellistinä ja minä viulistina. Alisa uutena viulistituttavuutena osoittautui erinomaiseksi jäseneksi kokoonpanoon. Tervetuloa joukkoon! Soittajien osuus oli Corellin joulukonsertosta osa Pastorale ja Buxtehuden kantaatin säestävän ensemblen osuus. Onnistuimme mielestäni vähintäänkin kohtuullisesti lähes ilman yhteisharjoituksia, joka toki ei ole mikään meriitti sinänsä mutta osoittaa ammattitaitoa. Kiitos tästäkin elämäyksestä ja 5.12. olemme Kalajoen kirkossa samalla ohjelmalla ja kokoonpanolla.

5.12.2014 Kalajoen kirkko. kamarikuoro Artos ja jousiensemble Alisa Naula, Tuomo Hirvi viulu, Tapio Hirvi sello ja Eeva Korhonen urut. Erinomainen konsertti! Kuulijoita itsenäisyyspäivän aattoillassa 150 henkeä. Pääteoksena Ylivieskassakin esitetty Buxtehuden kantaatti "Das neugeborene Kindelein" ja Corellin joulusonaatista osa "Pastorale". Kiitos kaikille mukana olleille - tämän vuotisten kirkkokonserttien aatelia nämä kaksi viimeistä konserttia!

12.12.2014 Himanka, Himanka-sali Raumankarin koulu. Ensimmäinen oppilaskonsertti Kalajoen kansalaisopiston oppilaiden kanssa. Mielenkiintoinen ja uudenlainen kokemus olla opettajana mukana soittamassa oppilaiden kanssa eikä vain ohjaamassa. Ronja Ojalan kanssa soitimme Shostakovitshin Preluden. Ronja jatkanee kevään jälkeen taiteen perusopintojen parissa lukioon. Oikein mukava tapahtuma!

14.12.2014 Ylivieskan kirkko, Kauneimmat joululaulut. Sain pikakomennuksen esittää tilaisuuden aluksi täpätäydelle kirkolle toivotun joululaulun "Taas kaikki kauniit muistot". Minuahan tämä erityisesti lämmitti koskapa lienee yksi niitä joulun tunnetuimpia lauluja Sulo Saaritsin esittämän. Täytyy sekin vielä tunnustaa, että pienen lisämausteen aina tämän musiikin osalta tuo isäni ja Sulo Saaritsin ystävyys. Siihen tulee erityinen arvokas lisä mukaan. Kanttori Jonna Ypyän kanssa tämän esitimme ja ainakin minulle jäi mukava kokemus. Toivottavasti myös kirkkokansalle jota oli kirkko ääriään myöten täynnä.

Vuosi 2014 on taas takanapäin. "Viuluviikarin" vuoteen mahtui paljon. Opetustehtävä Ylivieskan seudun kansalaisopistossa jatkuivat entiseen malliin ja uutena lisänä tuli syksyllä Kalajoen kansalaisopiston viulutunnit Himangalla.
Sain olla mukana monessa ja ennen kaikkea kirkkomusiikkia ja klassista viulumusiikkia sain kokea niin levytyksinä, radioon soittaen kuin pienempimuotoisina yksittäisinä annoksina. Erityisen kiitollinen olen useista vuoden aikana saamistani konserttitilaisuuksista. "Kanttorit ja pojat" on jatkanut Taivaan Isän siunaamaa tietään ja saanut olla osaltaan jakamassa evankeliumin ilosanomaa Suomen kirkoissa ja konserttipaikoilla. Veljelleni Tapiolle olen monet kerrat kiitoksen velkaa ja koko perhekunnalle samoin, Astalle, Helvi-äitille, Hilleville, Helinälle, Anna-Maijalle ja Kaisalle sekä kymmenille läheisilleni ja muille minua erityisesti kannustaneille. Vähäkankaan Alpolle lausun erityiskiitokset huolenpidosta, taivaan Isän suojeluksessa ja siunauksessa saamme turvata Häneen. Kanttorit Eeva Korhonen, Annukka Palola, Jonna Ypyä, Heidi Huhtala, Riikka Haapamäki jne - olette erinomaisia kirkkomuusikkoja omalla paikallanne. Hannu Niemelä tietenkin ja Seppo Tastula on tarjonnut minulle monia ilon hetkiä monessakin mielessä, ja Ylivieskan kirkkokuoro sosiaalisena yhteisönä ja seurakunnan yhtenä musiikillisena selkärankana niin ikään.

Erityisen nöyrin mielin polvistun Kristuksen Ristin juurelle kiitollisenä elmän lahjasta monine mausteineen. Olen saanut jakaa siitä musiikin lahjasta joka minulle ja ystävilleni on Hänen antamansa. Siunauksen ja kiitoksen mielin jatketaan seuraavaan vuoteen. Palvelutehtävää on vielä täyttämättä. 

Jumala teitä lukijoitani siunatkoon - Armon evankeliumiin turvaten - tuomo.

Vuosi 2015

18.1.2015 Ylivieskan kirkko, messu. Vuosi alkaa tuttuun tyylin oman seurakunnan messusta. Sain olla palvelemassa seurakuntaani viuluineni kanttori Eeva Korhosen hoitaessa musiikillisen säestyksen. Soitin Benedetto Marcellon Sonaatista G-duuri kaksi osaa eli "Largo" ja "Andante" sekä lisäksi Leevi Madetojan "Ei mitään multa puutu" ja Viljami Niittykosken "Maa autuaiden". Näin oli tämäkin vuosi päästy palvelun tiellä yhden messun verran viulun ja musiikin merkeissä eteenpäin.

18.1.2015 Merijärven kirkko, sanajumalanpalvelus. Ylivieskasta siirryimme Eevan ja kirkkoherra Timo Määtän kanssa kappeliseurakuntaan Merijärvelle, jossa talvisaikaan jumalanpalvelukset pidetään kauniin seurakuntatalon salissa. Näkymä ulkona olevaan puiseen isokokoiseen Ristiin on vaikuttava ja samalla kaunis. Esitimme täsmälleen samat kappaleet kuin Ylivieskassakin eli Marcellon sonaatista kaksi osaa ja Leevi Madetojan "Ei mitään multa puutu" sekä Viljami Niittykosken "Maa autuaiden".

1.3.2015 Ylivieskan kirkko. messu. Faceboodiin kirjoitin tämmöisen päivityksen tästä messusta: "Leppilammen Jukka kirkkoontulijoita pitkän pätkän. Muistaa kotiseutuaan, ja käy melko usein "hesalaisuudestaan holimatta" tervehtimässä Kaino-äitiään ja Veikko-isäänsä (todettiin, että mitäs me kannuslaiset). 
Seurakuntalaisia oli kokoontunut ilahduttavan paljon jumalanpalvelukseen, jossa sain olla viuluineni omalta osaltani palvelemassa vastaten musiikista kanttorimme Jonna Ypyän kanssa. Kirkkokahveilla riitti kiittelijöitä ja kättelijöitä, että olivat saaneet jotain musiikistamme. No Jukan kanssa vaihdettiin kirkkokahvipöydässä muutama sananen, odotettavissa on taas levy "jukantapaiselta" poppoolta, positiivinen juttu, että näitä levyntekijöitä hengellisessäkin musiikissa vielä riittää. 
No mitä soitin eli Massenet`n "Elegian" ja pyynnöstä Matthessonin "Air"`n sekä L-K Kallungin sovituksen viululle ja uruille virrestä 309 "Nyt vielä etehesi". Jonna Ypyän laulamaan Turpelan "Taivaassa minulla on sinut" tein obligaaton, että tämmöstä."

15.3.2015 Reisjärven kirkko ja seurakuntatalo. Kirkkoherra Janne Isomaa asetettiin virkaansa piispa Samuel Salmen litrugoimassa Messussa ja juhlassa. Mukana oli runsaasti musiikkia seurakunnan kanttori Riitta Kaariniemen johdolla, kirkkokuoro, lapsikuoro ja Susanna Pöytärin johtaja kristillisen opiston kamarikuoro sekä viulisteina Jessica Koskela ja allekirjoittanut. Olimme mukana virsissä ja tein joitakin obligaattoja sekä alkusoittoja kahdelle viululle. Ristisaattueen tullessa sisään soitimme sovituksen kahdelle viululle virrestä "On riemu kun saan tulla".
Juhalassa toisimme Johanne Brahmsin "Kehtolaulun" kahdelle sooloviululle. Saimme erinomaisen hienon vastaanoton ja itse olen kiitollinen palvelutehtävästä saada olla paikalla ja tapasin mm Jaakko Rantamäen joka aina muistelee Kannuksen aikoja lämmöllä. 
Jessica Koskela kertoi mielellään jatkavansa yhteistyötä, jota mielelläni toki minäkin. "Meistä kuulette vielä"...

18.3.2015 Alavieskan kirkko. Paastonajan virsi-ilta jossa sain olla palvelemassa yhdessä seurakunna kanttori Eila Kohtiahon kanssa. Kymmenen pääsiäiseen ja paastonaikaan liittyvää virtta veisattiin alavieskalaisten kanssa viulusäestyksen kera. Lisäksi soitin Ole Bullin "Kun hiljaisin hetkin" ja tutun "Panis Angelikus - Leivästä enkelten" -nimiset sävelmät. Oikein lämmin hetki virsien parissa. Kiitos!

20.3.2015 Reisjärven kirkko ja seurakuntatalo. Erkki Suontakasen siunaus- ja muistotilaisuus. Toteutin vainajan omaisten ja ennen kaikkea vaimon, Kirstin, toiveet musiikin osalta eli kirkossa alkuun soitin kanttori Riitta Kaariniemen säestyksellä "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie" ja vainajan arkulle lähiomaisten laskiessa seppeleen yhdessä laulaja Heikki Hovin kanssa "Niinkuin muuttolintusen tie" sekä arkkua kannettaessa kohden hautausmaata "Vanha virsi Taalainmaalta" laulun sovitettuna uruilla ja viululle. 
Muistotilaisuudessa soitin toiveen mukaisesti "Kristallivirran" ja Heikki Hovin ja Riitta Kaariniemen kanssa yhdessä "Hiljainen tienoo" laulun. Erkin näkoiset tilaisuudet sai Kirsti järjestettyä. Heikin Hovin laulaman Petri Laaksosen laulun sanoja lainaten, "hyvää matkaa".

1.4.2015 Hiljaisen viikon musiikki-ilta Ylivieskan kirkossa. Jonna Ypyä, Eeva Korhonen, Tapio ja allekirjoittanut sekä puhujana Anne Sumela. Syntyjään kaksi sieviläistä kanttoria ja kolme kannuslaista palvelemassa Ylivieskan seurakunnassa. Ohjelma oli kokonaan pääsiäisen hiljaisen viikon viitoittama eli pitkänperjantain ahdistuksesta riemuvoittoon Ristillä, vuorovirtenä Lauri-Kalle Kallungin sovittama "Aurinkomme ylös nousi". Musiikkia oli laidasta laitaan eli barokin aikakaudelta tähän päivään. Telemannin "Largo" huilulle ja soittimille sekä uruille aloitti ja jatkoimme Händelin "Sarabandella" päätyen Arthuro Cardeluksen "in Memoriam" sävellykseen. Nämä esitimme meille perinteisellä viulu, sello ja urut kokoonpanolla. Jonna lauloin "Nyt vielä etehesi" ystäväni, kanttori Vesa Erkkilän sovituksena, Beckerin "Kärsimyslaulun", Bachin "Se on täytetty" ja Kuusiston "Sun ristis juurehen". Eevas soitti uruilla Bachin "Arian" Matteuspassiosta. Pääsiäisen virtenä seurakunta lauloi "Oi rakkain Jeesukseni ja kolehtivirtenä virren 80 "Rakkauden armon lähde". Olin tyytyväinen illan tunnelmaan, joka ei ollut perinteinen konsertti vaan enemmän Sanan puhuttelua musiikin keinoin.

1.5.2015 Revontulikappeli Pyhä-Luoston Kairoksella. Saatiin nauttia "Kanttorit ja pojat" konsertista keskellä kauneinta Lappia. Sari Vähängas pianossa ja Hannu Niemelä sekä Seppo Tastula laulajina, Tapio sellistinä ja minä viulistina. Kiitollisia kuulijoita upeassa kappelissa satakunta ja meillä kaksi mieleenpainuvaa iltaa aamua ja yötä muistellen menneitä ja valmistautuen akkuja ladaten tulevaan. Olette kaikki uskomattoman tärkeitä tällä elämän taipaleella ja sen Isän suojeluksessa jota me näillä lauluilla ja musiikilla julistamme. Armosta ja vain Armosta olemme osamme saaneet.

3.5.2015 Rovaniemen kirkko. Vappuviikolopun riemu päättyi konserttiin Rovaniemen kirkossa. Kiitos kanttori Mauri Miettusen aivan uskomattoman mukavan seuran saimme Sari, Hannu, Seppo, Tapio ja minä olla julistamassa "Kanttorit ja pojat" konsertissa sitä mihin me turvaamma Jumalan Armo kestää ikuisesti. Satakunta kiitollista kuulijaa toivotti uudelleen tervetulleeksi koska tahansa. Lupaamme toivomuksen toteuttaa jos Luoja suo.

10.6.2015 Kalajoen kirkko kesämusiikki-ilta. Mukana laulajina Teija Orjala, Annukka Palola, Veli Ainali, Jukka Kesola ja Heikki Nurkkala, joka soitti myös kitarasoolon sekä soittajat Juha Markkanen oboe, Iiris Markkanen alttoviulu ja allekirjoittanut viuluineen ja myös laulajana vahvistetussa kvartetissa. Erittäin korkeatasoinen ilta jossa soolona esitimme Iiris Markkasen kanssa Johannes Brahmsin kehtolaulun sekä skotlantilaisen kansansävelmän Amazing Grace. Tuttuun tapaan kalajokiset ja vähän kauempaankin tulleet kansoittivat 150 ihmisen voimin kirkon ja kiitollisina kuulemaansa reilusti kävivät sanomassa kiitokset soittajille mutta me ennen kaikkea Taivaan Isälle saamastamme lahjasta. Tätä musiikillista viljaa on ilo jakaa.

9.-13.6.2015 Kalajoki Akatemian mukava musiikkileiri ja "viuluopena" kuudelle oppilaalle, Milja Raitanen, Marjo-Riitta Rantala, Sanni Saari, Netta Sandholm ja Iiris Tiinanen sekä aloittelevalle pianistille Pinja Pulkkiselle. Viulistien teemaksi olin ottanut jousikäden legaton. Siinä on viulistin ikuinen tehtävä ja parannuksen paikka. Oli oikein antoisa leiri, jossa tapasin uusia mukavia opettaja gollegoita ja jo ennestään tuttuja, Mariiana Dikanarova, Iiris Markkanen (ja miehensä Juha oboisti Jyväskylän orkesterista), Jouko Kantola ja Minna-Liisa Kaattari. Hienoja ja oikeastaan kaikkein eniten kasvattavia nämä kohtaamiset vähän rennommassa ja tiiviimmässä yhteisössä.

13.6.2015 Merenojan sali Kalajoki. Konsertti musiikkileirin päätteeksi. Viulistien Nea Rask, Jenna Niska, Mila Raitanen, Marjo-Riitta Raitanen, Sanni Saari, Netta Sandholm ja Mariiana Dikanarova sekä pianisti Minna-Liisa Kaattarin kanssa soitimme Shostakovitshin Preluden ja sovitin ukrainalaisesta kansanlaulusta kolmiäänsen sovituksen kolmelle viululle jonka soitimme oppilaiden kanssa seitsikkona. Oli oikein mukava ja innostava kokemus.

13.6.2015 Ylivieskatalo Akustiikka ja Vähäkankaan suvun sukujuhla. Jousisoitinrakentaja Alpo Vähäkankaan näyttely oli pääjuhlan yhteydessä ja minua oli pyydetty kertomaan ja soittamaan Alpon viululla pari kappaletta. Kerroin noin sen mitä tiedän ylipäätään viulusta ja sen rakentamisesta mutta ennen kaikkea Alpon tekmistä soittimista. Kanttori Sari Vähäkankaan säestämänä soitin Vanhan virren Taalainmaalta ja Gunnar Törnwallin Berceusen. Kiitollista väkeä istui katsomossa, jotka ilmeisestikin pitivät kuulemastaan. Kiitos Alpolle, että saan soittaa hyvällä viululla.

17.6.2015 Ylivieskan kirkko. Kesäillan iltamusiikkia kuului Ylivieskan seurakunnan keskiviikon musiikkihartausten sarjaan, jossa pienimuotoisin konsertein kutsutaan kuulijoita Sanan ääreen. Olimme konattorit Jonna Ypyä ja Eeva Korhonen sekä allekirjoittanut tänä keskiviikkona palveluvuorossa ja kiitollisin mielin lauloimme ja soitimme hyvinkin erilaista kesäistä kirkkomusiikkia muutamalle kymmenelle kiitolliselle kuulijalle. Itse soitin viulusooloina Vivaldin Largon, jossa Eeva soitti huilua ja Jonna urkuja sekä Schumannin Traumerein, Rachmaninovin Vocalisen ja mukana olin myös laulajana Merikannon Sunnuntai-nimisessä laulussa ja tein muutamiin Jonnan laulamiin lauluihin obligatot. Tästä illasta voi sanoa, että rakensimme koko ohjelman kauniiseen aurinkoiseen kesäiltaan herkäksi kokonaisuudeksi. Kommenteista päätellen onnistuimme tavoittamaan ainakin jotain siitä mitä halusimmekin. 
Nyt on kesäloman aika ja mökkitouhut sekä kodin pihapiiri on tämän jälkeen enemmän mielessä kuin viulunsoitto. Ilman musiikkia Sanan äärella ei intohimoinen hengellisen musiikin ystävä kuitenkaan tule toimeen - tavataan niissä merkeissä lomaillen. Taivaan Isälle kiitos tästä keväästä ja ihmisille, ystäville ja tutuille sekä vähemmän tutuille samalla kiitokset tästä keväästä.

30.10.2015 Kalajoen kirkko. Pyhäinpäivän iltamusiikki "kynttilöiden syttyessä". Tuttuun tapaan Kaljoen kirkkoon oli tullut mukavasti väkeä eli noin 200 ihmistä kuulemaan monipuolista ohjelmaa laulettuna ja soitettuna monenmoisin kokoonpanoin, ns. Projektikuoro Kalajoelta, Lapsikuoro, Miestenkuoro, Lassi Mäkelä, Kerttu Kauppinen ja Annukka Palola laulajina sekä Heidi Huhtala urkurina ja pianistina sekä allekirjoittanut viuluineen. Soitin obligaaton Projektikuoron esittämään "Taivaassa minulla on sinut" -sovitukseen. Lisäksi Annukka Palolan laulamaan "Ave Mariaan" tein sovitukseni viululle toiseksi ääneksi sekä samoin Martti Syrjäniemen "Nyt päivä laskee yön varjot vaipuu" kappaleeseen tein obligaaton sekä väli- ja alkusoiton. Illasta jäi kiitollinen mieli, että sai näin palvella taas mukana Jumalan Sanan musiikillisena tulkkina.

30.10.2015 Raution kirkko. Pyhäinpäivän iltamusiikki "Kynttilöiden syttyessä". Raution kirkossa olivat esiintyjinä vastaavassa tilaisuudessa saman iltana Raution seurakunnan kuorot Projektikuoro, Lapsikuoro ja Mieskuoro, Lassi Mäkelä, Pauliina Sormunen ja Annukka Palola laulajina sekä Heidi Huhtala urkurina ja pianistina sekä allekirjoittanut viuluineen kuin myös projektikuorolaisena bassostemmassa, joka lauloi Lauri-Kalle Kallungin sotivvaman Oi, Herrani kun matkani käy kuolemaan sekä Yrkö Karangon Rukouksen. Annukka Palolan "Ave Mariaan" soitin myös Raution kirkossa kirjoittamani viulustemman kuten myös Syrjäniemen "Nyt päivä laskee yön varjot vaipuu" lauluun tekemäni sovituksen. Rautiossa on hyvin vilkas seurakunnan musiikkielämä pienen kappeliseurakunnan kokoon nähden. Annukka Palola seurakunnan kanttorina on saanut paljon hyvää aikaan musiikillisena "kylän" moottorina. Siunausta tälle työlle kuten koko seurakunnalle siinä samalla. Kuulijoita kirkkoon oli kokoontunut enemmän kuin Kalajoelle eli yli 200 ihmistä, joka on osoitus tehdystä musiikillisesta kylvöstä. Kiitollisin mielin sain olla mukana palvelemassa.

31.10.2015 Ylivieskan kirkko, pyhäinpäivän musiikillinen jumalanpalvelus mukana pappina kappalainen Tuomo Kälviä, kanttorina Eeva Korhonen ja Kirkkokuoro sekä allekirjoittanut viulunsa kanssa. Kirkkokuoro lauloi kaksi laulua acapella, Turpelan "Taivaassa minulla on sinut" ja Niittykosken "On maa on aututaitten maa" sekä jumalanpalveluksen lopuksi Mobergin "Nyt pelko pois", johon soitin viuluobligaton ja soolon. Muutoin jumalanpalveluksen aluksi soitin tutun "Gammal Fäbodpsalm" virren Taalainmaalta sekä hengellisestä laulusta tehdyn sovituksen "Ihana rauhan ranta". Kirkko oli täynnä väkeä ja saimme kuulla vuoden aikana poisnukkuneiden seurakuntalaisten nimet luettuna ja kynttilä sytytettiin muistoksi. Tunnelmallinen tilanne, jonka vain voi kokea kotikirkossaan. Kiitos taivaan Isälle, että sain olla palvelemassa.

8.11.2015 Isänpäivän jumalanpalvelus Alavieskan kirkossa. Yhdessä kanttori Eila Kotiahon ja viuluoppilaani Tiina Taka-Eilolan kanssa huolehdimme jumalanpalvelusmusiikista Alavieskan kirkossa. Soitimme Tiinan kanssa aluksi Shostakovitsihin Preludin kahdelle viululle ja vastausmusiikkina tekstin aiheeseen, kahden maan kansalainen, hyvin sopivan "Täällä Pohjantähden alla" sekä kiitosmusiikkina ukrainalaisen kansansävelmän "Hiljainen tienoo". Jumalanpalveluksen aikana virsiin soitin oblgaattoja vähän "oman pään" mukaan. Jumalanpalveluksen päätteeksi soitin kanttorin säestyksellä Ole Bullin "Solitud la su la Motagne" eli suomalaisittan "paimentytön sunnuntai". Kun palkkana palvelutehtävästä oli lähetyslounas niin isänpäiväni sai arvoisensa lisän. Kiitos siitä, muistan Taivaan Isää siunaten kaikkia ihmisiä ja isiä maan päällä ja taivasmatkalla.

21.11.2015 Reisjärven kirkko. Juho Saukon siunaustilaisuus Reisjärven kirkossa ja muistotilaisuus seurakuntakodilla, kanttorina molemmissa Pekka Luukkonen. Sain soiton pari viikkoa aiemmin, jossa kyseltiin voiko tulla soittamaan tähän tilaisuuteen. En tuntenut henkilöä, tätä poisnukkunutta enkä soittajaa. Hän kertoi, että metsuri ja kirvesmies Juho "jussi" Saukko oli viulumusiikin ystävä kuten soittajakin. Kerroin, että ilman mutta tulen, olen Luojan lahjan antamin lahjoin seurakunnan palvelija. Hän luetteli soitettavat kappaleet. Minun tehtäväkseni jäi toteuttaa toive. Järnefeltin Kehtolaulu, Lindbergin Vanha virsi Taalainmaalta, ukrainalainen sävelmä Kristallivirta ja tuttu venäläinen hengellinen laulu Olen kuullut on kaupunki tuolla sekä P.J. Hannikaisen Suojelusenkeli "maan korvessa kulkevi lapsosen tie". Lisäksi hän toivoi kuulevansa Pererik Moraeuksen Koppången kansansävelmästä tehdyn viulusovituksen. Lupasin toteuttaa toiveet. Koppångenin sovimme soitettavan sunnuntain jumalanpalveluksessa jonne omaiset osallistuisivat. Olin otettu saamastani palautteesta. Siunausta kaikille mukana olleille jaksamisen toivotuksin, Juho on Hyvissä Käsissä.

22.11.2015 Reisjärven kirkko. Reisjärven Osuuspankin 100-vuotisjuhlajumalanpalvelus. Palvelemassa jumalanpalveluksen musiikin esittäjänä pieneltä omalta paikaltani eli Moraeuksen Koppången sekä Lindbergin Vanha virsi Taalainmaailta pikkasen muutettuna sovituksena paremmin jumalanpalvelusmusiikkiin sopivaksi. Seurakuntaa on aina ilo palvella ja erityisesti tähän liittyy eilinen päivä Juho Saukon omaisten mukana olon kautta. Tervetullut palvelutehtävä, jossa nöyränä sekä kiitolliseni Luojaani omalta osaltani olen ylistämässä.

5.12.2015 Kalajoki Pohjankylän koulu, soittis. Viulistieni eli oppilaiden esiintymistilaisuus. Soitin mukana aina kun oli tarvetta rohkaista esiintyjää. Eri tasoisina jokaiselle oli oma ponnistuksensa astua esille. Joululauluja ja mm. Shostakovitsin "Prelude" kahdelle viululle, Händelin "Impertinento" omana sovituksenani kahdelle viululle jne. Nämä ovat niitä tärkeitä tapahtumia minulle opettajana ja toisaalta oppilaille.

10.12.2015 Suvannon kappeli ja kirkkokuoron pikkujoulu. Ihan vapaata soittelua ja laulelua, lopuksi valmistautuminen kuoron joulunajan esiintymisiin. "Maa on niin kaunis" sykähdyttää aina...niin nytkin, jossa minulla on se oma roolini obligaaton soittajana.

13.12.2015 Puurojuhla Kukonkylän kylätalo Kukonkoskessa. Oppilaat taas esiintyjinä ja minä mukana lähinnä peräsimessä. Joululauluja sovittaminani ja jotain muuta pientä.

16.12.2015 Raution koulu, piano- ja viulupiirin pikkujoulu. Kolme tuntia iloista yhdessä oloa soittaen ja laulaen. Aivan upea ilta iloisten ihmisten seurassa. Joulu saa tulla!

31.12.2015 Lohtajan seurakuntatalo Kaija Aromaan 80-vuotisjuhlien ilta. Muistelin omassa sanallisessa osuudessani pyydettynä "Kaijan luokkaa" peilaten sen luokkaretkeemme Ruotsiin ja Tanskaan. Tapion kanssa soitimme J S Bachin "Kristus valo valkeuden", jossa Niemelän Hannu hoiti pianistin osuuden. Hannu lauloi hänelle upeasti sopivan Löwen "Kellon" joka erityisesti jäi tästä juhlasta monien rehtorimme temisen ohella mieleeni. Ylivieskaan valittu kanttori Teija Siirtola oli mukana juhlassa laulaen, olimme siis ylivieskalaisina hyvin edustettuna lohtolaisessa juhlassa. Kovasti lohtolaisuuteni sai taas vahistusta siin Niemelän Mikkon, Kristiinan ja hänen siskojensa sekä monien muiden seurassa. Juureni ovat lujasti Lohtajalla.

Vuosi 2015 ja "viuluviikari" jatkaa musiikillista taivaltaan. Tähän vuoteen mahtuu myös erittäin paljon uutta. Sain mm tutustua Olena Mihailovaan, jonka innostavassa ohjauksessa sain alkaa bassoääneni laulullisen koulutuksen. Parempi myöhään kun ei milloinkaan. Tavoitteeni sillä saralla on oppia uutta, kuten myös Liisa Louhensalon opetuksessa Kokkolan konservatorion avoimella osastolla viulistina. Paljon on taaperrusta edessä, mutta kun uskoo tekemisellä olevan merkitystä, niin enemmän on saamapuolella.

Olen entistäkin enemmän saanut kaikessa turvautua Jumalan hoitoon. Minua on siunattu musiikin lahjalla ja hyvällä kotona opitulla tavalla tehdä nöyrästi se mitä annetaan. Nimeni on Jumalan antaman lahjan rinnalla mitätön.

Kiitän nöyrimmästi kaikkia tukeneita ja minulle tärkeitä ihmisiä, kotiväkeä, vaimoani Astaa joka jaksaa seisoa rinnallani harmaampinakin päivinä. Äitiäni ja sisariani sekä etenkin Niemelän Hannua loistavasta läpi elämän ulottuvasta kaveruudasta. Urheilukentän pallon potkimisen ja pyörittelyn ja pompottelun kautta on siirrytty enemmän Armon antimien julistajiksi oman työmme ohella, sellisti veljeäni Tapioa, Eeva Korhosta, joka on jaksanut aina iloisesti olla tukemassa kotiseurakuntani kanttorina kuten koko seurakunnan palvelevaa joukkoa.

On riemu kun saan tulla sun Herra temppeliis.

Olen saanut olla hyvässä seurassa! Kiitos!

Vuosi 2016

10.1.2016 Radiojumalanpalvelus Ylivieskan kirkosta. Lorencin "Ave Maria", Moraeus "Koppången" ja Vivaldin "Cantabile". Eeva Korhonen kanttorina ja urkurina. Sain viettää hyvin Armon täyteiseksi kokemani jumalanpalveluksen palvellen oman kaupunkikuntani jumalanpalvelusryhmäläisten ohella. Markku Kärkinen lauloi jumalanpalveluksessa mieleenpainuvasti "Oi Herra jos mä matkamies maan". Olin erittäin tyytyväinen.

10.1.2016 Merijärven kirkkona toimiva seurakuntatalo. Matkasimme Ylivieskan kirkosta kappalainen Anne Sumela, kanttori Eeva Korhonen ja minä seurakuntaani palvellen Merijärvelle, jossa tapasimme ne kiitolliset ja uskolliset kuulijamme jumalanpalveluksessa kauniissa maisemassa seurakuntatalolla. Samat kappaleet soitin kuin Yliviskassakin eli Lorencin "Ave Maria", Moraeus "Koppången" ja Vivaldin "Cantabile". Mieleenpainuva päivä seurakuntaani palvellen.

15.1.2016 Ylivieskan kirkko ja seurakuntakoti Maria. Kummitätini mies Matti Hannula sai kutsun taivaan kotiin Joulupäivänä. Hänen siunaus- ja muistotilaisuudessa sain Markku Sakon kanttorina ollessa toimittaa viimeisen palveluksen Matille. Soitin "Suojelusenkelin" eli "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie" ja "Vanha virsi Taalainmaalta" nimiset kappaleet. Tämä oli minulle palvelutehtävä ja mieluisa sellainen. Sain olla saattamassa monessa mukana olleen Matin taivasmatkalle. Toivotin hiljaa hänelle mielessäni hyvää taivasmatkaa, Jeesus myötä.

17.1.2016 Reisjärven kirkko Gideon jumalanpalvelus. Gideon veli Leo Mehtälä saarnasi tilaisuudessa ja minä olin viuluinen palvelemassa tässä tärkeässä Jumalan Sanan työssä. Olemme veljiä, jotka jaamme Jumalan Sanaa kirjoitetussa muodossa ja näin sitä julistaen. Kanttorina Pekka Luukkonen ja liturgina kirkkoherra Janne Isomaa. Soitin Vivaldin "Cantabilen", "Suojelusenkelin" ja lopuksi "Vanhan virren Taalainmaalta". Erittäin mukava tilaisuus tämäkin. Kiitos siitä.

23.1.2016 Toholammin kirkko. Aila Maunulan siunaus- ja muistotilaisuus. Olen usein ajanut Villen ja Pekan kuljetusliikkeen autoa tarvittaessa. Pekan äiti kuoli hieman yllättäen ja hän pyysi minua soittamaan äitinsä taivasmatkalle. Otin tehtävän ilolla vastaan. Soitin kaksi kappaletta eli "Suojelusenkeli" ja "Vanha virsi Taalainmaalta", nämä olivat Pekan toivomina. Tehtävä oli minulle mieluinen. Ailalle toivotan Jeesuksen matkakumppaniksi ja Pekalle ja kaikille läheisille jaksamista.

30.1.2016 Suvannon kappeli Paavo Korhosen siunaus- ja muistotilaisuus. Hyvä vuosi sitten olin soittamassa hänen vaimonsa taivasmatkalle. Nyt sotaveteraani oli saanut kutsun tästä ajasta ikuisuuteen. Kanttorina tilaisuudessa oli Martti Murtoperä, joka oli minulle iloinen yllätys. Olemme paljon tehneet yhteistyötä ja oli näin ilo tavata seurakuntaa palvellen. Siunauksen toimitti kappalainen Tuomo Kälviä. Soitin "Narvan marssin", joka sai mielestäni varsin mielenkiintoisen toteutuksen viulu-urut yhdistelmänä ja toisena "Suojelusenkelin". Täytyy sanoa, että nämä tilaisuudet puhuttelevat aina. Veteraanikuoro laulaessa "hymni soi holvissa hiljaa..." mietteeni olivat elämän aikajanan arvokkaissa kohdissa. Kunpa aina muistaisimme mikä tässä elämässä on arvokasta ja mistä meidän tulisi kiittää. Kiitos Paavo Korhonen ja veteraanit. Jumala teitä siunatkoon nyt ja taivasmatkallanne.

7.2.2016 Alavieskan kirkko, jumalanpalvelus. Viuluoppilaani Tiina Taka-Eilola ja allekirjoittanut palvelimme Alavieskan seurakunnan jumalanpalveluksessa. Kanttorina oli Eila Kotiaho. Tiinalla on menossa esiintymisharjoitukset viulistina eli olen enemmän "tohtina" kuin soittajana mukana soittamassa. Soitimme kaksi virttä nrot 54 ja 728, eli "Käykäämme nyt Jerusalemiin" ja "Sinulle kiitos Herra Jumala", lisäksi soitin muihinkin virsiin inspiroiden vähän omia juttujani. Teimme sen mitä ajattelimme eli hyvä näin. Ja kuulijat olivat kommenteista päätellen hyvinkin iloisia mukanaolostamme. Kiitos.

13.2.2016 Himangan kirkko, häämusiikkia Matille ja Jonnalle. Sulhanen halusi laulaa morsiammelle ja kirkkokansalle Josh Grobanin You Raise Me Up ja tarvitsi siihen viulusooloa ja viulua tuekseen. Olin mukana eli hoidin osani ja Singon sisarukset Matin solistiosuuden lisäksi kertosäkeet ja pianosäestyksen. Oma lahjani hääparille oli Lorencin Ave Maria. Tilaisuus oli ikimuistoinen. Kirkosta olivat lämmöt "paukahtaneet" ja ulkona muutama aste pakkasta mutta kirkossa sentään +7. Tumput kädessä epävireisellä soittimella sanoisinko ainutkertainen kokemus. Asemista etsimällä kaikki onnistui mainiosti. Kanttori soitti hanskat kädessä ja papilta "jäätyivät" sormet. Nämä häät olivat jäätävän viileät. Onnittelut!

14.2.2016 Ylivieskan kirkko ja körttikansan Virsi viikonloppu. Jumalanpalvelus körtti tapaan virret ilman säestystä ja osittain neliäänisesti. Viuluineni olin palvelemassa ja kanttori Eeva Korhonen säesti. Soitin Ahti Sonnisen "Koska valaissee kointähtönen" ja Jaakko Löytyn "Kahden maan kansalainen". Jälkimmäiseen taioin oman puumerkkini eli sovitin sen viululle. Sai hyvän vastaanoton ja pyyntöjä tuli soittaa se useammin ja joitakin jo sovinkin. Päivällä olin mukana körttiveisuissa laulajan roolissa Ylivieskan kirkkokuoron bassoja jeesaamassa. Mukavaahan tämä on palvella seurakuntaa Luojan antamin lahjoin.

28.2.2016 Reisjärven Väinölä ja Erkki Suontakasen musiikilliset muistoseurat. Erkki siunattiin haudan lepoon jokseenkin tasan vuosi sitten. Olin tuossa siunaus- ja muistotilaisuudessa soittamassa ja niinpä sain kutsun olla läsnä myös tässä Kirstin järjestämässä musiikillisessa muistoseuratilaisuudessa. Soitin P.J. Hannikaisen "Suojelusenkelin" ja Jaakko Löytyn "Kahden maan kansalainen" sekä olin mukana ihan Prima Vista ja improvisoiden Heikki Hovin nakattua nuotin eteeni muuama minuutti ennen hänen laulamaansa Kari Tikan "Sinun luoksesi Herra saan tulla" laulua. Sanoin säestäjänä toimineelle Pekka Luukkoselle, että soittaa säestyksen suoraan nuotin mukaan niin koetan "keksiä jotain". Ihmiset tykkäsivät kovasti niin jospa se oli ihan ok. Muutoin tilaisuus oli minusta juuri sellainen kuin mitä minä tulin Erkin tuntemaan ja mihin olen Kirstin osalta saanut tutustua. Asiat ovat mutta "kaikki on niin hiljaa mun ympärilläin". Kutsuttuina paikalla 60 ihmistä. Kiitos!

19.3.2016 Earth Hour Ylivieskan kirkko. Maailma säästää ympäristöä ja luonnonvaroja pitämällä tunnin energiankulutuksen minimissään. Ylivieskan kirkko oli kynttilöin valaistu ja sain olla Veli-Matti Linnanmäen ja kanttori Eeva Korhosen kanssa osa tätä tapahtumaa. Soitin Bachin Arioson omalla tavalla säestys sovitettuna ja Antonin Dvorakin Uuden maailman sinfoniasta Largon sekä Erik Satien Gymonopedie nro 1 viululle ja uruille sovitettuna. Oli todella kaunis kirkko luonnon valossa ja tunnelma oli jotain uskomatonta. Kaunista.

23.3.2016 Ylivieskan kirkko. Hiljaisen viikon Sanan ja musiikin ilta. Kanttorina Eeva Korhonen ja tekstit luki kirkkoherra Timo Määttä. Soitin Marcellon sonaatista G kaksi osaa Largo ja Andante sekä Mozartin Ave Verum Corpus ja lopuksi Bachin virrestä 480 tehdyn sovituksen Muista Jeesus minua. Pääsiäisen sanoma vetää hiljaiseksi isonkin miehen. Minulle hyvin merkityksellinen ilta.

Ylivieskan 200 vuotta vanha kirkko paloi lankalauantaina tuhopolton seurauksena. Nuo kaksi edellä kuvaamaani tilaisuutta jäivät musiikillispainotteisina sen kirkon viimeisiksi.

3.4.2016 Suvannon kappelikirkko. Ylivieskan kirkko tässä muuttuneessa tilanteessa. Suvannon kappelikirkon kellot kutsuvat nyttemmin seurakuntaa juhlaan. Tulipalossa menetetty 200 vuotias kirkko Kalajoen rannalla on raunioina. Silti väki kokoontuu edelleen kirkkoon Jumalan Sanan ja kirkkomusiikin ääreen. Tänään sain olla ensimmäistä kertaa esiintymässä ja palvelemassa tutulta paikaltani viuluineni. Eeva kanttorina, liturgina Anne Sumela ja Eeva-Kaisa Laakko puhujana sekä suntio Hannu Jussipekka kirkonpalvelijana. Soitin Marcellon sonaaatista G kaksi osaa Largo ja Adagio sekä Bachin Arioson ja virren 480 kuolleiden kiitoksena, Muista Jeesus minua. Herra meidän on tyyntyminen tahtoosi tässä muuttuneessa tilanteessa. Seurakunta saa uuden kirkon sitten joskus.

3.4.2016 Alavieska sali ja musiikkiluokka. Kansalaisopiston työnäytteena viulunsoiton osalta kävimme Alavieskan yhtenäiskoulun musiikkiluokassa esittelemässä viuluopetusta oppilaani Tiina Taka-Eilolan kanssa soittaen Telemanin Gavotti nimisen duon. Viiden minuutin esittelyn tarkoitus on tuoda kansalaisopiston roolista tietoa viulunsoiton opetukseen. Onnistuimme ja toivottavasti saimme asialle innostuneita.

3.4.2016 Seurakuntakoti Maria. Ylivieskan kirkon raunioiden läheisyydessä pidettiin rukous- ja hartaushetki. Seurakunnan työntekijät olivat rakentaneet kukin vuorollaan oman puheenvuoronsa ja muistelunsa virren varaan. Timo Määttä hoiti järjestelyn kirkkoherran ominaisuudessa. Muuten paikalla olivat diakonit Marja Määttä ja Satu Similä sekä kappalainen Anne Sumela sekä me musiikkipuolen edustajat kanttori Eeva Korhonen ja allekirjoittanut. Sali oli tupaten täynnä eli vähintänkin se 400 seurakuntalaista. Soitimme Satien Gymnopedien ja Dvorakin Largon sinfoniasta Uudelle Maailmalle. Jäi hyvä mieli tästä tilaisuudesta.

17.4.2016 Reisjärven kirkko, keväinen Iltamusiikki klassisen ja hengellisen musiikin äärellä. Laulajina Henna Haukipuro ja Heikki Hovi sekä yhteislaluin koko seurakunta. Pekka Luukkonen toimi urkurina ja pianistina sekä Ari-Pekka Paananen piti iltahartauden. 
Soitin Bachin virren 480 pohjalta tehdyn sovituksen viululle ja uruille "Muista Jeesus minua". Toinen Bach oli Arioso. Benedetto Marcellon sonaatista G-duuri soitin kaksi hidasta osaa eli Largo ja Adagio. Erik Satie on jotenkin lumonnut minut yksinkertaisuudessaan, Gymnopedie I sai tulkinnan viululla ja uruilla soittaen. Camille Saint-Saensin Joutsen lienee niitä soitetuimpia näin kevääseen sopivana. Viululle tehty sovitus oli onnistunut kokonaisuus. Illan viimeisenä omana tulkintanani soitin Anton Dvorakin Largon, Uuden maailman sinfoniasta. Olin tyytyväinen ja musiikillisesti "ravittu" illan annista. Heikki Hovi lauloi Kari Tikan Sinun luoksesi Herra saan tulla ja skånelaisen sävelmän Mua siipeis suojaan kätke, johon soitin välisoitot ja alku- sekä loppusoiton. Henna Haukipuro lauloi Oskar Merikannon Ave Marian, joka tunnetaan myös Rukous nimellä. Pekka Luukkonen urkurina esitti Duboisin Communion ja Guilmantin Reverien. Kiitos kaikille mukana olleille.

24.4.2016 Suvannon kappeli "Kyllä kirkoille" -konsertti. Kanttorit Eeva Korhonen ja Teija Siirtola ja sellisti Tapio Hirvi ja Tuomo Hirvi, viulu. Kirkkoherra Timo Määttä kokosi hartauspuheessaan illan annin yhteen. Ohjelma alkoi Eevan soittamalla urkusoololla Bach: Vater unser im Himmelreich. Tapio soitti kappaleet Sibeliuksen Religioson ja Hannikaisen Rauha-nimisen kappaleen. Sonnisen/Malmivaaran Koska valaissee kointähtänen lauloi Teija ja Tapio sekä Eeva hoitivat säestysosuuden. Teijan toinen laulu oli Franckin Leivästä enkelten, jossa Eeva hoiti urut ja minä viulistina "komppasin" . Teija lauloi lisäksi Merikannon Linnulle kirkkomaalla ja Maasalon Rukouksen Eevan säestämänä. Eeva huilulla ja Tapio sellolla sekä Teija pianistina esittivät Händelin sonaatista hitaan osan g-mollissa. Tapio ja Minä soitimme Händelin Impertinencen g-molli. Eeva, Tapio ja minä esitimme Cardeluksen In Memoriam. Itse soitin Eevan urkusäestyksellä Bullin Paimentytön sunnuntain ja Lövlandin Adagion. Kiitokset noin 80 paikalle tulleelle. Kirkko sai taas lisää rahaa rakentuakseen paikalleen ylivieskalaiselle maaperälle. Kiitos.

2.5.2016 Kerttula-talo, Saalasti-sali, Nivala. Viuluviikari innostui laulutuntien ottamisesta tässä päivänä muutamana noin vuosi sitten. Soitin Olena Mihailovalle, josko olisi mahdollista päästä oppiin. Vuoden olen nyt käynyt ja tänään maanantaina Olena sanoi, että laulat sitten oppilaskonsertissa. En minä kehdannut kieltäytyäkään ja niinpä viuluviikarin viulu oli hiljaa ja sain kuunnella useamman viulistin soittoa ja itse aloitin heti korkealentoisesti Sarastron aarialla oopperasta Taikahuilu, "O Isis und Osiris". Ensimmäinen kerta on aina ensimmäinen kerta. Silti mielestäni alku oli sen arvoista kuin arvelinkin. Pikkusen jännitystä ilmassa mutta sittenkin ihan kohtuullinen suoritus. Olen itselleni armollinen, kukaan ei ole seppä syntyessään. Josko ensi kerralla taas vähän rutinoidummin ja sitten seuraavalla taas lisää rutiinia mutta toivottavasti aina niin, että saan olla oma itseni. Olenalle kiitos tästä vuodesta, ensi vuonna jatketaan.

14.5.2016 Vieremän kirkko Iltamusiikkitilaisuus Ylivieskan kirkkokuoro, Teija Siirtola ja allekirjoittanut Ylivieskan kirkon rakentamisasialla Sisä-Savossa sen Ponsse pitäjässä ja Niskaen hiihtäjäsisarusten Kerttu ja Iivo kotipitäjässä. Tutustuttiin mennessä Iisalmeen ja kanttori Toni Timlinin johdolla Vieremään. Soitin Teijan säestyksellä Dvorakin Largon, Lövlandin Adagion ja Cardeluksen In Memoriam. Onnistunut kokonaisuus. Kiitos kuorolle ja vierailuisännille mielenkiintoisesta päivästä.

19.6.2016 Lohtajan kirkko Hiiltynyt Risti-konsertti, Eeva Korhonen, Teija Siirtola, Hannu Niemelä, Tapio Hirvi ja allekirjoittanut Ylivieskan uuden kirkon rakennuspuita keräämässä. Kuulijoita oli kirkko reilusti puolillaan eli noin 300 henkeä. Soitin Dvorakin Largon, Lölandin Adagion sekä Tapion kanssa Cardeluksen In Memoriam ja Händelin Imön jälkeen Impertinence g-molli. Lisäksi omat osuutemme teimme Hannun ja Teijan laluihin Nyt vielä etehesi, Leivästä enkelten, Pienen iltarukous, Niin suuri oot, On Jeesus lunastuksein sekä Kirkon kellot. Olemme iloisia, että tuhotyön jälkeen Ylivieskan seurakunta saa laajalti tukea. Näin myös Lohtajalta.

7.7.2016 Raution kirkko Iltamusiikkia Rautio-viikon konsertissa kanttori Taija Korri, Pauliina Somunen laulu ja allekirjoittanut viuluineen. Soitin erinomaisen uuden "tuttavuuden" Taijan kanssa neljä kappaletta eli Dvorakin "Largo", Lövlandin "Adagio" ja Lindbergin "Vanha virsi Taalainmaalta" sekä Vesa Erkkilän "Adagion". Lisäksi Pauliinan taustalla soitin viulustemmat kappaleisiin "Varjoista maan", "Kirkossa" ja "Saviruukku". Väkeä kirkossa oli yllättävän paljon eli kirkko puolillaan. Olimme erittäin tyytyväisiä iltaamme. Kiitos rautiolaiset ja erityisesti Taija!

30.7.2016 Reisjärven Pitokartano Hylkilän sukujuhla. Vaimoni Astan äidin puolen sukujuhla kokoaa Hylkiset aina kolmen vuoden välein Reisjärvelle. Hyvissä ajoin sain määräkyksen ottaa viulu mukaan. Säestäjän kanssa oli viime hetkeen pienet jännitykset ilmassa. Vihdoin edellisenä päivänä löytyi Tuija Syrjäniemi Haapajärveltä säestäjäksi, kiitos siitä Tuija. Soitimme Vesa Erkkilän Adagion, joka herätti huomattavasti keskustelua. Kuka Erkkilä ja miten kaunis olikaan...no yritin kertoa vähän lankaa tähän sävellykseen. Toinen olikin tutumpi Anderssonin Oi katsele lintua oksalla puun. Mukava tilaisuus ja hyvä paikka soittaa. 

31.7.2016 Ylivieska Niemelänkylän kesäteatteri ja kansanmusiikkimessu. Liturgina ja puhujana kappalainen Anne Sumela ja kanttorina Teija Siirtola, joka ensimmäisen kerran soitti myös viulua minun kuulteni. Soitettiin duettona Juottomarssi. Muutoin soitin tämän kansansävelmille perustuvan Annamari Kaskisen sanoittaman messun viuluosuudet. Oikein mukava ilta. Kiitos!

14.8.2016 Suvannon kappeli Ylivieska. 

"Sain eilen käteeni uuden viulun. Alpo Vähäkangas on viulun tekijä.

Erityistä tässä viulussa on, että se on tehty palaneen Ylivieskan 
kirkon säilyneistä lankuista ja lattian alta löytyneistä hirsistä.

Jostakin syystä se luovutettiin minulle, että soittaisin huomenna klo 
10 messussa Suvannon kappelissa tällä viululla seurakunnan yhteisessä 
juhlassa. Palvelutehtävä on mieluinen. Toiveena oli, että yksi kappale 
olisi Konsta Jylhän "Pyhäaamu Herran temppelissä". 
Viulu jää seurakunnalle käytettäväksi siinä tarkoituksessa, johon nuo 
rakennustarpeet on siunattu. Toistaiseksi se on minulla käytössä. Oma 
viuluni ja jouseni on mestari Alpon tekemä eli siitä yhdennäköisyys.

Muut kappaleet huomisessa messussa ovat Fauren "Cantabile", Vesa 
Erkkilän "Adagio", Törnwallin "Berceuse", Moraeuksen "Koppången". 
Kiitosmusiikkina sovitan tässä illan aikana virrestä 620 viuluversion.

Toivon tälle viululle pitkää ikää, että se saisi jatkaa palvelutehtäväänsä näin rakentuneena."

Tällaisen päivityksen kirjoitin eilen Facebookiin. Nyt on messu soitettu ja kiitollisena saan palata kirjoittamaan tätä päivitystä. Olen vähän hämilläni. Luoja on siunannut minua paljolla. Kunpa osaisin oikein kiittää sekä kuulijoita, "kehujia" että hyviä ystäviä lahjasta. Kiitos.

3.9.2016 Ylivieskan jätekeskus klo 10.00 alkaen Vestian ja Ylivieskan seurakunnan yhteinen tiedotustilaisuus ja tutustumistilaisuus uuden kirkon rakentamistalkoista ja toisaalta vanhan palaneen kirkon osiin tutustuminen ja mitä kaikkea niistä on tehty. Tilaisuudessa sai jokainen ottaa osan palaneesta kirkosta muistoksi tuleville polville omaan käyttöön.
Minun osani oli esitellä soittaen Alpo Vähäkankaan rakentama viulu ja kotelo sekä jousi kirkkotalkoiden käyttöön. Rakentamisessa on käytetty kirkon puuta. Soitin kaksi virttä "On riemu kun saan tulla" ja "Hyvyyden voiman ihmeelliseen suojaan". Lisäksi "On laiva valmiina lähtöön" kappaleen. Paikalla oli lehdistöä ja mm MTV3 uutistoimitus ja pätkä esitettiin seiska- ja kymppiuutisissa musiikkeineen. Mukava tilaisuus ja hyvä Anne Sumelan hartaus.

3.9.2016 Reisjärven kirkkomaa ja Anttilan sukutila Lehtoniemessä. Ystäväni Pauli "Paavali" Isoahon siunaus- ja muistotilaisuus klo 12.00. Paulin siunaaminen tehtiin ns hautaan siunaamisena ja keirkkoherra Janne Isomaa puhui todella kauniisti. Kaunis ja mieleenjäävä tilaisuus. Muistotilaisuudessa soitin ja lauloin "On laiva valmiina lähtöön", joka oli Paulin lempi lauluja. Samalla kerroin muutaman muiston tähän liittyen. Lisäksi pyydettiin ylimääräistä ja niinpä soitimme Prima Vista Vesa Erkkilän "Adagion" kanttori Pekka Luukkosen säestämänä. Aivan upea tilaisuus ja erinomaisesti khra Janne Isomaan sanat osuivat. Kiitos.

4.9.2016 Reisjärven kirkko ja jumalanpalvelus. Kuolleiden kiitoksena Paulille soitin Erkkilän "Adagion". Jumalanpalveluksen jälkeen siirryin Vanhusten kirkkopyhän tilaisuuteen seurakuntatalolle, jossa soitin kanttori Pekka Luukkosen säestyksellä Dvorakin "Largon".

18.9.2016 Ylivieskan Suvannon kappeli. 50 vuotta sitten ripille päässeet pyysivät soittamaan omaan juhlaansa ja messuun. Soitin Teija Siirtolan ollessa kanttorina Schumannin Träumerein, Massenetin Elegian, Vesa Erkkilän Adagion ja kuolleille kiitoksena Oi muistatko vielä sen virren. Samalla esittelimme tähän joukkoon kuuluvan Alpo Vähäkankaan kirkkoviulun.

25.9.2016 Suvannon kappeli Ylivieskan kirkko. Kanttori Teija Siirtolan virkaan siunaaminen ja jumalanpalvelus. Kirkkokuoro ja minä viuluineni mukana sekä julistustyön johtokunnan varapuheenjohtajana muutoinkin palvelemassa. Viuluobligaatto pieneen messukantaattiin "Lahjoita Herra perheisiimme". Mukava ja mielenkiintoinen kappale soitettavaksi, vaativa mutta samalla hyvin musikaalisesti toteutettu.

Viikoilla 38 ja 39 kirkkoviulun esittely kaikilla Ylivieskan kouluilla ja samalla Gideon Uudet Testamentit 3/4 luokkalaisille. "Kirkkoviulu" on Alpo Vähäkankaan Ylivieskan palaneen kirkon puista tehty kotelo ja viulu, joka jää Ylivieskan seurakunnan haltuun ja omistukseen.

27.10.2016 Sipilän vanhainkoti Ylivieska. Hartaushetki seurakunan palvelutehtvänä yhdessä Teija Siirtolan ja Veli-Matti Linnanmäen kanssa. Ole Bullin "Kun hiljaisin hetkin" ja Kreeta Haapasalon "Kanteleeni" sai uusia ihailijoita ja kirkkoviulua paljon ihailua osakseen.

28.10.2016 Heikkilän kappeli ja Maria. Annikki Poutiaisen siunaustilaisuus ja muistotilaisuus. Toivottuina omat sovitukset hengellisistä lauluista "Sua kohti Herrani", "Oi Herra luoksein jää", "Matkamiehen virsi - niinkuin muuttolintusen tie" ja "Päivä vain ja hetki kerrallansa". Kanttorina Markku Sakko ja pappina Eija Seppä.

27.11.2016 Alavieskan kirkko. I adventin messu Alavieskan kirkossa Händelin Riemuitse tytär Siion ja mukana useissa kuoron ja seurakunnan yhteisissä virsissä ja laluissa viuluineni. Kirkossa huomattavan paljon väkeä ja ensimmäisen kerran sain kokea, kun kirkkokahvit juotiin kirkkotilassa. Oudolta tuntui. Mukana kanttorina Veli Ainali ja Alavieskan kirkkokuoro sekä minä viuluineni.

2.12.2016 Seurakuntakoti Maria Mikaelin seurakunnan lahjoittamien urkujen ja Alpo Vähäkankaan lahjoittaman viulun käyttöönottokonsertti. Olipa mukava musisoida kanttoreiden Eeva Korhonen ja Teija Siirtola kanssa. Teija soitti viulua laulamisen ohella ja Eeva oli urkurina itseoikeutetusti. Hyvin jouluinen ohjelma eli Bachia, Homilusta, Faureta ja Maasaloa sekä Hannikaista ja Lorencia sekä Rantaa ja lopuksi Buxtehudea. Urut ja viulu saivat arvoisensa siunauksen kirkkoherra Timo Määtän johdolla sekä seurakuntalaisten läsnä ollessa.

11.12.2016 Suvannon kappeli Ylivieska. Lähetys ja diakoniaväen joulujuhla. Yksi tämän vuoden kohokohdista. Oli todella lämmin, avoin tilaisuus tavata todella kokenutta ja ansioitunutta seurakuntaväkeä. Kanttori Teija Siirtolan kanssa soitin "kirkkoviululla" Sibeliuksen Topeliuksen sanoihin säveltämän "En etsi valtaa loistoa" ja Konsta Jylhän "Joululaulun". Kiitos tästä tilaisuudesta järjestäjille, teette uskomattoman arvokasta työtä.

18.12.2016 Merijärven kirkko Merijärvi. Kanttori Eeva Korhosen ja pastori Veli-Matti Linnanmäen kanssa Merijärven kirkossa jumalanpalveluspavelijana. Viululla joululauluja kolme kappaletta eli Ilkka Kuusiston sovittama englantilainen kansansävelmä "Ensimmäinen Joulu", Sibeliuksen "En etsi valtaa loistoa" ja lopuksi Armas Maasalon Enkeli taivaan-virren säestyksellä "Mä kanssa enkelten".
Illalla poikkeuksellisesti kuoron matkassa Urheiluhallilla lauloin Kauneimmat joululaulut. Oli oikein mukava neljäs adventtisunnuntai. Nyt voi Joulu tulla.

20.12.2016 Suvannon kappeli ja omaishoitajien joulujuhla. Sain palvella seurakuntaamme viulistin paikalta yhdessä Eeva Korhosen, kirkkoherra Timo Määtän ja diakoni Jaana Tuomen kanssa. Ilta oli todella erityinen sen Timon nostaman teeman takia "Minä tulin sinua varten". Tämä on Kairosmajan ja Revontulikappelin luojan Erkki Lemisen teksti, se kosketti syvältä.
Itse soitin joululaulut "En etsi valtaa loistoa", "Ensimmäinen joulu" ja "Mä kanssa enkelten". Tämä ilta oli erityinen, puhutteli ja rakensi.

25.12.2016 Suvannon kappeli ja kaksi jouluaamun jumalanpalvelusta eli klo 7.00 ja 9.00. Aamulla olimme Kirkkokuoron matkassa eli laulelua ja sitten sitä viulunsoittoa. Soitin Armas Maasalon "Mä kanssa enkelten" ja Eeva säesti urkurina. Toisessa jumalanpalveluksessa oli enemmän show meininkiä kun oli Virsikuoro johtajanaan tolpantaakse kurkkija Ilpo Nurmenniemi. Sellaista se elämä on. Jotkut vain haluavat olla esillä enemmän ja toiset vähemmän.

Joulun sävel soi - kirkkoviulu ja lahjaurut

Ylivieskan kirkko koki tuhopolton kohtalon pääsiäisenä 2016. Sen tiimoilta uuden kirkon rakentamiseksi on toteutettu monia konsertteja, joissa olen saanut olla mukana. Seurakuntamme kanttorien, Teija Siirtolan ja Eeva Korhosen kanssa sain olla vastaanottamassa Alpo Vähäkankaan tekemän kirkkoviulun ja lahjaurut Helsingin Mikaelin seurakunnalta. "Joulun sävel soi", kun kirkkoherra Timo Määttä vihki nämä soittimet seurakunnan käyttöön.

Vuosi 2017

12.2.2017 Raudaskyän kristillinen opisto Palvelevan Puhelimen Pohjois-Suomen väki koolla koulutuspäivässään ja Jaana Tuomi pyysi minua soittamaan ns. kirkkoviulua tälle väelle. Niinpä minulla ei ole tapana kieltäytyä jos vain suinkin sopii. Pikkusen meinas jännittää, että ehtiikö jännetupentulehdus parantua ja saanko lastotetun käteni kuntoon. Sain ja soitin "Oi katsohan lintua oksaalla puun" ja "Suojelusenken". Kirkkoviulu herätti paljon kysymyksiä kuten soittamisenikin. Minua säesti kirkkohallituksen toiminanjohtaja tälle työlle eli Titi Gävert, joka myös osasi soittaa viulu. Oli kiva kuulijana kuulla viulun ääni vähän kauempaa kuin vierihoidossa. Kiitos Jaanalle, tämä oli mukava tapahtuma ja kutsu.

19.2.2017 Sievin kirkko Jumalanpalvelus. Gideon veljet Leo Mehtälä, Tapani Keskitalo ja allekirjoittanut olimme Jumalanpalveluksessa palvelemassa. Soitin pyynnöstä kaksi laulua eli "Oi katsohan lintua oksalla puun" ja "Suojelusenkeli". Kirkossa oli todella vähän väkeä, joka minua erityisesti Leon erinomaisen saarnan takia kovasti harmitti. No Sana on jaettu ja ne jotka sen ottivat vastaan ovat kuulleet Sanoman joka on evankeliumin viesti meille ihmisille.

 

5.3.2017 Ylivieskan kirkko, radiojumalanpalvelus Pooki. Eeva Korhosen kanssa hoidimme palvelutehtävää musiikin osalta olimme ja ajoimme Merijärvelle pienen kommelluksen saattelemana. Tiet ovat olleet tänä vuonna erityisen liukkaat. Niinpä Taluskylän tiellä otimme Volvo-valssia ojan pohjalle. Onneksi Tapio Hintsala otti liftarit kyytille ja pääsimme ajoissa Merijärvelle, jossa elämäni ensimmäisen kerran sain olla myös suntiona.
Kummassakin tilaisuudessa soitin Vivaldin Sonaatista VIII ensimmäisen Largo osan ja samaisen säveltäjän sonaatista IX Andantte osan. Lisäksi Rachmaninovin Vocalise oli ohjelmassa. 
Volvon saimme takaisin ystävällisen hinauspalvelun hoidettua sen Alavieskan Seolle. Enkeleitä oli matkassa liukkaalla tiellä.
 
19.3.2017 Resjärven kirkko messu jumalanpalvelus ja konsertti harjoitus kanttori Pekka Luukkosen, suntio-laulaja Henna Haukipuron kanssa. Palvelin soittamalla Rachmaninovin Vocalisen, Loilletin sonaatis E osan Largo, Ole Bullin Kun hiljaisin hetkin ja Lauri-Kalle Kallungin virsisovituksen "Nyt vielä etehesi" viululle ja uruille. Konsertti Reisjärven kikossa on pääsiäisen tienoilla 7.4.2017. 
 
2.4.2017 Jussipekan koulu Sievi. Kansalaisopiston työvuosi alkaa olla pulkassa. Työnäyttelyssä kävin esittelemässä viulua ja viulunsoiton opiskelua Ylivieskan seudun kansalaisopistossa. Mukanani olivat oppilaat Viivi Hakala pianistina ja Sofia Korkiakangas viulistina. On se vain minulle vanhalle ukolle mieleenpainuva hetki kun molemmat olen laittanut musiikilliselle taipaleelle pari vuotta sitten. Reippaasti esittivät kappaleensa. Hieno juttu. Ensi vuonna jatketaan.
 
7.4.2017 Reisjärven kirkko. Pääsiäisen iltamusiikkia yhdessä kanttori Pekka Luukkosen ja laulaja-suntio Henna Haukipuron kanssa. Monipuolisesti soitin suomalaista eli Erkkilää, Adagio ja Sibeliusta, Religioso sekä toisaalta vähän tästä läheltä eli Lindbergin Taalainmaan virren. Ensimmäisen kerran elämässäni lauloin julkisesti eli Merikannon Oi kiitos sa Luojani armollinen yhdessä Hennan kanssa duettona sekä toisena Panis Angelicus. Hennan lauluissa oli useissa omin sovituksin mukana. Erittäin antoisa ilta.
 
12.4.2017 Pääsiäisen sanan ja musiikin ilta Suvannon kappelilla Ylivieskassa. Yhdessä kanttoreiden Teija Siirtola ja Eeva Korhonen kanssa. Omana soitin Vivaldin Sonaatin nro IX ensimmäisen osan. Lisäksi Teijan kanssa Corellin yhdestä kaksoisviulusonaatista ensimäisen Largo-osan sekä Shostakovitshin Preludion. Lisäksi olin mukana Webben Agnus Deissä. Mukava ilta tämäkin laitettavaksi muistojen kirjaan.
 
5.5.2017 Reisjärven kirkko ja seurakuntakoti. Sain olla palvelemassa seurakunnan jäsenen Irja Hylkilän siunaus- ja muistotilaisuudessa. Reisjärvellä on tapana tuoda arkku siunaustilaisuuden alussa siunattavaksi kirkon alttarin eteen perinteisen maton taikka raanun päälle. Yleensä tähän kuuluu musiikki ja minun oli pyydetty soittamaan Lindbergin Vanha virsi Taalainmaalta, jonka myös yhdessä kanttori Anni Hilliahon kanssa toteutimme. Seppeleenlaskun yhteydessä pyyntönä oli kuulla tuttuakin tutumpi Suojelusenkeli, "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie..:". Arkun poistumista hatausmaalle säestivät Vesa Erkkilän Adagion sävelet.
Muistotilaisuudessa seurakuntakodilla sain soittaa Aato Sointeen "Tuonne, tuonne kaipaan" ja päätösvillen "Oi Isä vanhuudessa" viimeisen säkeistön jälkeen jatkoin soolona oman sovitukseni tähän samaan virteen joka päätti tilaisuuden. Oli mieleenpainuvaa tavata kaukaakin tullutta saattoväkeä ja samalla sai paljon itsekin. Kiitos Irmalle, joka kantoi päävastuun äitinsä viimeisistä hetkistä tämän maallisen vaelluksen retkellä.
 
7.5.2017 Messu Reisjärven kirkossa, jonka toimitti kirkkkoherrana Rauli Junttila, kanttorina Anni Hilliaho ja suntion Henna Haukipuro. Sain olla musiikillisena palvelijana ja soitin ns. vastausmusiikkina Dvorakin Largon ja kiitosmusiikkina Löytyn Kahden maan kansalainen ja lopuksi Albinonin Adagion. Olipa taas niin ilo palvella tällä tavalla. Kiitos.
 
7.5.2017 Ylivieskatalo Akustiikka ja seurakunna lapsi-, nuoriso ja kirkkokuoron kevätkonsertti "Lehdossa lintujen laulu nyt soi". Laulaminen on iloinen asia ja aina jotenkin vaatii sopeutumista tilanteeseen. Ei kaikki mene kuin ajatellaan. Lisäksi se on hyvin yhteisöllistä. Siksikin olen mukana kirkkokuorossa ja usein lapsi- ja nuorisokuoron matkassa. Tällä kertaa sain olla viuluni kanssa avustamassa jälleen kerran. "Katsokaa taivaan lintuja", "Tänä aamuna aurinko nousi" ja "Rukou on silta" saivat obligaaton ja pienet väli- ja alkusoitot. Ihan mukava ja opettavainen taas kerran. Joskus vain lapsilla on halu laulaa ja joku välisoitto unohtuu mutta siihen pitää kyetä soveltamaan nopeasti omaa juttuaan. Hyvinhan tuo meni. Kiitos tästä ja koko keväästä. Paljon iloa on saanut kokea.
 
25.5.2017 Ylivieskan kirkon rauniot ja kirkkopuisto. Messu palaneen kirkon raunioilla jossa Kirkkokuoron mukana bassossa ja sitten piknik tapahtumassa puistossa kuorossa ja viulusoolo Korhosen Eevan kanssa. Soitin Ole Bullin "Paimentytön sunnuntain" ja Vivaldin "Cantabilen" joka tunnetaan lisänimellä "tikli". Oli erittäin mukava mutta pitkä päivä kun soittamisen lisäksi olin mukana kirkkokuoron osuuksissa. Ilma oli noin 8 asteen lämpöinen ja tuulinen. Sormet kylmänä mutta muutoin lämpöisin mielin eli oikein mukava juttu. Sain tutustua myös trupetisti Janne Nietulaan. Luulenpa, että vielä joskus soittelemme yhdessä jotain mukavaa.
 
28.5.2017 Suvannon kappeli seurakunnan jumalanpalvelus ja messu sekä 75 vuotta tänä vuonna täyttävien juhla. Kanttorina Teija Siirtola johti Eläkeliiton kuoroa, jonka muutamiin laluihin soitin alkusoitot ja muokkasin jonkinmoisen obligaaton tapaisen. Jumalanpalvelus aloitettiin ystäväni Niemelän Hannun säveltämällä ja Liisa Vuorisen sanoittamalla laululla "Valo voittaa pimeyden". Jumalanpalveluksen lopuksi kuoro lauloi Jaakko Löytyn "käy Herra meitä siunaamaan", siihenkin väsäsin jonkinmoisen viulustemman ja alkusoiton. Ehtoollisen aikana kuoro lauloi etiopilaisen Almaz Belhun laulun "Voi Hänen rakkauttaan", johon soitin alkusoiton ja olin mukana kertosäkeessä, joka toistuu laulun loppuosana.
Kuolleitten kiitoksena soitin soolona virren "Oi Isä vanhuudessa".
 
Päivää jatkettiin kahvihetkellä ja juhlalla, jossa Teijan kanssa esitimme Händelin Largon sekä Erkki Melartinin Canto Religioson. Kiitos osallistuneille ja Autioille, jotka kiittivät jumalanpalveluksen muistosoitosta.
 
5.6.-10.6.2017 Kannus Ylikannus ja Korpelan kylätalo. Laululeiri jossa opettajana oopperalaulaja, laulupedagogi Mia Huhta. Upea leiri ja jotain jäi minullekin sydämmen taakse eli opin jotain. Lauloin loppukonsertissa Merikantoa eli virren "Kiitos Sulle Jumalani" ja enemmän kansanlaulunomaisen "Laula tyttö". Hieno viikko ja mukavat leiriläiset. Kiitos.
 
7.7.2017 Raution kirkko, konsertti Rautio viikon merkeissä. Kanttorina Raution kanttorina kesän ajan toimiva Eveliina Ylikoski, joka soitti kosketinsoittimia eli pianoa ja urkuja sekä poikkihuilua ja lauloi, Kauko Erkkilä joka erilaisilla nokkahuiluilla esitti Bachia ja Vivaldia, Veli Ainali säesti ja lauloi kanttorin ammattitaidolla. Itse soitin viululla Vesa Erkkilä Adagion, joka sai uusia ihailijoita Oulusta, Antonin dvorakin Largon, Fauren Cantabilen ja Bullin Paimentytön sunnuntain. Kiitollista yleisöä Raution kauniissa kirkossa oli muutama kymmenen. Mukava konsertti ja kiva saada uusia ystäviä ja tuttavia. Kiitos tästä.
 
8.7.2017 Alavieskan kirkko ja seurakuntakoti. Kanttoriystäväni Kauko Silvennoisen hautajaisiin oli pyydetty soittajaksi Konsta Jylhän kappaleet Vaiennut viulu ja Suvivirsi. Soidettiin rutiinilla knttori Martti Murtoperän säestyksellä. Sekä esitys että muistotilaisuus oli hyvin Kaukon näköinen.
 
29.7.2017 Reisjärven Susisaari, Kusti ja Tiina Nymanin serkkutapaaminen. Minun tehtäväni oli Seppo Kivisen, kutsujan pyynnöstä esittää jotain. Mietin mitä esittäisin ja päädyin hyvin aiheeseen sopivaan tapaan eli lauloin 27.7. syntympäiviään viettävälle vaimolleni ja 30.7. olleen Astan päivän merkeissä Merikannon laulun Laula tyttö, a capella. Mukava päivä kaiken kaikkiaan.
 
30.7.2017 Jokikirkko Niemelänkylän kesätetterilla. Kotiseutuyhdistyksen, Niemelänkylän kyläyhdistyksen ja seurakunnan Jokikirkko toteutui taas tänä vuonna perinteisen kansalaulukirkon tyyliin. Soitin aluksi kansansävelmän Kesälaulu ja lopuksi vielä erikseen Konsta Jylhän Suvivireen. Muutoin Eeva Korhosen kanssa soitimme läpi koko jokikirkon musiikin kirkkoviululla soittaen. Perinteiseen tapaan myös pieni sade taas lämpimän ja kauniin päivän päätteeksi "otti osaa" Jokikirkkoomme. Aina yhtä mukava tilaisuus ja väkeä jumalanpalveluksessa oli paljon.
 
19.8.2017 Ylivieskan Heikkilän kappeli ja seurakuntatalo Maria. Paavo Similän siunaus- ja muistotilaisuudesta tuli merkittävämpi kuin arvasinkaan. Sain uusia viulumusiikin ystäviä Italiaa myöten. Yksi vuosia sitten surulliseen välien katkeamiseen päättynyt tapaaminen tuli kuitatuksi kyynelin ja anteeksipyynnöin. Kaikki vain siksi, että soittoni liikautti jotain hänen sydämessään ja hän rohkaistui pyytämään tekoaan anteeksi. Musiikilla on ihmeellinen vaikutus. Kaikki vain siksi, että soitin sydämestäni ja annoin Jumalan puhua soitossani. Näin pyrin tekemään aina, sisimpäni puhukoon. Soitin kappelissa Albinonin Adagion kahteen kertaan ja muistotilaisuudessa Sartorin Con te Partiro kappaleen sekä Masonin Sua kohti Herrani ja ihan prima vista virren Herraa hyvää kiittäkää b-sävelmän pienin omanlaisin muunnelmin. Olin tyytyväinen ja kiitollinen tästäkin päivästä ja Inkeri vaimolle jaksamista, elämä jatkuu.
 
27.8.2017 Merijäven kirkko ja seurakuntasali. 70- ja 75 vuotta tänä vuonna täyttävien merijärvisten juhlajumalanpalvelus ja juhla. Jumalanpalveluksessa pappina Janne Isomaa ja suntiona Antti Sakko. Kanttorina Eeva Korhonen ja minä viulistina soittamassa Rachmaninovin Vocalisen, Fauren Cantabieln, Dvorakin Largon sekä virren Oi Herra luoksein jää sekä  juhlassa Scumannin Träymerei ja Vesa Erkkilän Adagio. Ovat nämä sitten kiitollisia tilaisuuksia. Erittäin paljon uusia kuulijoita sain klassiselle musiikille. Näin päättelen kommenteista.
 
9.9.2017 Lohtajan kirkko. Nuoret Annika Korte ja Jaakko Kaivosoja menivät naimisiin kirkkohäissä ja tarvitsivat juhlaansa isomman kirkon kuin oman seurakunnan Suvannon kappeli ja niin päädyttiin siis Lohtajan minulle hyvin mieluisaan kirkkoon ja lapsuuskotini naapuriin Jukkolanmäen Navetanvintille juhlaan ja toppaamaan oikein lohtoolaisia pottuja. On ne hyviä ja nämä Jukkolan tytöt osaavat. Kirkossa soitin kanttori Janosz Guilvesin pianosäestyksellä Lasse Mårtensonin Myrskyluodon Maijan. Tuomo Kälviä toimi vihkipappina ja meillä oli oikein mukavaa hääjuhlassa tutussa navetassa.
 
8.10.2017 Reisjärven kirkko ja seurakuntakoti. Jumalanpalvelus, jossa saarnan piti Gideon veli Leo Mehtälä. Sain palvella viuluinen sekä messussa että sen jälkeen lähetyslounaalla. Kanttori Ani Hilliahon kanssa messu aloitettiin Gabriel Fauren Elegialla ja siitä jatkoimme Rachmaninogin Vocalisella sekä virrellä "oi Herra luoksein jää". Messu päättyi soittamaani Arturo Cardeluksen In Memrianiin. Tällä kertaa väkeä oli erittäin paljon. Oikein mukavaa olla kakkoskotikirkossani eli Reisjärvellä. 
 
15.10.2017 Nivalan kirkossa solistina "Siunaa Suomen maa" -konsertissa. Mukana Olena Mikhailovan johtamat kuorot Nivalan sekakuoro ja Mieslaulajat sekä solistit Henna Haukipuro, Essi Sakko, Kaisa Pihlajaniemi, Risto Oja ja Terho Oikari sekä allekirjoittanut sekä laulajana että viulistina. Pianistina toimi Helmiina Ylikoski ja huiluobligaatot soitti Outi Pudas.
Oli kirkko täynnä kuulijoita ja esiintyminen oli todella mukava kokemus. Soitin Risto Ojan esittämässä Händelin Largossa (On alhoissa maan) viulustemmat ja sekä soitin että lauloin Henna Haukipuron kanssa duettona Franckin Panis Angelicuksessa. Lisäksi olin samoin sekä soittajana, että laulajana mukana kvartetissa Merikannon "Oi kiitos sä Luojani armollinen" kappaleessa, jossa lauloivat lisäkseni Henna Haukipuro, Essi Sakko sekä Risto Oja.
Hieno ilta ja paljon on tullut myönteistä palautetta. Tätä on ilo jatkaa.
 
3.11.2017 Ylivieskan Suvannon kappeli. Iltamusiikkia pyhäinpäivään. Kanttorit Teija Siirtola ja Eeva Korhonen sekä allekirjoittanut. Väkeä todella vähän eli vajaa 30. Toki "saunailta" verottaa mutta silti tämä tuntuu jotenkin kohtuuttomalta, että seurakuntalaiset eivät vaivaudu tulemaan paikalle kun heille Jumalan Sanaa on tarjolla. No ne jotka olivat saivat kuulla mm kaksi Gabriel Fauren kappaletta Cantabile ja Elegie sekä Rachaninovin Vocalisen ja Lindbergin Vanhan virren taalainmaalta viululle sovitettuina. Emme ehtineet juurikaan harjoitella eli pari kertaa ehdittiin triona laulaa Klemetin Liidellyt oon leivon lailla, Mobergin Nyt pelko pois ja Turpelan Taivaassa minullla on sinut. Siitä tulisi hyvä trio kun vähän ehtisimme tutustua toisiimme.
En haluaisi asiaa tuoda tällä tavalla mutta harmittaa. Ja toisaalta kiitollinen niille, jotka olivat läsnä.
 
4.11.2017 Ylivieskan Rauhanyhdistyksellä seurakunnan jumalanpalvelus Pyhäinpäivän merkeissä. Luettiin kaikkien vuoden aikana kuolleiden seurakuntalaisten ja siunattujen nimet. Monta tuttua oli poistunut ajasta ikuisuuteen ja monelle olen saanut olla soittamassa viimeisen tervehdykseni. Olin mukana tilaisuudessa laulajana Ylivieskan kirkkokuorossa. Paljon väkeä ja kaikin puolin sykähdyttävä tilaisuus.
 
5.11.2017 Suvannon kappeli Lutherin ja uskonpuhdistuksen merkkivuoden messu. Koottiin Eeva Korhosen johdolla projektikuoro ja lauloimme palvellen seurakuntaamme tuttuja hengellisiä kuorolauluja, osallistuimme vuorovirteen ja messun liturgian musiikkiin. Loppuun esitimme Mendelsohn-Bartholdyn säveltämän kantaatin päätöskoraalin Ach Gott vo Himmel sieh darein. Mukava laulaa osaavieen ihmisten seurassa. Kirkko täynnä väkeä, aivan ääriään myöten.
 
10.12.2017 Toholammin kirkko messu. Vierailin Toholammilla, jossa kanttori Iiris Rautiolan kanssa rikastutimme seurakunnan jumalanpalveluselämää, josta on tullut runsaasti myönteistä palautetta. Soitimme mm Vesa Erkkilän Adagion, Anton Dvorakin Uuteen maailmaan sinfoniasta Largon, Gabriel Fauren Elegien ja Sergei Rachmaninovin Vocalisen. Olipa uusi kokemus ja myönteinen sellainen. Kiitos toholampilaisille vastaanotosta.
 
16.12.2017 Suvannon kappeli Sirkka Harjun siunaus- ja muistotilaisuus. Ystäväni Matti Harju soitti noin kuukausi ennen tätä Sirkan siirtyneen ajasta ikuisuuteen. Hän pyysi soittamaan Lindbergin Taalainmaan virren "Gammal Fäbödpsalm från Dalarna". Sen lisäksi hän myöhemmin täydensi kappaleita niin että yhdessä kanttori Teija Siirtolan kanssa esitimme Ilmari Hannikaisen Matkamiehen virren ja muistotilaisuudessa Kari Haapalan säveltämän Äiti-nimisen kappaleen sekä Petri Laaksosen Hyvää matkaa. Oli koskettava ja lämminhenkinen tilaisuus kaiken kaikkiaan. Hyvää matkaa, sanon minäkin.
 
17.12.2017 Reisjärven kirkko, Kauneimmat Joululaulut. Reisjärven fb-sivuille päivitin seuraavalla tavalla:
 

Kiitoksia Reisjärven seurakunnalle, tuolle kakkoskotiseurakunnalleni, että sain kellonmäkisenä osa-aikareisjärvisenä olla mukana toteuttamassa ja laulamassa Kauneimpia joululauluja Reisjärven kirkossa sunnuntaina 17.12. runsaslukuiselle laulajajoukolle, kuulijoille.

Erityiskiitos kanttori Annille, kirkkoherra Sanna-Leenalle ja laulaja ystävälleni Hennalle. Oli ilo saada olla mukana ja omalta osaltani palvella seurakuntaa mm tällä Ylivieskan seurakunnan työttömien ja yksinäisten joulu- ja itsenäisyysjuhlassakin soittamallani, kamerakännykällä tallennetulla, Jean Sibeliuksen joululaululla "En etsi valtaa loistoa en kaipaa kultaakaan. Mä pyydän Taivaan valoa ja Rauhaa päälle maan".

Kiitos kaikille kuulijoille, läsnäolijoille ja reisjärvisille

Joulurauhan ja Hyvän Uuden Vuoden toivotuksin

osa-aikareisjärviset Reisjärven Kellonmäeltä.

asta ja tuomo

ps. Sanna-Leenalle lupasin, että jos Luoja suo ensi vuonna laulan soittamani Ahti Sonnisen joululaulun, yhden kauneimmista ja mieleisimmistäni "Rauhaa vain Rauhaa".

https://youtu.be/_ulmCnoqing

 
 
Ei minulla tähän mitään lisättävää ole. Oleellisin elämästämme kiteytyy hyvin kirjoittamaani.
 
25.12.2017 Suvannon kappeli Ylivieska. Jouluaamun Jumalanpalvelus ja matkassa Kirkkokuoron mukana viulu. Kaksi laulua laulettiin ja lopuksi O Valtasen Jouluvirsi joka perustuu tuttuun Enkeli taivaan -virteen. Soiti viululla taustalla tuota virsisävelmää säestyksenä. Ihmiset tykkäsivät kovasti. 

Näin oli vuos saatu esiintymisten osalta päätökseen. Mitä ensi vuosi tuo tullessaan, Herra tietää.

Vuosi 2018

Tästä se alkaa vuosi 2018. 

 18.3.2018 Suvanon kappeli Messu. Tämän viikonlopun vieraita Blogimetsästä eli Anne Mikkola ja Martti Tuure. Ilta juteltiin monenmoista ja sunnuntaiaamun minulla oli messussa soittojuttuja Eeva Korhosen kanssa. Anne ja Martti tulivat mukaan ja oltiin samalla lähetyskahveilla jossa kerrottiin Nepalin lähetyksestä. Messussa soitin Cesar Franckin Ave Marian, kuolleiden kiitoksena Haapasalon Kanteleeni ja ehtoollisen aikana Gabriel Fauren Elegien sekä messun lopuksi Micael Lorenin Ave Marian. Väkeä tuvan täydeltä, oli ilo palvella.

25.3.2018 Reisjärven Seurakkuntakoti. Tänä vuonna 70- ja 80-vuotta täyttävien juhlapyhä. Alkoi Jumalanpalveluksella kirkossa ja sieltä juhlaan seurakuntakodille. Henna Haukipuron kanssa lauloimme duettona Merikannon "Oi kiitos sä Luojani armollinen" ja viululla soitin virret "Päivä vain ja hetki kerrallansa" sekä "Oi Isä vanhuudessa". Kanttorina oli ylivieskalainen Sanna Polso os Heikkilä, joka on A-kanttorin tutkinnon jo suorittanut ja saa pätevyyden merkiksi lopputodistuksen tänä keväänä. Toivotan hänelle kaikkea hyvää kuten myös juhlansa ansainneille reisjärvisille. Saimme Hennan kanssa paljon uusia tuttavia ja ystäviä musiikillamme.

28.3.2018 Suvannon kappeli Ylivieska. Kärsimysvirsien ilta, jossa soitin Eeva Korhosen kanssa Fauren Cantabilen, Vesa Erkkilän Adagion ja Erik Satien Gymnopedien. Ilta oli onnistunut kokonaisuus Niko Salmisen juontamana. Ylivieskan seurakunta on kyllä hyvä ja monipuolinen seurakunta myös työyhteisönä. Hannu Jussi-Pekka oli suntiona ja seurakuntaa läsnä vajaat viisikymmentä. Kiitollisin mielin teimme mitä olimme saaneet tehtäväksi. 

29.3.2018 Suvannon kappeli kiirastorstain messu. Kirkko eli kappeli oli täynnä seurakuntalaisia ja saimme Kirkkokuorona olla esilaulajina. Täytyy sanoa, että paikkalla ollut koko seurakunnan papisto ja me kuorolaiset loimme tunnelman jossa Jumalan Armo tuli lähelle hiljentyneessä pimeässä kirkkosalissa. Upea kiirastorstai ilta josta oli kiireen vilkkaa riennettävä Reisjärvelle jossa huomenna messussa esilaulajana Moitteissa. Pitkäperjantaita kohti mennään.

30.3.2018 Reisjärven kirkko ja pitkänperjantain jumalanpalvelus. Sain olla esilaulajana ns. Moitteita laulamassa Kristuksen Ristin juurella. Siinä sitä mykistyy. Kiitos Sanna-Leena, Sanna ja Henna. Pitkänperjantain aamua ei voisi paremmin viettää.

30.3.2018 Suvannon kappeli Ylivieska. Pitkänperjantain Jeesuksen kuolinhetken jumalanpalvelus oli taas vaikuttava kokonaisuus jossa sain palvella seurakuntaani olemalla osa Eeva Korhosen kokoamaa ns. projektikuoroa. Pääsiäisen synkimiä hetkiä, yön synkkyyttä saimme kokea. Väkeä kappeli melkein täynnä.

7.4.2018 Kannus Mikaelin kappeli ja Matti Mäki-Petäjän siunaus ja muistotilaisuus Rauhalassa. Soitin siunaustilaisuuden alkajaisiksi Lindbergin Vanhan virren Taalainmaalta. Kanttorina toimi Heli Huuki. Muistotilaisuudessa soitin Vesa Erkki Adagion ja yhdessä Helin ja Tapion kanssa esitimme Bachin virren 480, Muista Jeesus minua. Olipa mukava tavata sukulaisia ja tuttuva Välikannuksesta.

7.5.2018 Saalasti sali Nivala. Kansalaisopiston kevätkonsertti. Lauloin Olena Mikhailovan haitarisäestyksellä Suomalaisen kansanlaulun "Soittajapaimen". Oikein oli mukavaa avata konsertti tällä. Lopuksi lauloimme kvartettina Essi Sakko, Henna Haukipuro, risto Oja ja Tuomo Hirvi Taja Astarin säestämän Oskar Merikannon säveltämän ja Eino Leinon sanoittaman "Oi kiitos sä Luojani armollinen". Oli oikein mukava laulaa. Kiitos.

13.5.2018 Suvannon kappeli Ylivieska. Ylivieskan kirkkokuoron kevät- ja äitienpäiväkonsertti. Kuoro lauloi erittäin hyvin ja oli ilo olla mukana. Kuulijoitakin mukavasti superkauniista kesäillasta huolimatta. Soitin omana viuluosuutenani Ole Bullin "Paimentytön sunnuntain" ja toisena virolaisen kansansävelmän "Äidille". Teijan piti se laulaa mutta ääni oli mennyt ja jouduin ihan prima vista siihen hommaan. Lisäksi soitin ogligaaton kuoron kappaleeseen "Loistamaan jää". Oikein mukava ilta.

29.6.2018 Kalajoen kirkko, Evankeliumijuhlien konsertti "Tälle kalliolle rakennan". Kirkkotalkoisiin liittyvä konsertti Ylivieskan Kirkkokuoron ja Gospelkuoro Riemun yhteisvoimin. Teija Siirtola johtaa näitä molempia. Kirkkokuoro lauloi ja minä mukana "Soi kunniaksi Luojan", "Kiitos Jumalamme", "Sinä olet Kristus", "Vesi ja vilja ja viinipuu", "Lähetä meidät", "Sinua siunata tahdon" sekä "Saman korkean taivaan alle". Säveltäjäniminä Sibelius, Simojoki, Nikunen ja Leppilampi.

22.7.2018 Karjalaisten kirkkopyhä Ylivieskan Suvannon kappelilla ja valtakunnallinen kolehti kaikissa Suomen kirkoissa Ylivieskan uuden kirkon rakentamiseen. 
Oli todella miellyttävä tehtävä palvellla seurakuntaa ja karjalaista kulttuuria ylläpitää tässä Karjalaisessa messussa jonka rungon on tehnyt sävellyksineen Tapani Nuutinen. Omalta osaltani soitin Arturo Cardeluksen "In Memoriam", Gabriel Fauren "Cantabilen" ja Aili Runne on säveltänyt tutun "Laps olen Karjalan". Kanttorina tässä messussa oli aivan erinomainen kesäkanttorimme Heidi Heikkala. Kirkkokansaa oli erittäin paljon. Karjala ja uusi kirkko on meille ylivieskalaisille seurakuntalaisille tärkeitä molemmat.

15.9.2018 Reisjärven kirkko ja seurakuntakoti. Vieno Hylkilän siunaus- ja muistotilaisuus. Sain kutsun viulusolistiksi 97 vuotiaan Vienon läheisiltä. Oli ilo päästä vielä isoihin hautajaisiin jossa kirkko oli lähes täynnä ja seurakuntakoti täynnä läheisiä, ystäviä ja muuten Vienon kanssa tutustuneita. Siunaustilaisuudessa,jossa pappina oli Jaakko Rantamäki ja kanttorina Tuija Syrjäniemi soitin aluksi Lindbergin Vanha virsi Taalainmaalta, omaisten laskiessa seppeleen Haapasalon Kanteleeni ja lopuksi Albinonin Adagion. Nämä kaikki olivat Vienon pojan Heikin toiveita. Muistotilaisuuteen hän toivoi vain P J Hannikaisen Suojelusenkeliä. 
Hautajaiset olivat tämän päivän mittapuun mukaan isot eli saattajia oli kaikkiaan 150 noin suurinpiirtein. Hylkilän suku on yksi Reisjärven kantasuvuista. Hylkirannalla oli aikanaan mm kolme Uuno Hylkilää. Vienon mies oli Uuno mutta sanottiin Hakalan Uunoksi, että erotti kahdesta muusta. Mieleenpainuva tilaisuus.

16.9.2018 Reisjärven kirkko. Jumalanpalveluksessa olin paikalla lähinnä soittamassa Vienon muistokynttilän syttyessä Suojelusenkelin mutta osallistuin sitten muutoinkin Jumalanpalvelukseen soittamalla mm vastausmusiikkina virren 512 "Jo varhain Herra annoit". Kanttorina toimi Tuija Syrjäniemi.

23.9.2018 Suvannon kappeli Ylivieska. Rauhan Sanan syyspäivät ja messu. Kanttorina Eeva Korhonen. Soitimme kaksi Vivaldin kappaletta eli Sonata da Camerasta Adagio osan ja huilusonaatista osan Cantabile. Kaksi kappaletta Rauhan Sanan laulukirjasta Siionin Matkalaulut soitin kappaleet Mun kotini Taivaassa ihana on ja toisena virren On koti jonne myrskyt maan. Lisäksi Lovlandin Adagion jonka on tehnyt tunnetuksi Segret Garden. Erittäin monta kiittävää kommenttia sain osakseni. Luojalta saatuja lahjoja käytän ja itse yritän sen mitä pyydetään ja eteen tuodaan. Kiitos kaikille kiittelijöille. Isän haltuun.

2.11.2018 Himangan kirkko. Kalajoen kanttorikolmikko Annika Kuntsi, Annukka Palola ja Heidi Huhtala järkkäsivät kaksi iltamusiikkitilaisuutta toinen Himangalle ja saman iltana parin tunnin välein Rautioon. Olin mukana viuluineni soittamassa Bachin Muista Jeesus minua, Erkkilän Adagion ja cardeluksen In Memoriam kappaleet. Oli taas ilo tehdä tälläkin porukalla kirkkomusiikkia. Heikki Saukko mieslaulajana täydensi "joukkueen". Kirkossa oli väkeä reilusti toistasataa eli paljon. Tuttuja oli Ylivieskaa, Kannusta ja Kokkolaa myöten.

2.11.2018 Raution kirkko. Kuteen edellä kerroin niin sama porukka siirtyi Rautioon ja täsmälleen samalla ohjelmalla. Sielläkin kirkkoon oli saapunut väkeä todella paljon satakunta sanoisin.

3.11.2018 Reisjärven kirkko, "Lohdutuksen lauluja". Olin mukana tässä illassa jossa iltamusiikin merkeissä kokoonnuttiin Pyhäinpäivän ajatusten äärelle. Soitin Cardeluksen In Memoriam kappaleen ja osana Henna Haukipuron laulua Järnefeldtin Kehtolaulun. Lisäksi lauloimme Hennan kanssa osin myös viuluosuuksin "Mä laulelen nyt verestä" ja Franckin "Panis Angelicus" kappaleet Anni Hilli-ahon säestämänä. Heikki Hovin laulussa "Sinun luoksesi Herra saan tulla" soitin viuluobligaatot ja muutaman välisoiton. Tuija Syrjäniemi säesti. Mukava ilta josta jäi lopulta hyvä mieli. 

11.11.2018 Reisjärven kirkko, Isäinpäivän konsertti "Siunaa Suomen maa" Nivalan sekakuoro johtajanaan Olena Mikhailova, solistit Henna Haukipuro, Essi Sakko, Risto Oja, Kaisa Pihlajaniemi, Outi Pudas huilu ja Tuija Syrjäniemi pianosäestykset sekä allekirjoittanut laulu ja viulu. Laulettiin duettona ja kvartetilla. Franck, Panis Angelicus, Merikanto, Oi kiitos sä Luojani armollinen sekä Händelin, Largo eli lauluna On alhoissa maan. Haasteellinen juttu sikäli että samassa kappaleessa sekä soolona viulu sekä laulajana vähän sooloa ja duettoa. Mutta kun on tarkkana kuin porkkana niin asiat menevät kohilleen. Oli oikein hauska ja mukava ilta. Väkeä kirkossa oli satakunta ihmistä. 

21.11.2018 Kannuksen-Toholammin kansalaisopiston syysmatineassa Toholammin kulttuurisalissa olin ensimmäisen kerran esiintymässä. Lauloin tällä kertaa Veikko Samulin ja Juha Vainion "Mun sydämeni tänne jää" Satu-Maarit Huhtalan säestämänä. Oli mukava kokemus.

25.11.2018 Reisjärven kirkko Gideon messu. Me kaksi Gideonia eli Leo Mehtälä ja minä saimme olla seurakunnan juhlassa palvelemassa. Leo saarnasi ja avusti ehtoollisen jaossa kirkkoherra Sanna-Leena Lavantia ja minä totutusti palvelin viulistina. Miika Niskanen toimi kanttorina, kertoi opiskelevansa Oulussa lääkäriksi. Soitin Vesa Erkkilän Adagion, Matthessonin Airin ja Tartinin Sarabanden. Kiitollisin mielin sain olla mukana.

16.12.2018 Ylivieska-talo Akustiikka ja kauneimmat joululaulut. Ylivieskan kirkkokuoron mukana laulamassa perinteisiä joululauluja, jotka vain jaksavat vuodesta toiseen olla yhtä ihastuttavia sekä laulaa että esittää. Viulukin oli mukana ja soittelin aina sopivissa kohdissa "omiani" sinne joululaulujen sekaan kun yhdessä laulettiin. Teija ja Eeva olivat illan musiikilliset vetäjät. Eeva soitteli huilua - toivoisin kuulevani useiamminkin. Olipa taas niin hienoa olla mukana. 

Vuosi 2019

20.01.2019 Suvannon kappeli, messu. Luottamusmiesten siunaaminen tehtäviinsä. Sain Korhosen Eevan kanssa olla tekemässä oman osuuteni musiikillisena palvelijana seurakunnan juhlassa. Soitimme Vivaldi Vuodenajoista Talvi osasta Largon, Tartinin Sarabanden, Fauren Elegian ja Moraeuksen kappaleen Koppången. Paljon tuli kiittelijöitä messun jälkeisessä kahvituksessa. Luojani antamin lahjoin tässä mennään. Kiitos kaikille.

10.2.2019 Reisjärven kirkko Virsisunnuntai. Laulaen kuorossa Kirkkokuoron mukana Siionin Virsiä. Upea tilaisuus joka päättyy aina virteen Herraa hyvää kiittäkää.

17.2.2019 Ylivieskan Suvannon kappelilla Piispanmessu jossa kirkkoherramme Eija Nivala asetettiin virkaansa juhlallisesti. Musiikkia messussa sain olla esittämässä Kirkkokuoron basistina ja viululla soitin kiitoksena virren Maat metsä hiljeeneninä sekä ehtoollisen aikana Eeva Korhosen säestämänä Tartinin Sarabanden.

 

3.3.2019 Merijärven kirkko ja laskiaisrieha. Jumalanpalvelus soitto jossa virsi 560 soitettuna kuolleiden kiitoksena "Maat metsät hiljenneinä", Vivaldin Talvesta "Largo" ja Tartinin "Sarbande. Seurakuntatalo tupaten täynnä väkeä. Mukava reissu Eevan kanssa.

10.3.2019 Reisjärven kirkko ja seurakuntakoti. Seurakunnalla on tapana muistaa synttärisankareita. Tänä sunnuntaina vuorossa olivat 70-75-vuotiaat reisjärviset. Kirkossa oli noin 50 vierasta ja sama määrä seurakuntatalolla. Jumalanpalveluksessa soitin Tuija Syrjäniemen urkuroimana Tartinia ja Matthessonia eli Sarabande ja Air sekä lauloin virren 303 kaksi vuorovirren säkeistöistä eli ensimmäinen ja kolmas, "Jeesus aarteheni". Seurakuntakodilla Tuija säesti Henna Haukipuron laulun "Kiitos sulle Jumalani", johon kirjoitin viululle obligaaton ja soitin yhden säkeistön. Lisäksi lauloimme duettona Merikannon "Oi kiitos sa Luojani armollinen". 

17.3.2019 Reisjärven kirkko ja seurakuntakoti. Sunnuntaina oli vuorssa 80- ja 85-vuotiaat täsmälleen samalla ohjelmalla kuin edellisenä sunnuntaina mutta kanttorina oli Miika Niskala. Väkeä oli samanverran suurinpiirtein. Molempien tilaisuuksien hauskin osio oli Juho Takalon, diakoni, pitämä tietokilpailu taikka muistelu, jossa kyseltiin kaikenlaista kuten Hindenburgin tuhon vuotta, kansaneläkkeen aloitusvuotta jne. Mukava tapa.

20.3.2019 Toholammin artesaanikoulu. Laulumatinea, jossa lauluoppilaat Satu-Maarit Huhtalan lauluoppilaana oli mukana laulamalla Schumannin "Dichterliebe" laulusarjasta laulun "Hör ich das Liedchen klingen". Mukava tilaisuus tämäkin ja erilainen.

16.4.2019 Suvannon kappeli Sana ja iltamusiikki pääsiäisviikon tiistaille. Musiikillisestä puolesta vastasivat kanttorimme Eeva Korhonen ja Teija Siirtola sekä allekirjoittanut ja sanallisen osuuden hoiti pastorimme Riikka Talvitie. Soitettavakseni olin valinnut Erik Satien Gymnopedie nro 1 viulusovituksena, Tartinin Sarabanden ja Cardeluksen In Memoriamin, jossa huilua soitti Eeva Korhonen. Lisäksi soitin viulustemman Rabaudin teoksessa Miserere Mei, jonka lauloi Teija Siirtola. On muuten upea kappale ja tosi harvoin esitetty. Vaatii laulajalta aika laajaa äänialaa. Oli hieno ilta johon olin erittäin tyytyväinen.

18.4.2019 Vuorenkallion kappeli Kalajoella ja kiirastorstain musiikkipainoteinen messu. Musiikista vastasivat kanttori Heidi Huhtala, tenori Johannes Nikula ja allekirjoittanut viuluineen. Soitin viulukappaleina Tartinin Sarabanden ja Vesa Erkkilä Adagion ja Johanneksen lauluihin sovitin viuluobligaatot eli Räisäsen "Herra Jeesus verellänsä", kansansävelmä "On lepopaikka suloinen", Turpela "Taivaassa minulla on sinut" ja Heikki Klemetti "Siionin ostolauma". Kappeli oli täynnä kuulijoita kun valot sammuivat ja seurakunta "pukeutui" mustiin.

19.4.2019 Reisjären kirkko. Kvartetin mukana bassossa, Henna Haukipuro sopraano, Tuija Syrjäniemi altto, Ville Hummastenniemi tenori ja allekirjoittanut bassossa ja laulut Nicolaus Decciuksen "Oi katso Golgataa" sekä Mika Piiparisen "Kädet jotka siunasivat". Lisäksi lauloin Jeesuksen osat messussa sen Improperia osassa (Moitteet). Mukava palvella tässä toisessa kotiseurakunnan pitkänperjantain jumalanpalveluksessa.

19.4.2019 Suvannnon kappeli Ylivieska. Kirkkokuoro ja pitkänperjantain Jeesuksen kuolinhetken jumalanpalvelus. Mukana bassossa palvelemassa näin kotiseurakuntaani.

5.5.2019 Suvannon kappeli kirkkokuoron ja lapsikuoron kevään päätöskonsertti. Ensimmäisen kerran näissä merkeissä minulle tuli osaksi laulaa yksin Merikannon Kiitos Sulle Jumalani ja soolo lauluu Hän ohitse ei kulje. Mukavia kokemuksia molemmat ja kuulijoitakin oli Suvannolle kertynyt mukavan paljon. Oli kiva laulaa sekä kuorossa että solistina. Teija Siirtola ja Eeva Korhonen hoitivat kuorojen johtotehtävät.

14.5.2019 Saalasti Sali Nivala. Olena Mihailovan oppilaiden laulukonsertti. Taja Astarin säestyksellä lauloin Händelin "Te Deum/Rukous" ja toisena kansansävelmän Eino Leinon runoon "On suuri sun rantas autius". Oli ilo laulaa. En voi muuta sanoa.

23.6.2019 Lohtajan kirkko. Me 50 vuotta sitten ripille päässeet kokoonnuimme Lohtajan kirkkoon ja saimme Niemelän Hannun ja Nikkarikosken Lassen kanssa olla tästä ryhmästä palvelemassa messussa. Osallistuin virsiin ja soitin kuolleiden kiitoksen Hannun kanssa ekstemporee "Sua kohti Herrani" ja virsissä vähän enemmän omia "luritellen". Virteen 521 Hannu oli tehnyt hienon obligaaton viululle "Oi ihminen mieleesi paina". Lisäksi vastausmusiikkina soitimme Vesa Erkkilän "Siinä on rakkaus", johon Hannu oli laittanut minulle oman stemman ja hän lauloi sen sekä toimi urkurina. Ehtoollisen aikana soitin Vesa Erkkilän "Adagion" ja lopuksi Arturo Cardeluksen "In Memoriam". Väkeä lohtolaiseen tapaan kirkossa se noin 150 henkeä. Oli ilo soittaa ja olla mukana juhlassa.

23.6.2019 Ylivieskan kirkon rauniot ja sanajumalanpalvelus. Teija Siirtolan kanssa myrskytuulessa ja sateenuhka päällä esitimme Konsta Jylhan "Suvivirren" ja Ole Bullin "Pamentytön sunnuntain". Kuolleen kiitoksena esitin soolona prima vista "Käyn kohti sinua". Mukavasti oli väkeä paikalla eli lähes sata kuulijaa. Yksi uusi kokemus ulkona soittamisesta. Lähinnä jousen käyttöön sain uusia vinkkejä. Kantajousessa ei kannata soittaa eli tuuli ottaa jouseen todella vankasti. Hyvä kokemus kuitenkin.

18.7.2019 Reisjärven kirkko. Iltamusiikkia kanttori Tuija Syrjäniemen ja kirkkoherra Sanna-Leena Lavantin vetämänä. Meitä oli kaksi soittajaa ja laulaja näitä musiikkijuttuja esittämässä. Nuoren sellistin nimeä en muista mutta soitti hienosti. Laulajana oli Henna Haukipuro ja hänen kanssaan esitin dueton "Sunnuntaiaamuna". Soitin viululla Ole Bullin "Paimentytön sunnuntain" ja tekemäni obligaaton Hennan laulamaan Martti Syrjäniemen lauluun "Nyt päivä laskee yön varjot vaipuu". Oli oikein mukava ilta ja antoisa.

19.7.2019 Kaustisen kirkko ja seurakuntakeskus. Martti Mäki-Petäjä enon siunaus- ja muistotilaisuus. Kanttorina Merja Wirkkala-Vapaavuori, pappina Kari Harju. Oltiin Tapio (sellisti) ja minä soittamassa eno-Martin arkku kirkkoon sisään ja sieltä lähtiessä kohden viimeistä leposijaa Kaustisen kirkkomaalla. "Kätes Jeesus siunaten hiljaa" soi tullessa ja ""Peltoniemen Hintriikan surumarssi" lähtiessä. Muistotilaisuudessa toivottiin "Suojelusenkeliä" ja sen me soitimme ja Tapio enolleen soitti Martin lempilaulun "Paimenpoika". Marttia oli saattamassa runsaasti hänen ystäviään ja sukulaisiaan.

21.7.2019 Suvannon kappeli, jumalanpalvelus ja karjalainen messu. Soitin messun musiikkia ja vastausmusiikkina "Laps olen köyhän Karjalan". Oli oikein mukava taas olla mukana.

3.8.2019 Reisjärvi Kisatien koulu, Hylkilän suvun sukujuhla. Tuija Syrjäniemen säestämänä soitin pyynnostä Ole Bullin Paimentytön sunnuntain ja 94 v sitten kaksoishäitään viettäneille suvun matriarkoille Heikki Aaltoilan Akselin ja Elinan häävalssin. Satakunta vaimon sukkulaista oli kuulemassa.

4.8.2019 Sovian lava Kannus ja Elyn jumalanpalvelus kansanlaulujumalanpalveluksena. Kanttori Johanna Koivumaan vetämänä soittelin mukana kansanlauluissa ja kiitosmusiikkina Kreeta Haapasalon Kanteleeni. Jumalanpalveluksen aluksi soitin Ole bullin Paimentytön sunnuntain ja lopuksi Vesa Erkkilän Adagion.

25,8,2019 Suvannon kappeli Sydänyhdistysten kirkkopyhä. Kanttorina Teija Siirtola, jonka kanssa hoideltiin musiikkipuolta. Hän oli sovittanut aivan erinomaisen obligaton Salmisen Saviruukku kappaleeseen jonka hän myös lauloi. Muutoin soitin Vivaldin Adagion, Törwallin Berceusen ja Holcambin Adarion sonaatista e-molli. Nämä ovat niitä erittäin mukavia tilaisuuksia palvella omaa seurakuntaansa.

21.9.2019 Kannuksen siunauskappeli. Väinö O Mäki-Petäjän hautaus. Soitimme kanttori Sisko Hihnalan kanssa, veljeni Tapio, sellisti ja minä Bachin virsisovituksen "Muista Jeesus minua" siunaustilaisuuden aluksi ja siunaamisen aikana Siionin Kanteleen laulun, "Kätes Jeesus siunaten hiljaa". Muistotilaisuudessa kappaleet "Suojelusenkeli" ja "Hiljainen tienoo". Väkeä eno-Väiniö taivasmatkalle oli saattamassa toistasataa ystävää ja tuttavaa.

29.9.2019 Kannuksen kirkko. Riemumessu lähetysjuhlien vapaaehtoisillle. Soitin kanttori Johanna Koivumaan säestyksellä Tartinin Sarabanden, Vesa Erkkilän Adagion ja Vivaldin Antanten sekä kiitoksena kuolleille "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie". Väkeä kirkossa oli mukavasti, sanoisinko 150 henkeä.

11.10.2019 Lohtajan siunauskappeli ja seurakulma. Isän veli eli setäni Teuvo, siunattiin haudan lepoon odottamaan ylösnousemuksen aamua. Hänen ainut toiveensa oli että soittaisin hänelle tuona hetkenä "Suojelusenkelin". Toiveen toteutin ja Seurakulmassa kerroin kokemaani Teuvon elämästä. Ymmärsin jotenkin niin, että ihmiset tykkäsivät kuulemastaan. Todella Teuvon näköiset hautajaiset.

13.10.2019 Reisjärven kirkko Gideon kirkkopyhä. Jumalanpalvelus jossa veli Leo Mehtälä saarnasi ja minä oli avustajana musiikissa. Säveltäjäniminä Tartini, Erkkilä, Cerdelus ja Händel. Oli oikein mukava taas soittaa tässä jo osin kotikirkoksi muodostuneessa perinteisesä ristikirkossa tuttujen seurakunnan palvelijoiden kanssa. Tuija, Sanna-Lenna ja Henna.

29,10,2019 Reisjärven seurakuntatalo. Vapaaehtoistyöntekijöiden juhla 150 hengelle. Asta, Nymanin Erkki ja Vuokko, Taneli Tiala vaimoineen oli mukana neljän viikon urakan jälkeen Tatu Säisän huushollin siivottuaan. 
Itse olin mukana esiintyjänä eli soitin Händelin Sonaatista d osan Largo ja lauloin laulun Soittajapaimen. Lisäksi olin mukana Hennan laulamassa Merikannon Karjalan kunnailla laulussa johon tein obligton. Oli yksi mieleenpainuvimmista illoista kaikkinensa. Loistava perinne ruoka ja hyvää seurustelua. Näitä tarvitaan.

2,11,2019 Pyhänpäivän iltamessu Kannuksen Mikaelin kappelissa. Kanttorina Johanna Koivumaa. Soitin Cardeluksen In Memoriam, Händelin sonaatista osan Largo ja Dvorakin sinfoniasta uuteen maailmaan osan Largo. Kappelissa oli vajaat sata kuulijaa. Kritisoin kovin sanoin kirjoittamaani fb-päivitykseen kappelin akustiikkaa joka on harvinaisen huono. Sinne ollaan uusimassa urkuja mutta minä kyllä katson vähintäänkin yhtä tärkeäksi akustiset parannukset. Ne ovat esiintyjälle, jota mainoksen mukaan käytetään myös musiikkitilana, erinomaisen merkittävät ratkaisut tulevaisuuden kannalta.

24.11. Kalajoki Gideon juhla Vanha Aapiskukko. Soitin Ole Bullin "Kun hiljaisin hetkin" ja toisena Tartinin "Sarabanden". Säestäjänä Pyhäjoen kanttori Outi Krank joka on virkavapaalla ja Kalajoen koulujen musiikinopettajana.

27.11. Ylivieskatalo Akustiikka. Jouko Kantola, piano ja allekirjoittanut esitimme Omashoitajien valtakunnallisen päivän juhlassa Vesa Erkkilän Adagion ja Arturo Cardeluksen In Memoriam. Kokemus oli mitä mainioin ja Jouko erinomainen musisoija. Kiitos.

8.12.2019 Toholammin kirkko messujumalanpalvelus. Kanttori Iiris Rautiolan kutsusta oli seurakunnan messussa soittamassa. Esitimme Bachin "Jesu blebet meine Herra", Vesa Erkkilän "Adagio", Tartinin "Sarabande" ja Cardeluksen "In Memoriam". Erittäin mukava käynti Toholammilla.

11.12.2019 Iltamusiikki Reisjärven kirkossa. Kirkkoherra Sannaleena Lavanti piti iltahartauden ja laulajina olivat kvartetissa kanttori Tuija Syrjäniemi, Henna Haukipuro, Antti-Kalle Ranua ja Ville Hummastenniemi. Allekirjoittanut soitti viulua Erkkilä, Cardelus, Sibelius säveltäjinä ja sovitukset virsistä ja joululauluista sekä perinteistä klassista. Lisäksi lauloin Sulho Rannan Testamentti Pojalleni. Olen tyytyväinen iltaan. Mitään muuta ei tarvitakaan. Kiitos.

20,12,2019 Suvannon kappeli, jouluinen urku- ja viuluilta. 

Kiitos teille monilukuinen ylivieskalainen väki jotka tulitte Suvannon kappelille Korhosen Eevan ja minun ihan ekstempore järjestämään jouluisen urku- ja viulumusiikin iltaan. Yllätitte runsaslukuisuudellanne.

Eeva oli loihtinut tämän joulun parhaan tunnelman soittaa ne kymmenen viulukappaletta illan musiikkina. Tuttuja joululauluja kuten, Taas kaikki kauniit muistot, Joulun sävel soi, Hiljainen joululaulu, Ave Maria (Franck), Kuului laulu enkelten Gabriel Fauren sovituksena, En etsi valtaa loistoa, Konstan Joululaulu, Rauhaa vain rauhaa, Maa on niin kaunis ja Mä kanssa enkelten.

Eeva soitti Bachin Nun komm den Heiden Heiland, In dulci Jubilo sekä Vom himmel hoch ja Buxtehuden Puer natus in Betlehem.

Tunelma oli niin hieno, että paikotellen oli suorastaan vaikea soittaa, meni niin syvälle sisimpään. Mm tämä isani yksi lempilauluista oli suorastaan tuskastuttavan syvälle tunteisiin menevä.

Kiitos - tuomo

29.12.2019 Ylivieska Suvannon kappeli messu. Eeva Korhonen ja jp ryhmä kutsuivat mukaan palvelemaan jota kutsua noudatin tietenkin ilolla. Pyyntöön kuului, että jos soittaisin joululauluja. Mielelläni tein senkin eli tuttuja "Rauhaa vain rauhaa", "Joulunsävel elli Sulle lapsi pienoinen", "Ave Maria" ja "Hiljainen joululaulu". Kuulijoita oli tässä välipäivän jumalanpalveluksessa niukalti, noin kolmekymmentä. Nettiradion kautta toki satoja lisää. Kiitos tästä vuodesta. Oli ilo päättää tämä vuosi omaan kotiseurakuntaan ja kirkkoon.

Giuseppe Tartini, Sarabande

Vuosi 2020

 

Näin käännetään ensimmäinen lehti tälle vuosikymmenelle. Tammikuu oli lomakuukausi minulla jonka otin itse. Helmikuusta aloitellaan.

2.2.2020 Suvannon kappeli 1950-syntyneiden 70 v juhla ja yhteisvastuukeräys täytti saman verran eli aloitettiin v. 1950. 

Olin juhlamessussa mukana Kirkkokuorossa ja viuluinen avustin heitä laululla Loistamaan jää ja soitin lisäksi kuolleen kiitoksena Bachin virren Muista Jeesus minua. Ehtoollisen aikana Teija Siirtolan säestämänä törnwallin Berceuse ja juhlassa kahvien jälkeen Fauren Cantabile. 
Kirkko oli aivan täynnä ja juhlassakin yli sata henkeä. Olin todella ilahtunut tästä tilaisuudesta. Kiitos.

Suomeen ja maailmalle vyöryi korona pandemia joka pysäytti kaikki konsertit ja jumalanpalvelukset sekä muut tapahtumat. Elimme kotioloissa. Median keinoin pidimme hartaudet ja konsertit. Aika jää historiaan hiljaisuuden aikana.

5.4.2020 Suvannon kappeli ja korona-ajan konsertti paikallistv:hen ja nettiin. Kuulijoita ja katselijoita tv:n kautta tuhatkunta.

Yksi pääsiäisenajan palvelutehtävistä. 

Kiitos Eevalle, Annukalle ja Tiinaliisalle mukavasta yhteisestä musiikin palvelutehtävästä.

Kiitokset ja kohden pääsiäistä kiitollisin mielin. Meille annetaan toivo lahjaksi Taivaan Isältä.

Youtube linkki Paastonajan Iltamusiikkiin 

Marcello: Adagio (sello)
Bach: Muista Jeesus minua (laulu ja soittimet)
Franck: On aika muistojen (laulu ja soittimet)
Tartini: Sarabande (viulu)
Wilkomirski: Aria (sello)
Faure: Pie Jesu (laulu ja soittimet)
Erkkilä: Adagio (viulu)
Rachmaninov: Vocalise, sov (sello)
Saksalainen sävelmä: Oi Jumalain kuink iloitsen (laulu ja soittimet)
Bach: 3. soolosellosarja, Allemande (sello)

Virsi 563: Ilta on tullut Luojani

 
7.4.2020 Ylivieska Suvannon kappelin iltahartaus. Seurakuntapastori Riikka Talvitie ja kanttori Eeva Korhonen ja Tuomo Hirvi eli minä viuluineni.

Ylivieskan seurakunnan Suvannon kappelin iltahartauteen tiistaina 7.4. pyydettiin soittamaan lopuksi tämä Bachin virsi 480, "Muista Jeesus minua". Tämän soittaminen on minulle hyvin syvälle sieluun käyvä kokemus, hyvä ettei jää kesken. Eilen taas tuntui että nyt miestä viedään. 

Musiikki on tavattoman syvältä koskettava asia. MInulle.

Muista, Jeesus, minua
voimieni uupuessa.
Öin ja päivin sairaana
saanhan nytkin rukoilla.
Auta tuskan vaivatessa.
Sinä itse nöyrästi
kannoit oman ristisi.
Muista, Jeesus, minua.

Jeesus, kulje kanssani,
kun saan ahdistusta kantaa
enkä aina ymmärrä,
miksi täytyy kärsiä.
Neuvo, mikä voimaa antaa.
Tahdon kuulla ääntäsi,
ole lohdutukseni.
Jeesus, kulje kanssani.

Jääthän, Jeesus, luokseni,
muu ei riitä turvakseni.
Lempeällä kädellä
tuskan polte lievitä.
Anna valo matkalleni.
Huomispäivää tunne en,
sinä hoidat myöskin sen.
Jääthän, Jeesus, luokseni.

Virsi on rukousvirsi sairaille. Kuinka osuva tähän pääsiäiseen ja jokaiseen päivään. Kuten Jeesus sanoo: "Eivät terveet tarvitse parantajaa vaan sairaat". Meistä jokainen on tämän virren rukouksen ansainnut.

Tämän virren myötä haluan toivottaa jokaiselle oikein hyvää pääsiäistä. Ollaan armollisia itsellemme ja toisillemme.

Cantio Laudis, johtaa Olli Heikkilä Antto Vanhala, viulu Saara Vanhala, viulu Visa Smolander, alttoviulu Anna Liukkonen, sello Irina Niskala, urut Tämä kappa
 
26.4.2020 Reisjärven kirkko Sanajumalanpalvelus toteutettuna nojatuolikirkkona. Kirkkoherra Sanna-Leena Lavanti ja Erkki Lavanti olivat noin niinkuin papillisina paimenina tässä korona-ajan uudenlaisessa netti- ja facebook toteutuksessa. Milla Puurula-Tilli toimi tekstinlukijana ja osallistui muutoinkin saarnaan ja muihinkin tapahtumiin. Kanttorina oli opiskelija Miika Niskanen ja suntio, laulajana Henna Haukipuro ja itse toimin musiikillisena avustajana laulaen ja soittaen viulua, jolla esitin Ilpo Nurmenniemen, Hyvä Paimen kappaleen. Lauloimme Hennan kanssa kansansävelmästä Tuomo Nikkolan tekemän dueton, "On mulla onnen päivä".
 
Kokemus oli mitä mainioin ja leppoisaa kuunneltavaa niin palvelijoilleen kuin toivottavasti kuulijoillekin.
 
Alla linkki josta pääsee Reisjärven nojatuolikirkkoon. 
 
 
 

1.8.2020 Kannuksen Siunauskappeli ja Seurakuntakeskus. Äitini Helvi haudattiin tänään runsaan saattoväen muistellessa ja kunnioittaessa hänen siirtymistään ajasta ikuisuuteen. Kannuksen hautausmaalla hänen leposijansa on isän vieressä länsipuolen kivipengeryksen vieressä. Siinä samassa rivissä ovat Mäki-Petäjän sisarukset ja heidän vanhempansa haudattuina.

Siunaustilaisuudessa ja muistotilaisuudessa kanttorina toimi Heli Huuki ja me pojat vastasimme musiikillisesta ohjelmasta. Siunaustilaisuus aloitettiin kappaleella "Kätes Jeesus siunaten hiljaa". Laulettiin paljon yhteisvirsiä ja seppeleenlaskun yhteydessä Tapio soitti "Levolle lasken Luojani" sekä saattomusiikkina Heli soitti "Taalainmaan virren".
Muistotilaisuudessa myös laulettiin paljon virsiä joita on suvussamme aina laulettu. Littyvät kiinteästi evankeelisuuteen ja Petäjään. Aluksi soitin Tartinin "Sarabanden", jossa Heli ja
Tapio toimivat continuona. Sen jälkeen lauloin Yrjö Karangon "Sun Henkesi sateen alle". Virren jälkeen jatkoimme Arturo Cardeluksen kappaleella "In Memoriam" ja Tapio soitti selolla Bachin "Ich ruf zu dir Herr Jesu Christ". Heli lauloi "Oi muistatko vielä sen virren" sekä "Ota hänet vastaan". Tilaisuuden lopuksi kuultiin Herran Siunaus. Äiti on hyvällä matkalla. Nyt ei kivut eikä säryt vaivaa eikä yksinäisyys. Isän haltuun.

2.8.2020 Kannuksen kirkko. Jumalanpalvelus musiikki äidin kiitosjumalanpalvelukseen. Kanttorina Heli Huuki. Soitin kiitoksena Bachin "Muista Jeesus minua" ja lisäksi Tartinin "Sarabande", Cardeluksen "In Memoriam" ja Dvorakin "Largo". Oli mukava käydä soittamassa entisessä kotikirkossani. Paljon muistoja tuli urkuparvella mieleeni.